Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613211
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Przeczytałem i obejrzałem. Polański wbrew temu co wielu pisze na forum, nakręcił fajny film któremu można był bez wahania przyznać Oskara. Jednak brakowało mi w nim wyjaśnień paru rzeczy, których mogłem się tylko domyślać porównując go do książki. Jedną z takich rzeczy jest starzec prowadzący gdzieś parunastu dzieciaków i w żartach, jak szaleniec wyzywający niemieckich żołnierzy od bandytów. Stawim przed tymi którzy nie czytali wspomnień Szpilmana trudne zadanie. Chodzi mi o odpowiedź na pytanie kim był ten starzec w książce dla mnie będący najważniejszą postacią epizodyczną. Czekam na odpowiedzi. Poza tymi niejasnościami nie mam żadnych poważniejszych zastrzeżeń do "Pianisty". Nie popsuła mi całego obrazu nawet ingerencja w książkę a aktorstwo był na najwyższym poziomie. Brody szczególnie w drugiej części "Pianisty" oddał wspaniale sylwetkę Szpilmana, jaką autor nakreślił w pierwowzorze literackim.

użytkownik usunięty
entyn

Wszystklo wskazuje na Korczaka
Z Twojego opisu wynika, że mógł to być Janusz Korczak. Zgadza sie?

ocenił(a) film na 8

Zgadza
Tak. To był Korczak. Ale gdybyś nie przeczytał książki to byś nie wiedział. Prawda? Chodziło mi o to że niektóre sceny można było zrobić lepiej i dokładniej.