Film nakręcony przez Żyda o Żydzie
nie rozumiem ską pomysł na to, że to film Polski..
To że coś dzieje się w Warszawie nie musi od razu znaczyć, ze to film Polski..
Lew Rywin
Alain Sarde
Gene Gutowski
Timothy Burrill
Robert Benmussa
Roman Polański
Kto z nich jest Polakiem??
Może Rywin?? :D :D
Dodam może jeszcze, że Polański ma obywatelstwo francuskie
Więc niech mi ktoś w koncu wytłumaczy na jakiej podstawie się sądzi, że to Polski film??
Film nakręcony przez Polaka pochodzenia żydowskiego o losach Polaków i obywatelach Polski w czasie lat wojny. Niezależnie od źródeł finansowania film jest związany z Polska i jej historią, i przekazuje jej problemy - choć nie wszystkie - widzom całego świata. Polska jest wraz z Francją, Niemcami i Wielką Brytanią współproducentem tego filmu i wszystkie te kraje są dumne z jego współfinansowania. Gdyby wnikać w formalne obywatelstwo i pochodzenie twórców naszej kultury, okazałoby się,że "Bitwę pod Grunwaldem" malował Austriak, Ołtarz w Krakowie - rzeźbił Niemiec, "Pana Tadeusza" napisal Litwin i "czystej polskości" mamy nie tak dużo - nie odrzucajmy więc pochopnie tego, z czego możemy być dumni.
Film nakecony przez Francuza pochodzenia polsko - rosyjsko - zydowskiego o losach Żydów - obywateli zamieszkujących Polske, przed i w trakcie wojny. Niezależnie od źródeł finansowania film jest związany z ciemiężonym narodem Zydowskim i jego tragiczną historią, i przekazuje jego problemy - choć nie wszystkie (bo głównie własnie tę okropną rzeź) - widzom całego świata. Polska, nie jako kraj, lecz zbór osób żydowskiego pochodzenia (co często sam Polński podkreśla.. "jestem Żydem") jest wraz z Francją, Niemcami i Wielką Brytanią współproducentem tego filmu i wszystkie te kraje są dumne z jego współfinansowania.
No niestety taka jest prawda. To że reżyser wychował się w Polsce nie możę być wyznacznikiem polskości filmu.
Ani o czym jest dany film.
Sam polanski niegdy nie poweidział że jest polakiem.
I żaden ze współfinansujących film też (tu już podejrzewam) zapewne tego o sobie nie powiedział.
Na pewno film jest piękny i przejmujący.
Ale nieswojo mi,że polacy uważają go za swój. Myślę, że są w błędzie..
Jeszcze gdyby film był robiony z myslą o polakach, dla polaków, przedsatwiający losy Polaków.
Nie chodzi o to, że w jakiś sposób próbuje umniejszyć tragedię narodu Zydowskiego.. itd
Ae nikt nie mowi że w Oświęcimiu itd zginęło wielu polaków, tylko że zginęło wielu Żydów.
Wiec dlaczego sobię "przywłaszczamy" ten akurat film..?
Jestem pelen podziwu dla tego co piszesz. Jak bardzo trzeba byc ograniczonym upierdliwcem aby wymyslec takie stwierdzenie???
A Ty jesteś Polakiem? To chociaż napisz słowa "polakach" czy "polaków" wielką literą... I przestań zawracać gitarę. Polański jest Polakiem. Nie przypominam sobie, żeby Żydzi w tym kraju mieli żydowskie obywatelstwo. Byli, są Polakami wyznania mojżeszowego.
Gdyby Polański chociaż raz w życiu powiedziuał o sobie, że jest Polakiem i gdyby miał Polskie obywatelstwo..
Spokojnie bym nawet nie poruszał tego tematu..
Ale nie chodzi mi o reżysera..
Tylko o film..
Bo wg mnie to nawet w najmniejszym procencie nie jest film polski.
"ograniczonym upierdliwcem"
w czym się to objawia??
upierdliwcem.. zgadzam się..
Ale ograniczonym? w jakim sensie..
A może jestem Żydem?
Hmm, w sumie to nigdy nie myślałem o tym w ten sposób. Zgodzę się, że Polański jest takim samym Polakiem, jak Francuzem, Żydem i Rosjaninem, jednak film jest częściowo i polski, a do tego finansowany przez Rywina, więc chyba można powiedzieć, że jest i Polski...
no ale Rywin nie dość że jest jednym z kilku (nastu??) finansujących
to tez nie w stu procentach Polakiem.. (bo Żydowskiego pochodzenia)
Ale Polska była współproducentem wielu wielu filmów
A nie są one uważane za filmy polskie!!
A np Film ojciec chrzestny.. to film włoski??
