Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613270
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

... nikt by się nawet nie zainteresował takim filmem.

Gdyby to nie był film propagandowy, to tego filmu nikt by nie obejrzał, a tutaj widziałbym tylko komentarze typu: jeden wielki gniot, 0 akcji. TAK BYŁO.

Owszem film jest ładnie wykonany, ale widać że Polak pisał scenariusz, bo trzeba pokazać, że Niemiec jest zły, że Niemiec zabija, że Niemiec się nabija, wyśmiewa, poza tym nawet to w tym filmie zrobione jest poniżej oczekiwań. Jeżeli robi się dramat wojenny, a nie dokument, to w tym filmie musi coś się dziać i trzeba wynieść jakąś refleksję po obejrzeniu, a ten film to jak dla mnie dno i wodorosty.

Daję 4/10, bo jest to ocena "poniżej oczekiwań"

PonuraQ

Ja bym wolała i (chyba) każdy żeby ten film nie powstał, ponieważ jest on biografią człowieka który żył i przedstawia prawdziwe zdarzenia. Poza tym chyba nie uważnie oglądałeś bo ten film pokazuje że nie każdy jest dobry i nie każdy jest zły. Nawet polak potrafił wstąpić do policji hitlerowskiej, żyd z żydem walczyć o jedzenie a Niemiec pomóc polakowi czy żydowi. Ja chyba inny film oglądałam.

PonuraQ

PonuraQ - jesteś kompletnym kretynem jak dla mnie.

ocenił(a) film na 9
PonuraQ

"Jeżeli robi się dramat wojenny, a nie dokument, to w tym filmie musi coś się dziać i trzeba wynieść jakąś refleksję po obejrzeniu, a ten film to jak dla mnie dno i wodorosty."

PonuraQ - a to dobre - słowo 'refleksja' jest chyba jednak poza Twoim zasięgiem, zgadzam się z maze
Jednak pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
PonuraQ

'musi się coś dziać' - a co, nie działo się? jak dla wystarczająco dużo. nie każdy film wojenny musi być kopią 'Szeregowca Ryana'.

'trzeba wynieść jakąś refleksję po obejrzeniu' - ????? ja wyniosłam...

ocenił(a) film na 10
PonuraQ

"widać że Polak pisał scenariusz"
...
Zapewne nie widzisz nic wyjątkowego w tym, że ten Polak (Żyd) żył w Warszawie podczas II wojny światowej...
"bo trzeba pokazać, że Niemiec jest zły, że Niemiec zabija, że Niemiec się nabija"
Jeden z Niemcow przecież pomaga Szpilmanowi. A to, że reszta jest przedstawiona bezkompromisowo jest przesadą Twoim zdaniem? Ci Niemcy, ktorych chcesz usprawiedliwiać wymordowali setki tysięcy Żydów z Warszawy. Również prawie całą rodzinę Polańskiego. Jak miał Polański przedstawić Twoim zdaniem Niemców, jeśli sam był świadkiem tego co się działo w getcie?
Dostrzegacie w tym filmie polski nacjonalizm? Ja nie...
A refleksji ten film mi dostarczył bardzo wielu.
"musi coś się dziać"
Może ja jestem nienormalny, ale co czułeś/czuliście np. gdy Polacy zaczęli strzelać do Szpilmana z powodu tego niemieckiego płaszcza?
Film opowiada prawdziwą historię, którą Szpilman opisał w książce. Nie chodzi tu o to, że jest akcja ("0 akcji") tylko o to, jakim w ogóle cudem, wielkim szczęściem było to, że Szpilman to wszystko przeżył.

ocenił(a) film na 10
Finrod

Przepraszam za błąd. Polański żył w krakowskim getcie. Niewiele to zmienia...

użytkownik usunięty
PonuraQ

"ale widać że Polak pisał scenariusz, bo trzeba pokazać, że Niemiec jest zły, że Niemiec zabija, że Niemiec się nabija, wyśmiewa"

Człowieku, ty sie wczoraj urodziłeś ? Przejedź się do Auschwitz, poczytaj troche książek, pogadaj z tymi, którym udało się wyjść przez brame obozu koncentracyjnego (a nie jak większości - przez komin) i dopiero wtedy miej pretensje, że ktoś przedstawił Niemców jako "tych złych"...

"trzeba wynieść jakąś refleksję po obejrzeniu"

Ktoś, kto ma pretensje, że hitlerowców przedstawia się jako "tych złych" rzeczwiście może mieć problemy, żeby wynieść z tego filmu jakąkolwiek refleksje...

"a ten film to jak dla mnie dno i wodorosty."

Podobnie jak twój poziom. Pozdrowienia dla twoich dziadków i pradziadków - byliby z ciebie strasznie dumni gdyby zobaczyli, że masz pretensje o to, że ktoś przedstawił hitlerowców takimi jakimi naprawdę byli (poza baaaardzo nielicznymi jednostkami).

ocenił(a) film na 8
PonuraQ

Ten film miał do przekazanie ważną część życia Polaków tamtych czasów... Miał pokazać jaką krzywdę wyrządzali nam Niemcy, miał przedstawić życie Żydów, ich walkę o sprawiedliwość...
Jest to świetny film, nakręcony przez Polaka i ukazujący nagą prawdę o II W.Ś.
Uważam, iż nie jest to film propagandowy...

Daję 8/10...

ocenił(a) film na 5
epatsis

Jaką czesc zycia o co wam chodzi ,dziwne ze ten film juz przez wielu uwazanay jest za kultowy,wg.mnie ratute ten film i ksiazke tylko to,ze jest na faktach,ale po co ogladac albo czytac cos o czlowieku ktory sie chowal wogole walki nie podejmowal,jak dla mnie sie zhańbił i tyle ogladalem film i nie moglem uwierzyc ,ze cos takiego powstalo...obejzyjcie lepiej EUROPA EURPA.Zapewne zaraz poleca na mnie gnioty ,ale mam to w du...

ocenił(a) film na 7
eulogy_pl

Dla mnie - film jest niezły - i tylko tyle.

ocenił(a) film na 7
moody_mic

BTW: nie lubię opisów do poszczególnych ocen na filmwebie. Tu "niezły" to 6, a ja miałem na myśli 7 i to mocne :]