Piła

Saw
2004
6,7 225 tys. ocen
6,7 10 1 225127
6,3 40 krytyków
Piła
powrót do forum filmu Piła

pila recenzja

ocenił(a) film na 1

napisze krotko :
Pila 1 - kupa
Piła 2 - jeszcze wieksza kupa
pila 3 - kupa jakich malo
pila 4 - kupa nie z tej ziemi
pila 5 - jeszcze jej nie ma ale zeby nie rozczarowac fanow seri napisze -
simierdzaca kupa (taka co sie trzyma z musu w dupie o jeden dzen za dlugo)

ocenił(a) film na 10
Valmont_3

Ta jesteś kinomaniakiem filmów przekroju Rambo Conan Hercules Terminator.Może i jesteś dorosły ale zachowanie masz jak małe dziecko.Żal po prostu.

ocenił(a) film na 8
Juwen

zgodzę się, że żadnej części piły nie należy się dziesiątka (czyli miano arcydzieła), ale patrząc po twoich ocenianych filmach na 10 to można się załamać. chyba nie odróżniasz arcydzieła od zwykłego filmu. przyznaję, że tylko kilka filmów które oceniłeś obejrzałem, ale pierwsze co mi wpadło to 10 dla serialu Magda M.? to chyba jakieś nieporozumienie, żeby nazywać go arcydziełem. po prostu porażka!

ocenił(a) film na 9
r_adek

jedyne co się mogę z r.adek zgodzić to to że kolejne części piły są coraz gorsze, ale piła I to klasyk i jeden z lepszych horrorów jakie widziałem.

Schackoo

piła to raczej thriller nie horror

ocenił(a) film na 10
DemonChris21

Ale tym całym Jigsaw'em nie kieruje jedynie szaleństwo czy sadyzm. Jego podstawowym celem jest udowodnienie swoim ofiarom, jak wielką wartość ma życie. Jego intencje są szczytne ale gorzej z metodami. Ale patrzcie... W Pile 4 wychodzi na jaw czemu on tak robił. Najpierw miał wypadek z którego ledwo uszedł z życiem a potem jeszcze to że jego dziewczyna poroniła. Chłop był załamany. A jak widział że ludzie wokół niego zachowują się tak a nie inaczej, nie szanują siebie,krzywdzą innych, nie doceniają tego czym jest życie , i że tak łatwo można je komuś odebrać jak również łatwo jest je komuś dać.
Tak czy inaczej Piła daje do myślenia. Praktycznie to każda cześć ale Piła 4 wyjaśnia właśnie czemu on tak się zachowywał.
I ludzie nie kłóćcie się o to kto ma rację. Każdy ma prawo do oceniania ale wystarczy tylko ocena, krótki komentarz i tyle. A nie od razu jeździć po sobie nawzajem.
Pozdr

ocenił(a) film na 10
olek308

a poza tym tak jak ktoś już wcześniej powiedział w innym temacie Piły

"Piła nie jest dla każdego i to jest problemem tego filmu !!!! masy się za to zabierają a tymczasem tylko nielicznym dane jest go właściwie odebrać"

ocenił(a) film na 8
r_adek

Bardzo dobry thriller dałem 8 chociaż nie jestem fanem piły,inteligentnie zrobiony i z pomysłem ,myślałem ,że będzie wiecej drastycznych scen a tu raptem jedna czy dwie :] napewno 1 kupą nie jest a reszta to nie wiem ale obejrze

r_adek

Napisales
"napisze krotko :
Pila 1 - kupa
Piła 2 - jeszcze wieksza kupa
pila 3 - kupa jakich malo
pila 4 - kupa nie z tej ziemi
pila 5 - jeszcze jej nie ma ale zeby nie rozczarowac fanow seri napisze -
simierdzaca kupa (taka co sie trzyma z musu w dupie o jeden dzen za dlugo)"

Nie czytałem wszystkich odpowiedzi moze juz padlo, ale skad wiesz ze to kupa? chyba jednak ogladles wszystkie czesci wiec jednak musial cie wciagnac. A pozniej napisales ze to kino dla przedzialu wiekowego 16 - 21 lat. Zreszta kogo obchodzi dla jakiego przedzialu wiekowego. Jednym sie podoba drugim nie, a ty nie to ze ogladales wszyskie czesci wg ciebie panuje tendencja na "coraz to wieksza kupe" to na dodatek krytykujesz? nie podobala sie 1 czesc?? po cholere ogladasz nastepne a pozniej wypisujesz swoja recenzje....

