Moja przyjaciółka, która uwielbia serię Pił i czeka na każdą kolejną odsłonę tej historii z niecierpliwością, IV oceniła najsłabiej, natomiast V uznała za powrót całego cyklu do dobrej formy. Mi natomiast najmniej przypadła do gustu zbyt brutalna III, a IV była dla mnie krokiem na przód. Dlatego też byłem ciekaw (znów ta nieszczęsna ciekawość) czy faktycznie tą rozciągniętą serię da się jeszcze jakoś ulepszyć. Okazało się, ku mojemu zdziwieniu, że i owszem.
Nie jest to co prawda wielki skok jakościowy, ale na tle poprzedniczki, V prezentuje się lepiej. I znów trzeba tu napisać o scenarzystach i o dobrym ruchu producentów, którzy po III zaprosili Meltona i Dunstana do kontynuowania serii. Widać, że panowie mają pomysł jak rozwijać historię Jigsawa nie skręcając w zbytnią brutalność. Piątka zaczyna się dokładnie tam gdzie skończył się poprzedni film. Można rzec, że nie jest to zwykły sequel, tylko bezpośredni ciąg wydarzeń z IV, nierozerwalnie z nią związany. Sporo tu także nawiązań do poprzednich filmów (szczególnie I i III), które wyjaśniają niektóre dawne tajemnice.
Niestety znów dialogi momentami powalają inteligencją, a aktorzy - w szczególności mój 'ulubiony' Mandylor - grają z tak poważnymi minami, że bardziej sztucznie się już chyba nie da. Na plus trzeba zaliczyć pomysł ze szlakiem pułapek i to, że ofiary widzimy trochę dłużej niż na dwie sekundy przed egzekucją. Dzięki temu możemy się trochę bardziej do nich przywiązać i im kibicować. Zaskakuje też momentami kolejność śmierci, oraz to, że faktycznie na końcu obecność tych pięciu osób w pułapkach się wyjaśnia i ma jako taki sens.
5/10
PS Tak się ciągle zastanawiam skąd Jigsaw miał pieniądze na te wszystkie swoje zabójcze zabaweczki?
PS III część – 3/10, IV – 4/10, V – 5/10. Ciekawe czy zapowiedziana już VIII dojedzie do 8/10?
ja sie zastanawiam jak rambo mógł sam zabić 1000 żołnierzy... to tylko film...
Oficjalnie zapowiedziano zakończenie lini fabularnej na Saw VI, jednocześnie zapowiadając Saw VII w 3D :) więc nie wiadomo jak to zrobią.
A to nie jest tak, że kiedyś mówiło się, że będzie "tylko" 6 części Piły, a teraz producenci przedłużyli cały cykl do części VIII jednocześnie zapowiadając, że VII będzie w 3D??
Część VII na pewno powstanie, VIII też nie jest wykluczona. Jednak linia fabularna bankowo kończy się na części VI. Scenarzyści już zapowiedzieli brak otwartego zakończenia.
To o czym oni zamierzają wtedy robić następne części jeśli nie będzie otwartego zakończenia?? o_O
To nie do końca tak jak piszecie. Szóstka zakończy historię Hoffmana, nie będzie też nowego czarnego charakteru i otwartego zakończenia. Ale to samo było w SawIII jeśli pamiętacie.. A mimo wszystko powstały kolejne częsci. Zapewne teraz też umieszczono w filmie kilka szczegółów które pozwolą w przyszłości dalej rozwijać scenariusz.
Poza tym możliwości mimo wszystko jest sporo.
Można np spróbować opowiedzieć historię mordercy-naśladowcy, można przywrócić tajemniczą otoczkę z pierwszej części i tym samym odświeżyć serię. Można też nakręcić prequel. Możliwości jest sporo i na pewno zostaną wykorzystane ;)
Prequel mógłby być. Pomysł z mordercą-naśladowcą nie podoba mi się. Takie pomysły to niewypały (przykład "Piątek trzynastego V").
Z brakiem otwartego zakończenia w "Saw III" bym polemizował. Niby Jeff doszedł do końca, jednak ostatni test przegrał. Wiadomość na kasecie kończyła się słowami "By ją odnaleźć, będziesz musiał zagrać", więc dla mnie było to otwarte zakończenie.
Hmm.. W zasadzie z technicznego punktu widzenia masz racje ;)
Tak czy inaczej myślę,że seria mogłaby się skończyć na trzeciej częsci i hardcorowi fani byliby usatysfakcjonowani.
No ale mniejsza z tym. Chciałem tylko przedstawić kilka pomysłów na fabułę kolejnych części i myślę, że jeśli twórcy wykarzą sie pomysłowością to sawVII, VIII i zapewne kolejne, wcale nie muszą być skazane na bycie otwórczymi gniotami bez pomysłu.
Pozdrawiam.