Od obejrzenia I części "Piły" wciąż nurtuje mnie pytanie: co się stało z Dr Gordonem?! Niedawno trafiłam na pewien ciekawy filmik, który daje nieco do myślenia:
http://www.youtube.com/watch?v=L7YSEH6rS3Y
Co o tym sądzicie?
Teorie ciekawe, zwłaszcza te z 2,3.
Jeśli chodzi o 4,5 stawiam mimo wszystko na Hoffmana.
Nikt Ci nie każe wypowiadać Ci się w tym temacie. Założyłem go, ponieważ wiem, że wiele osób głowi się nad tym, co stało się z Gordonem. Teorii na ten temat jest mnóstwo, a wszystkie równie ciekawe.
Taaa... ktoś kuleje na nagraniu w telewizorze... to oznacza jedno - Gordon... to on... on noga... odciąć... pierwsza część...
Żal Was...
To był Jigsaw (poruszał się tak już w 1 części co widać bardzo wyraźnie i to jeszcze przed postrzałem kiedy Sing i Tapp odkrywają i postanawiają odwiedzić jego kryjówkę... potem John wjeżdża windą po czym wchodzi po schodkach na górę do Jeff'a) i nikt mi nie wmówi, że pod płaszczem był Gordon bo wyraźnie widać i słychać, że nie...
Pewne jest, że jeśli się wyjaśni w siódemce co z Gordonem (jak zadecydują twórcy) i okaże, że to faktycznie był on, powiecie "a nie mówiłem/am??"
<śmiech>
Nie przesadzajcie!
Nikt z producentów, podczas kręcenia 1 i 2 części nie myślał już o 7, 8, 15, 30 (jeżeli powstaną)... może i niektóre sprawy i szczegóły zostały bardzo dokładnie przemyślane i dopracowane ale bez przesady... już Wy się tak nie zagłębiajcie i nie szukajcie...
John Kramer/Jigsaw w 1, 2 jak i 3 części był po prostu zwykłym człowiekiem chorym na raka, który testował zwykłych, niedoceniających życia ludzi... i na tym powinni to zakończyć.
Tyle.
Słuchaj, masz jakiś problem z tym, że usiłuję rozkminić co się stało z Gordonem? Twórcy "Piły" sami powiedzieli, że doktor będzie największą zagadką serii. Skoro oglądałeś wszystkie części, powinieneś wiedzieć, że w każdej "Pile" znajdują się pewne niedomówienia, które pomagają snuć wiele przypuszczeń co do toru jakim potoczą się dalsze wydarzenia. To jeden z uroków tego filmu, a jeśli tego nie ogarniasz to "żal mi Ciebie <śmiech>".
Żal Ci nas, bo jesteśmy ciekawi? Hm, interesująca argumentacja w takim razie. :)
Dlaczego to się tak wszystko pokomplikowało??
Odpowiedź jest prosta - fani chcą więcej. ;)
Twórcy powiedzieli, że jeśli tylko fani będą chcieli więcej to będą dostarczać Nam więcej... tym razem dostarczą Nam chyba więcej emocji w 3D...
To już jest lekkie przegięcie z ich strony. :/
Jestem wielkim fanem Piły ale dla mnie ta seria zakończyła się na części 3.
Pozdro!
Powiem tak... jesteś świrem... ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu :))
Według mnie możliwa jest opcja, że Gordon przeżył i dołączył do piły. Ktoś musiał zaszyć klucz w oku jednego gościa i w brzuchu drugiego. Mógł tą osobą być Gordon. Ten kuśtykający zakapturzony człek z drugiej części mógłby num być.
Z drugiej jednak strony mamy część szóstą i o doktorku cisza. Może się twórcy filmu rozmyślili.
Za niecałe pól roku się dowiemy:))
PS słyszałem taką opcje że było kilka zakończeń piły 6. W jednym ginie Hoffman. Jednak ostatecznie zdecydowano się na zakończenie z Hoffmanem który przeżył. Może gdyby on zginął byłby Gordon w 7 części.
Pozostaną domysły i gdybania.
PS2 Ciekawy temat:)
Zaszyć w brzuchu? Hmmm mi się wydawało, że wystarczające jest połknąć (zmusić taką osobę do tego) taki kluczyk, ale ok.
Co do Gordona, najpierw poczytaj trochę a potem pisz. Oficjalnie potwierdzono jego udział w VII części. Hoffmana oczywiście również nie zabraknie.
Co do domysłów przedstawionych na filmiku.. to tylko opcja z okiem z początku II części zdaje się być realna.. chociaż i tak naciągana.
A ja wole nie czytać domysłów i plotek tylko zaczekać na film.
Co do zaszyć w brzuchu to źle się wyraziłem. SPOILER Chodzi o część VI gdy szefuńcio od ubezpieczeń ewidentnie ma "coś" zaszyte w prawym boku. Próba nr.2. Jest powiedziane ze to klucz który może uratować tą dziewczynę w lokacji w której szefunio toruje jej drogę ale w zamian za to kieruje parę na siebie.
Paczka ...