I najważniejsze
LISTA SCHINDLERA!!
To też film polski!
I domagam się wpisania go na liste najlepszych filmów polskich..
dlaczego tak myśle?
producent:
Lew Rywin
scenografia
Maciej Walczak
Ewa Skoczkowska
kostiumy
Anna Biedrzycka-Sheppard
zdjęcia
Janusz Kamiński
To wszytko polacy (z polskimi paszportami)
Czemu ten film nie jest wg kogoś polski? A Pianista jest!!???
Zgroza..
I Administratorom filmwebu jakoś wszystko pasuje...
No dobra..
wiec przyjmujemy powiedzmy (czysto teoretycznie), że Polański jest Polakiem.. (choć paszportu polskiego nie ma.) Bo tylko w ten sposób można wytłumaczyć polskość Pianisty..
No bo skoro Polak.. to naturalne, że Kręci polskie filmy
(może mu wręczymy, żeby uznać Pianistę za polski film?)
A skoro tak..
To domagam się uznania następujaćych filmów
2008: Pompeja (Pompeii)
2005: Oliver Twist
2002: Pianista (Pianist, The)
1999: Dziewiąte wrota (Ninth Gate, The)
1994: Śmierć i dziewczyna (Death and the Maiden)
1992: Gorzkie gody (Bitter Moon)
1988: Frantic
1986: Piraci (Pirates)
1979: Tess
1976: Lokator (Locataire, Le)
1974: Chinatown
1973: Co? (What?)
1971: Tragedia Makbeta (Tragedy of Macbeth, The)
1968: Dziecko Rosemary (Rosemary's Baby)
1967: Nieustraszeni pogromcy wampirów (Fearless Vampire Killers, The)
1966: Matnia (Cul-de-sac)
1965: Wstręt (Repulsion)
1964: Najpiękniejsze oszustwa świata (Plus belles escroqueries du monde, Les)
1962: Ssaki
1961: Gruby i chudy (Gros et le maigre, Le)
za polskie
Hehe, no wiesz, jakby nie patrzeć, to duża część Polski jest w jakiś sposób wymieszana narodowościowo. Prawda, że Rywin jest krwi żydowskiej, ale formalnie Polakiem, więc możemy go do swojego grona przygarnąć;)))
W dużej mierze masz rację i w większości się z Tobą zgadzam. Myslę, że wpływ na to, iż niektórzy uważają to za film Polski ma na pewno sporo czynników. Na myśl przychodzi mi m.in. tematyka, postać Szpilmana(także Żydo-Polaka), nieszczęsny Rywin, Polański a raczej jego mylące "polskie" nazwisko, oraz część obsady i ekipy która tworzyła film...
Lista Schindlera, na tym tle, wypada nieco "mniej polsko" ;)
tylko gdzie jest granica tej polskości..
i kto ma prawo decydowaćpo której jej stronie postawić film..
Kolejny przykład..
to filmy Agnieszki Holland..
Napisałem ten temat dlatego, że wygląda to trochę tak że my, Polacy szczycimy się nie swoim filmem, co odrobinę obnaża to jak słabe światowo są polskie produkcje..
Porównałem oba filmy (The pianist i Schindler's List) pod względem ilości polskich, bądź polsko brzmiących nazwisk przy tworzeniu filmu..
Oto co wyszło...
Lista Schindlera
aktorzy: 57
zdjęcia:
Janusz Kamiński
scenografia :
Maciej Walczak
Ewa Skoczkowska
Allan Starski
Ewa Braun
(ostatnia dwójka niewątpliwie żydowskiego pochodzenia)
Producent:
Lew Rywin
kostiumy
Anna Biedrzycka-Sheppard
Pianista
aktorzy: 46 (o jedenaście mniej niż Lista..)
muzyka
Wojciech Kilar
producent
Lew Rywin
kostiumy
Anna Biedrzycka-Sheppard
W którym miejscu Pianista jest bardziej Polski??
Oba filmy opowiadają o Żydach polskiego pochodzenia..
Te same miejsca, podobna tematyka??
Tylko jeden wg kogoś polski a inny nie
Wiesz, chyba jednak decydującą rolę odegrało tu nazwisko reżysera - porównaj sobie Polański(to przecież brzmi tak polsko;) ) i Spielberg :]
z detali, które mogły poniekąd rzutować na zakwalifikowanie filmu, do grona polskich, gdyż główny bohater (Władysław Szpilman) był, bądź co bądź, Polskim Żydem:) Schindler to natomiast Austriacko-Węgierski Niemiec;]
A ogólnie to się z Tobą zgadzam:]
Arkadien, jak ktoś już wcześniej zauważył - jesteś upierdliwy. I przestań się mądrzyć jakbyś wszystko wiedział. Kto Ci powiedział, że o tym czy film był produkcji polskiej czy nie, decyduje narodowość reżysera? To co, Polańsk jest też Niemcem i Francuzem, bo te kraje są również współproducentami filmu? Skończ już bzdury pisać.