Od siebie co do pily dodam:
widzialem 1 i 2 czesc. Jak ogladalem pierwsza, nie wiedzialem absolutnie nic i filmie i jak na tego typu film, zaskoczyl mnie, troche przerazil podczas ogladania, generalnie pozytywny odbior. moja ocena 7/10 jak na taki gatunek. Niestety 2 czesc mnie rozczarowala.ten sam schemat.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
slash5

to moze przeczytaj najpierw wszystkie wypowiedzi in potem sie udzelaj dobra ?

r_adek

nie chce być bezczelny, ale czy pan ma choć za grosz dobrego smaku? skoro uważa się pan za starszego("niewiem kochanie ile masz lat ale pila podoba sie ludza w przedzale wiekowym 16-21 lat"), to skąd ta recenzja dziecka 5 klasy podstawówki? jeżeli ma pan zamiar bawić się w profesora, dorabiać ideologię, lub innego typu sprawy, proszę znaleźć sobie blog, a oszczędzić nam tego typu porównań. jeżeli chodzi panu o udawanie dojrzałego to muszę przyznać, że nie wychodzi to panu dobrze. czytając pana odpowiedzi czuję się chociaż emocjonalnie starszy. już pomijając fakt iż ortografia na pańskim poziomie pluska się w kałuzy. zamiast pisać na lekcjach SMS, trzeba było posłuchać jak się piszę RZECZ oraz MOŻNA. podsumowując: moim zdanie topi się pan w brodziku intelektualnym, a co do Piły, muszę przyznać, że nie podobała mi się i przemoc była faktycznie bezsensowna. jednak na maratonie w domu kolegi...cóż...trudno było wybrzydzać :) Pozdrawiam wszystkich filmfanów.

szamich

jeszcze dopowiem. jak tu już wspomniał jeden z użytkowników, cel Jigsaw'a był szczytny. hmmm jak zwał tak zwał. naprawdę straszne jest to co się dzieje na tym świecie i jego intencje możliwe były dobre, ale co do przekazania tego ludziom...cóż...przesada...jednakże nie mam zamiaru się rozwodzić...chciałbym pochwalić autora za jedno. za to, że wzbudził taki wielki skandal doprowadzając do ogromnego rozrostu informacji. tyle ludzi wyraziło swoje zdanie :) powiem że zachował się iście "charyzmatycznie" (chodź nie z zamiaru jak się domyślam i w typowo dzieciuchowy sposób)

ocenił(a) film na 1
szamich

gdybym nie uzyl jak to Pan okreslił" dzieciuchowy sposób" + nierobil celowych błedów moj kometarz nie odniusł by takiego nazwijmy to" sukcesu "

szamich

znowu tyle przemocy w jedynce nie było no bez przesady.Przecież to thriller(tylko trochę inny niż wszystkie)pomysł na film był doskonały bo obrzydły mi już się thrillery i horrory gdzie w kółko biega i ucieka typowa durnowata amerykańska młodzież jak np w filmie "Koszmar minionego lata" itp.Twórcy filmu rzeczywiście stworzyli oryginalny obraz którego do tej pory nie było i długo nie będzie no chyba że też oryginalny Cube choć wg mnie jest słabszy i pokręcony na maxa