Jak opisywałam tu niedawno kobylascie cześć III głównie to przypomniałam sobie 2 sceny :
- przekazanie Jill klucza do pudla z obietnicą, że John zapewni jej "wyjście" czy coś w ten deseń - my po obejrzeniu VI jesteśmy mądrzejsi o wiedzę o tym co dokładnie było w pudle.
- chwile przyuczania Hoffmana na współpracownika w V , John daje wybór Hoffmanowi : współpraca lub aresztowanie przy czym chytrze John mówi, ze wie co zrobił Hoffman i ta informacja ( kto naprawdę zabił zabójcę jego siostry ) jest gdzieś ukryta i zostanie ujawniona w razie Johna zniknięcia.
Hoffi pyta czy jest to szantaż a John mówi, ze współpraca to szansa dla Hoffmana na jego odkupienie itd
Toteż niewykluczone, ze paczka to info n/t Hoffmana. I gra Jill kontra Hoffi to odpowiedz na wolę Johna ; niechęć Jill do Hoffmana na wieść , że Hoffman podstępem nakłonił Amandę do zabicia Lynn - o czym Jill dowiaduje się dostając ksero listu od reporterki a zarazem siostry ubezpieczyciela z próbą obarczenie winą za pułapkę na Hoffmanie - samego detektywa Strahma bo Jill m.in skarży się policji na Strahma, który ma ja śledzić czy prześladować.
Niemniej Hoffi moim zdaniem miał mieć test – o czym moim zdaniem świadczy m.in nagranie ,które Hoffi odsłuchuje po autopsji Johna oraz scena docinek miedzy Amanda a Hoffim kiedy to Amanda wytyka Hoffiemu, ze jest tępym osiłkiem nieudolnie małpującym pułapki Johna i nieprzetestowanym źródłem info o przebiegu śledztwa i o aktach graczy na co Hoffi odpowiada, ze testu mieć nie musi bo życie szanuje po czym zaraz widzimy jak wyrzuca z taczki nieprzytomne cialo a John oskarza Hoffiego o brutalność oraz inne .
Znaczy ja to tak widziałam : P
Oprócz nazwy szpitala w którym Jill oddaje paczkę ważne jest to, ze Jill gapi się wprost do kamery , wewnętrznego monitoringu tak by dać się uwiecznić jako ta, która paczkę oddaje .
odpowiedz n/t paczki miałam napisać tu :
http://www.filmweb.pl/topic/1345805/8+10.html
Gordon, Gordon ...
Mi na koniec 1 , dosłownie jedno zgrzyta !!!
Cofamy się pamięcią do I, proszę.
Sam Gordon przyznaje Adamowi, ze detektyw Tapp podejrzewał właśnie jego samego o to, ze jest Jigsaw, na podstawie znalezionego długopisu
Tak był przekonany, ze to Gordon ale nie miał wystarczających dowodów. Jednak upór maniaka doprowadza go i jego partnera do kryjówki Jigsaw. Jest wspomniana wyżej scena w której to widzimy postać w płaszczu - mamy sadzić i myślimy , ze to John , który uruchamia pułapkę i ucieka. Na koniec filmu mamy montaż rożnych scen w tym właśnie Johna w płaszczu podnoszącego ręce. ALE !
- Tapp w tej scenie celuje do postaci w płaszczu a partner próbuje uwolnić uwiezionego w pułapce - czyli Trapp widzi twarz pod płaszczem, osobę, która wygłasza - zupełnie w innym od Johna stylu monolog - by zaraz po zranić Trappa i zwiać.
Zgrzyta mi tu to, ze Tapp nadal uważa, ze Jigsaw to Gordon bo już z blizna po tym wydarzeniu - wynajmuje Adama by ten śledził Gordona w poszukiwaniu dalszych dowodów a sam obserwuje jego dom w wynajętym naprzeciw pokoju,oblepionymi fotami Gordona - dzięki czemu później goni Zeppa . Dziwne, nie ? Poznaje Gordona czy nie widzi, ze to ktos inny - John właśnie, niedowidzi czy jak ?
Rozumiem RÓŻNE POWODY tak zaprezentowanej sceny. I oby się Gordon w VII pojawił, martwy czy kaleki obojętnie bo okazuje się , ze większość osób ciekawi los Gordona i twórcy sami graja z widzami w grę tak by tylko za króliczkiem biegać ale go nie złapać. Cos jak historia z poszukiwaniem Osamy bin Ladena. Lubię jasność, jakieś tam różne nagrywania rożnych wersji raczej mnie drażnią ( nie powinni dać info publiczne o tym ), a tego typu niejasności są tylko polem do popisu dla wyobraźni twórców filmu na cd. A chciałabym wierzyć, ze mieli pomysł na Gordona, tak jak historia pudla z III pokazana została w VI.
Na filmie - w wyżej podanym linku. trafia mnie chyba zaćmienie Teppa bo sporo mam wątpliwości ( poza SAW II ) jak np to, ze to kulejący rzekomo a wiec Gordon wyciąga Erica - naciągane dla mnie , ta "koszulka" z perspektywy sceny może należeć do Gordona owszem ale równocześnie może to być leżący na rurze szlauch/waz przeciwpożarowy na gorze jest kołowrotek - pewności nie ma, są wątpliwości. Oby VII jednoznacznie je rozwiała a twórcy mieli jedną wersję zdarzeń co do losu doktora.