Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613248
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Mam nieodparte wrażenie, że na ten gniot chyba głosują całe wycieczki szkolne, przymusowo zapędzone kiedyś do kina. Ja rozumiem, że gusta są różna, na szczycie mojej listy byłby np. Czerwony Kieślowskiego, ale żeby taki GNIOT profanował pierwsze miejsce, to obciach...

Głosujemy, może damy radę zmieść go kultową SEKSMISJĄ (ona jest najbliżej pierwszego miejsca).

tuchan

Też uważam,że to gniot. Głosują na niego wycieczki z Pierdziejewa i Hajfy.

ocenił(a) film na 10
Carlos_von_Patefon

Na prawdę myślicie, że ktoś zagoniony na ten film siłą będzie na niego głosował? Oglądanie na siłę, podobnie, jak czytanie lektur na siłę, raczej zniechęca,a nie zachęca.
Ja nie byłem zapędzony siłą ze szkoły. Mało tego. Szkołę skończyłem na początku lat 80-tych. I dla mnie ten film jest po prostu arcydziełem. Chętnie dał bym mu 20 punktów, a nie tylko dziesięć.

ocenił(a) film na 10
Carlos_von_Patefon

Skoro uważasz, że ten film to gniot to chyba po prostu kompletnie nie interesuje Cię to co działo się z naszymi rodakami w czasie wojny. Polański spisał się na medal i chwała mu za to.

ocenił(a) film na 1
elvis_89

Powiem Ci jak uważam. Ta strona to filmweb. Oceniam tu filmy, nie historię swojego kraju. Mogę wiec sobie napisać że polecam film o starym facecie, który jedzie sobie kosiarką ("Prosta historia") za dobry, natomiast inny film, który podejmuje "poważy" temat za np. "Prymas. Trzy lata z tysiąclecia" za kompletny gniot. Czy to oznacza że nie "kompletnie nie interesuje Cię to co działo się z naszymi rodakami". To co piszesz jest głupotą jakiej dawno nie słyszałem. Film to: obraz, dźwięk, gra aktorska, pomysł, ujęcia, umiejętność wyboru scen i ich kompresji w ograniczonym czasie trwania filmu itp. itd.

Gdybyś nie zrozumiał o co chodzi wyjaśnię Ci jaśniej. Jest sobie malarz np. Francisco Goya, który (oczywiście wymyślam) maluje koński zad. Robi to z taką precyzją, talentem, tak operuje światłem i cieniem, że patrzę i zachwycam się nad tym końskim zadem. Jest sobie drugi malarz - Jan z Zadupia, który maluje obraz "Insurekcja kościuszkowska". Takie tam mazaje. Idąc Twoim tokiem myślenia powinienem zachwycać się insurekcją, bo to taki ważny temat i z "urzędu" należy mu się cześć i chwała. Otóż nie Kolego. Nie narzucaj innym tego co ma im się podobać, te czasy już minęły, miejmy nadzieję bezpowrotnie.

ocenił(a) film na 10
tuchan

"Mam nieodparte wrażenie, że na ten gniot chyba głosują całe wycieczki szkolne, przymusowo zapędzone kiedyś do kina." - więc oceniaj tu filmy a nie ludzi, którzy uważają ten film za wybitny obrażając ich przy okazji.
Odniosłem wrażenie, że oceniając ten film tak surowo po prostu nie interesuje Cie ta tematyka. Być może się myliłem. "Film to: obraz, dźwięk, gra aktorska, pomysł, ujęcia, umiejętność wyboru scen i ich kompresji w ograniczonym czasie trwania filmu itp. itd." Zapomniałeś chyba o najważniejszym, a mianowicie o przesłaniu filmu.. "Pianista to nie jest film dla patriotów. Jest w wielu miejscach przekłamany, przedstawiający Polaków w fałszywym świetle. Ale żeby to dostrzec potrzeba wiedzy."- Tobie jej chyba zabrakło, bo właśnie ten film nie jest przekłamany i nie przedstawia Polaków w fałszywym świetle. Jeśli tak jest to proszę przedstaw mi dokładne przykłady z filmu. Być może czegoś nie zauważyłem.

ocenił(a) film na 1
elvis_89

1. Nie wiesz co mnie interesuje, więc odnosiłeś złe wrażenie
2. Nie uważam, że "przesłanie filmu jest najważniejsze" i dajże już spokój z tym. Wyjaśniłem Ci łopatologicznie, prościej nie umiem, że w sztuce niekoniecznie najbardziej górnolotne przesłanie jest ważne. Nie potrafisz tego pojąć?
3. Z chęcią przedstawił bym Ci te przykłady, zresztą przedstawiałem już je na forum tego filmu w przeszłości (zresztą nie tylko ja), ale jeżeli złośliwie wdajesz się w pyskówę, podważając moją wiedzę, mimo że nie wiesz kim jestem i jaki faktycznie jest poziom mojej wiedzy, to wybacz, ale nie mam ochoty wdawać się z Tobą w polemikę. Lubię dyskutować na argumenty, a Twoja wypowiedź świadczy o tym, że masz inne metody. Gadajże tedy sam ze sobą.