DemonChris21

pila nigdy jakos mnie zbytnio nie szarpala, teraz moge powiedziec jedno. Spodziewalam sie czegos wiecej... Lekkie rozczarowanie, aczkolwiek zakonczenie coz, nie przewidzialam go totalnie. Ostatnie sekundy w polaczeniu z muzyka- wrazenie niesamowite i dreszczyk...Jesli chodzi o thrillery wole milczenie owiec, coz klasyka ma to do siebie. Jesli chodzi o horrory, nosferatu, ten z 22' z kapela na zywo przestraszyl mnie i pozostawil slad na dlugo, pozdrawiam.

ocenił(a) film na 4
r_adek

Kupa to chyba zbyt delikatne określenie...:)

ocenił(a) film na 9
r_adek

Kiepskie te wasze wypociny tutaj. Co do I częsci się niezgodze bo była to udana produkcja daje 7/10 ale każda kolejna częsc to jedna wielka kiła a nie piła. Szkoda czasu.

ocenił(a) film na 10
Olo_25

R.radek nie tylko mysle ale tez wiem ze ty jestes kupa.Pila to klasyk i nic tego nie zmieni nawet twoje komentarze ktore uklada dziecko w wieku "6 "lat.mysle ze spodziewales sie ze gordon i adam beda zachowywac sie jak jacys termiatorzy;];]];;]Polecam filmy rambo dla ciebie i wspomnianego terminatora;p mysle ze tam dalbys oceny 10 na 10.Przykro mi ze piła nie zaspokoiła twoich bardzo wysokich wymagan filmowych typu jeden czlowiek zabija 300 innych w 2 minuty a na dodatek jest niesmiertelny;];] jak mialem 7 lat takie filmy tez lubilem ;p ale wyroslem;] czego i ci zycze;p Pozdro:D

r_adek

Kto ma gówno w głowie ten i gówno powie :)pozdrawiam i na 2 raz proponowałbym bardziej się wysilić,żeby coś lepszego z twoje głowy wyszło :)

ocenił(a) film na 10
vamp69

Kto mysli i gada jak dziecko nie ma sensu sie wysilac by powiedziec cos lepszego bo nie zrozumie.;]

ocenił(a) film na 8
r_adek

Stary to Ty chyba kupy w życiu nie widziałeś.

ocenił(a) film na 10
r_adek

Wystawianie Pile oceny 1 jest jak dla mnie marną prowokacją, a do głupoty stwierdzenia że ludzie, którzy oceniają Piłę na 10 to ludzie bez gustu i smak, to ja nie mam pytań. To jest tak jak mówienie, że Ojciec Chrzestny jest gniotem, co oczywiście też jest głupotą, bo film również genialny. Piła jest rewelacyjnym thrillerem i dziwią mnie negatywne opinie tych, którzy cenią ten gatunek i wrzucają na ten, bo tak jakby fan filmów gangsterskich stwierdził, że Scarface to gówno, a byłoby to niedorzeczne.

Azdaroth

Kurwa mac ty koles pily kurwa chyba niewidziales albo ci sie popierdolilo z kurwa jakas kreskówka... to jest zajebisty film jakich malo i szmaciarzu wez kurwa nie wypierdalaj hujowej opinii o tym filmie bo go kurwa wyraznie nie znasz... jebadlo z ciebie w huj wielkie a to ze staremu oddajesz swe wdzieki to juz kurwa inna sprawa...

Bez pierdolonego powazania idz sie jebac!

ocenił(a) film na 4
londonman

a po londonmanie widać jaki rodzaj człowieka(?) wypowiedział się na temat piły... mam nadzieję że reszta fanów ma chociaż odrobinę wyższy poziom...

ocenił(a) film na 4
Azdaroth

myślę że odczucia do filmu są kwestią gustu i indywidualnych upodobań, i nie każdemu musi się Piła podobać, a jej zagorzali fani powinni uszanować zdanie innych...

ocenił(a) film na 6
Demoniczna_Wiedzma

Zgoda. Z kolei ludzie, którym Piła niezbyt przypadła do gustu nie powinni w recenzji (jak swoją wypowiedź chlubnie określił założyciel tematu) epatować kupami i dupami, choćby z racji tego, że to niesmaczne.