Piła VI

Saw VI
2009
6,1 49 tys. ocen
6,1 10 1 49485
4,5 12 krytyków
Piła VI
powrót do forum filmu Piła VI

No może nie klasyki a porządne filmy, rzekłem.
Pracując jako fotograf i pstrykając dziewczynom po kilkaset zdjęć dziennie zawsze, wybieram tylko parę zdjęć z każdej sesji ponieważ twierdze że lepiej kogoś zostawić z niedosytem niż z przesytem.
Nie sposób się ze mną nie zgodzić.

Wiele filmów do dziś miało by dużo wyższe oceny i dużo by się lepiej o nich mówiło i pisało gdyby nie sequele, trylogie, kwadrologie i Bóg wie jeszcze co. Taki chociażby Matrix. Gdyby nie Reaktywacja i Rewolucje to mimo że film skończyłby się zagadkowo to z pewnością miałby w sobie większą wartość, miałby w sobie to coś. Kolejne części to niemal narzucanie się widzowi, to jak perfidna nachalność. To jak krzyczenie w twarz "weź to obejrzyj, "jedynka" Ci się podobała więc dwójkę też musisz obejrzeć!".Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Gdy motyw jest dobry to trzeba z niego ssać ile wlezie aż ludzie sobie zdrowo rzygnął. Ten coraz popularniejszy proceder coraz mniej się ludziom podoba i dobrze. Jest tyle jeszcze nie odkrytych pomysłów na filmy że zawalanie ich kolejnymi częściami to grzech ciężki.

A wg Was jaki film stałby się klasykiem gdyby nie kolejne części?

Kacper.

ocenił(a) film na 5

oczywiście się z Tobą zgadzam. piła z jednego klasyka stała się drugim. z niskobudżetowego i szybko nakręconego filmu stała się serią która się nie kończy.

przypomina mi się sytuacja gdy wyszedł Mroczny Rycerz. to było wydarzenie o którym wszyscy słyszeli. natomiast nie wszyscy wiedzieli o tym, że 3 lata wcześniej został nakręcony Batman - Początek przez tego samego reżysera. i tym sposobem jego ocena spadła o 0,3 bo wszyscy zaczęli go oglądać i porównywać z (fakt, nieco lepszym) Mrocznym Rycerzem. a kto pamięta o pierwszym Batmanie Tima Burtona? ma 3 razy mniej ocen niż TDK, a dla mnie to klasyk. pomijając produkcje dla dzieci jak Shrek, którego każde kolejne części są coraz gorsze (co oczywiście źle wpływa na pierwszą część btw dobrze, że już wypadł z top100), to mógłbym tu przywołać najbardziej kasową serię jaką jest Star Wars. choć ta nowsza trylogia podobno źle wpływa na poprzednią serię to wg mnie i tak Star Wars to klasyk na który kolejne części i animacje nie będą miały złego wpływu.