PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=463661}

Piła V

Saw V
2008
6,1 59 tys. ocen
6,1 10 1 58999
4,5 13 krytyków
Piła V
powrót do forum filmu Piła V

Od razu zaznaczę- nie jestem zwolenniczką 'dzisiejszych' horrorów, ale jeśli ktoś lubi oglądać- ok. Nie bardzo tylko potrafię pojąć- czemu takie filmy mają służyć? Kultowe "noc żywych trupów", "psychoza" itd- wiadomo, napięcie itd, ale te obecne? Góra flaków, hektolitry ketchupu i urywane ręce... Ale- pewnie się nie znam.. ;-)

KasQua

dzisiejsze kino grozy to troche na psy schodzi:( horror powinien być straszny a nie ohydny czy śmieszny. Ostatnio obejrzałem Nocny pociąg z mięsem i film był bardziej ohydny niż straszny. Pozatym Piła to może zbyt straszna nie jest ale za to ma wciągającą fabułę gdyż w każdej filmie dowiadujemy się coraz więcej informacji o życiu Jigsawa:D

maglarz

Otóz to!- straszny, nie ohyndny... a w przypadku ostatnich "dzieł", reżyserzy chyba zanadto wzięli sobie do serca to pierwsze... horror ma 'na celu' pobudzenie w widzu emocji, dotarcie do głębi... widać ostatnimi czasy rządzi "im gorzej tym lepiej"... szkoda... Pozdrawiam oglądaczy filmów grozy. Tych dobrych filmów grozy;-)

ocenił(a) film na 3
KasQua

Przez kilka lat niby zmieniły się wymagania widza. Jeśli chodzi o "psychozę" czy "noc..." w tym gatunku zostało powiedziane już wiele - znaczy ciężko jest przebić te filmy klimatem czy nastrojem. Szuka się jakby nowych pomysłów, koncepcji na pobudzenie i przerażenie odbiorcy. Okej, brutalność przeraża, a właściwie szokuje, ale tylko za pierwszym razem. Zakłada się(raczej mylnie), że horror to brutalność i agresja, a jak dla mnie to tylko pewna gałąź tego gatunku. Czemu mają służyć? Bo teraz jest na nie zapotrzebowanie. Tak mi się zdaje.
Z resztą już coś o tym na blogu nabazgrałam.