Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613248
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Polańskiemu za ten film. Pomysłowe ukazanie powstania warszawskiego, gdzie to Żyd,
tytułowy pianista obserwuje wszystko zza okna. Warto zwrócić uwagę, że większość
istotniejszych scen to przyglądanie się przez okno. Starszy człowiek na wózku inwalidzkim,
który zostaje wyrzucony przez balkon. Bohaterowie nie zamierzają nic zrobić, bojąc się o
własne życie. Mimo to i tak zostają rozstrzelani. Do czego zmierzam? W czasie wojny Żydzi
byli obserwatorami, bali się. Może się wydawać, że Polański w subtelny sposób ukazuje
tchórzostwo Żydów. Podsumowując uważam, że to najlepszy film Romana. Jeżeli chodzi o
tematykę żydowską, przebija nawet Listę Schindlera.

ocenił(a) film na 10
cool_story_bro

Nie jestem antysemitą.

użytkownik usunięty
cool_story_bro

Kocham ten film... i niezmiennie mnie wzrusza, nawet kiedy oglądam kolejny raz...
Czytałam pamiętniki Władysława Szpilmana i polecam gorąco.
A co do tego co mówisz - czy tchórzostwo? A powstanie w geccie? Było dowodem i desperacji i odwagi - choć wiedzieli, że i tak skończy wszystko skończy się niepowodzeniem.
Poza tym wyobraź sobie jak byś zachował się na miejscu Szpilmana. Czy nie chciałbyś przede wszystkim przeżyć?

ocenił(a) film na 10

Gdybym miał okazję oddać życie za ojczyznę albo rodzinę i nie tylko, oddałbym.

użytkownik usunięty
cool_story_bro

Więc jesteś idealistą. Pytanie czy tak jest naprawdę. Czasem co innego chcemy, a co innego robimy.
Ja nigdy nie poświęciłabym się za kraj, za rodzinę... już prędzej.
Jednak główny bohater stracił rodzinę, z krajem nie był zbyt związany przez uprzedzenia etniczne. Jedyne co mógł zrobić to przeżyć. Żył nadzieją, że może znów odnajdzie rodzinę, albo chociaż dawnych przyjaciół, odzyska pasję...
Czasem trzeba spojrzeć trochę szerzej.
Wydaje mi się, że nie dziwiłoby Cię to gdybyś przeczytał jego pamiętniki. Naprawdę niesamowita lektura...

ocenił(a) film na 10

Szpilman był Polakiem więc mówienie, że z krajem nie był związany jest błędne. Nie ma nic bardziej bohaterskiego niż oddanie życia za kogoś lub w imię czegoś.

użytkownik usunięty
cool_story_bro

Był żydem... i nawet Polacy nie do końca go akceptowali jako polaka. A nasz naród taki święty nie jest. ;)

ocenił(a) film na 10

WŁADYSŁAW SZPILMAN: Niech mnie pan już na ten temat tak nie męczy! Nie czuję się Żydem. Nie wypieram się wprawdzie swego pochodzenia - dowodem jest fakt, że nie zmieniłem mojego nazwiska. Brzmi, jak brzmiało. Czuję się jednak bardziej Polakiem niż Żydem. Urodziłem się w Polsce, wychowałem się w niej, jest moją ojczyzną. Żyć mogę na całym świecie, ale umierać chcę w Polsce.

http://polish-jewish-heritage.org/pol/listopad_szpilman.html

cool_story_bro

To prawda, można mu wybaczyć. Zwłaszcza, że owy przedmiot pedofilii sam żałuje pozwu.

ocenił(a) film na 4
cool_story_bro

w nawiązaniu do tematu - On przepatrzył przez okno dwa powstania - w getcie i warszawskie . ja bym nie wytrzymał
natomiast film spoko

cool_story_bro

Ta wybacz mu pedofilie, a Tobie jakby 13-stka wyglądająca na co najmniej 17 lat wkładała ręce do spodni, to pewnie być ją odtrącił :]