ocenił(a) film na 10
tuchan

"przekłamany historycznie i ogólnie słaby gniot"- lubisz dyskutować na argumenty? Szkoda, że mi ich nie przedstawiłeś. Skoro pytam Cie o te przekłamania to wypada je podać, a nie odsyłać do innych postów. Nadal się z Tobą nie zgadzam co do oceny filmu.
Koniec tej dyskusji, bo i tak nic konkretnego z niej nie wynika.

tuchan

gniot? tak, a seksmisja to jest kurna arcydzieło? ... jako patriota i Polak wstydzę się takich jak ty

ocenił(a) film na 1
darek12322

Przeczytaj co napisałem powyżej, może zrozumiesz.
Seksmisja to doskonała komedia. Doskonała.
Jako "patriota i Polak" nie wstydź się takich jak ja, skup się na swojej ortografii - nie zaśmiecanie języka, to też przejaw patriotyzmu.

Aha... Pianista to nie jest film dla patriotów. Jest w wielu miejscach przekłamany, przedstawiający Polaków w fałszywym świetle. Ale żeby to dostrzec potrzeba wiedzy :)

tuchan

"skup się na swojej ortografii". Wybacz, napisałem źle jakieś słowo? Chciałbym, żebyś mi je wymienił.

ocenił(a) film na 1
darek12322

ok, np. "TY" piszemy z wielkiej litery, zdanie zaczynamy również wielką literą

tuchan

1. To nie jest błąd ortograficzny. "Ty" powinno się pisać wielką literą przez szacunek, jednak nie jest to żadnym błędem.
2. Mała litera to było zapomnienie. Ty też tak napisałeś.
3. Ja też mam do ciebie zastrzeżenie. Nie pisze się "z wielkiej litery", tylko "wielką literą" ;)

ocenił(a) film na 1
darek12322

"Ciebie" również naucz się pisać wielką literą i będzie ok. Bo to ludzi jednak razi.
Chyba jednak odbiegasz za bardzo do tematu. A mi nie płacą za korespondencyjne nauczanie ortografii ;)

tuchan

Mam wrażenie że gdy tuchan nie ma argumentu to zmienia temat na złowieszczą ortografię.
To komentarz pod filmem, a nie dyktando.

ocenił(a) film na 10
darek12322

Dla mnie seksmisja to jedynie pusty, śmieszny film, który zrozumie każdy, kto go obejrzy. Dobry jako komedia. Nic poza tym.

ocenił(a) film na 1
elvis_89

Nie uważam, że każdy zrozumie. Znam ludzi, którzy nie czuli tego poczucia humoru. Co do dalszej części Twojej wypowiedzi, to oczywiście masz prawo tak sądzić, część moich znajomych uważa tak jak Ty. Czy uważasz jednak, że komedia nie może być na szczycie najlepszych polskich filmów dlatego że to komedia? Koniecznie musi być tam napompowany dramat czy dramat historyczny z uwagi na to, że tak wypada, bo to "poważny" film?

Ja tak nie myślę. Osobiście uważam, że na 1 miejscu powinno wylądować coś Kieślowskiego: Czerwony, Niebieski, Krótki film o miłości czy zabijaniu. Takie mam zdanie. Ale potrafił bym przeżyć, a nawet bym się w duchu uśmiechnął gdyby prowadziła "seksmisja". Zupełnie nie podnosił bym też larum gdyby prowadzili np.Sami swoi,Kanał, Zaklęte rewiry czy Popiół i diament. Słowem znam dziesiątki filmów z różnych "dziedzin" które mogły być nr 1. Gdy jednak widzę jak prowadzi ten przekłamany historycznie i ogólnie słaby gniot, to protestuję.

ocenił(a) film na 10
tuchan

Film to Gniot?Na pewno ten film oglądałeś?Czy po prostu jesteś trollem?

ocenił(a) film na 1
patryk250

Nie zamierzam zniżać się do Twojego poziomu dyskusji.

ocenił(a) film na 10
tuchan

No widzisz wzajemnie.

patryk250

dyskusja z tuchanem nie ma sensu ;)

ocenił(a) film na 10
darek12322

Racja.

ocenił(a) film na 10
patryk250

dokładnie.... widzicie co wyżej wypisuje...

ocenił(a) film na 1
elvis_89

widze że macie tutaj kółeczko wzajemnej adoracji