Jakby nie było - Polański Francuzem jest jak najbardziej(urodził się we Francji i chyba teraz tam mieszka :] )
Ja jestem taki mały. I nie chodzi o to czy wszystko wiem czy nie. Bo informacje sprawdzam w internecie. Z czystej ciekawości.
Olimpia.. przeczytaj sobie wszystko co zostało tu napisane, a potem się wypowiadaj.
Ciężko dotrzeć do informacji. Ale zdaje się że polański ma tylko obywatelstwo francuskie (jeden paszport) Czyli jest francuzem.
zazdroszczę Ci, że nie masz większych problemów od tego czy Pianista jest polski czy nie...
to forum chyba filmowe..
prawda?
tu rozmawia się o filmach co się o nich sądzi..
przez jaki pryzmat się na nie patrzy..
Nie chciał bym żeby np ktoś myslał że Pianista to film o Polaku, bo nim nie jest
ha ha ha,film nie o Polaku?a Władysław Szpilman urodzony w 1911 roku w Sosnowcu Polakiem nie był, ani jego ojciec skrzypek pochodzący z Ostrowca Świętokrzyskiego?Tak się składa, że niestety(dla kolegi powyżej) w naszym kraju żyją ludzie o pochodzeniu także żydowskim...
80% procenbt osób które zgineło w niemieckich (a moze nie były niemieckie, tylko aryjskie??) obozach zagłady to byli Polacy??
Ciekawe co hitler miał do tych polaków choroba jasna..
jakąs awersje chyba..
a myslałem juz ze to Zydów chciał zlikwidoać..
A zydów bardzo cenie.. ich kulture dorobek naukowy, umiejętności zarzadzania i taka narodową jedność. Nie wime skad pomysł, że nie podoba mi się, ze w Polsce zyją zyci..
Ale to ze ktoś żyje w polsce nie znaczy ze wszystko co tworzy (nawet przebywajac w tym kraju) jest polskie
jak by tak było mieli bysmy kilka nagród nobla więcej..
jeśli nie kilkanaście.
pozdrawiam
ty nie chodzi czy ktoś się odwraca od polski czy nie..
miłosz dostał oskara za twórczość w języku polskim.. nie angielskim..
to jedna rzecz
jak bym wyjechał do Anglii o ożenił się np z Koreanką to przestał bym być polakiem?
Chyba nie
Ale za pewne TAK.. gdyby mój ojciec był Kenijczykiem, Matka Rosjanką i to żydowskiego pochodzenia.
Urodził bym się w Rzymie i miał Włoskie obywatelstwo.
Następnie moich rodziców zmusiła by sutuacja do przyjechania do Polski.
Tam bym się uczył i powiedzmy spędził cześć dzieciństwa, nabrał polskiego obywatelstwa, po czym wyjechał po studiach do Włoch, pozbył się polskiego obywatelstwa..
I nigdy prze nigdy nie przyznał że jestem Polakiem.
Tylko zydem (bo matka była żydówką) albo tym włochem..
A polski tylko znam
a potem po trzydziestu latach kręce film o żydzie w okupowanej Polsce..
jak Spielberg, Holland i wielu innych
Dla Polanskiego była to pobudka patriotyczna
Ale nie polsko - patriotyczna
chyba nie ciezko to zrozumiec...
Masz 100% racji, Polański Polakiem nigdy nie był, ale my mamy skłonność do przywłaszczania sobie cudzych dzieł, pewnie dlatego, że nie wydaliśmy na świat prawie żadnego wielkiego człowieka (może poza jednym, ale ten od pewnego czasu nie żyje). Kopernik był Niemcem, Mickiewicz Litwinem, Chopin i Curie-Skłodowska pół-Francuzami i wychodzi na to, że nie mamy żadnego 100% zasłużonego dla sztuki i nauki Polaka.
No Skłodowskiej polskości nie mozna odebrać. po prostu wyszła za Francuza..
a to ze nic bez niego by nie osiagnęła.. (bo wszelkie doświadczenia przebiegałyu wraz z nim we francji) to juz inna sprawa..
nie można odebrać polskosci Sienkiewiczowi, Remontowi czy Wałęsie.. oni wszyscy otrzymali miedzynarodową przecież Nagrodę Nobla.
:)
jednak pianista na pierwszym miejscu wsród najlepszych polskich filmów wszechczasów to mocne przegiecie.
I jednak odrobinę drazni
I dlatego zdecydowałem się założyc, być moze dla niektórych bezsenoswny temat..
pozdrawiam