Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613248
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Film bardzo dobry,podobał mi się, aczkolwiek zbyt pięknie pokazano Polaków w stosunku do Żydów. Najbardziej ugodziła mnie scena,kiedy Polacy chodzili szczęśliwi, pięknie ubrani, kupowali świeże pieczywo, nawet pogoda była zupełnie inna, tak jakby Polacy w ogóle nie przeżywali okrucieństw tej wojny,a tylko Żydzi cierpieli i byli uciśnieni.

TubylecBetonu

O czym Ty bredzisz, według mnie to Ty starasz się przekłamać historię. Film pokazuje Polaków z dwóch stron, pamiętaj że to oni ukrywają głównego bohatera, tak samo jak i oni krzyczą, na całą kamienicę, że jest żydem, tak samo oni póki ich problem tak drastycznie nie dotyczył odcinają się od żydów, powstanie w gettcie było żydowskie nieprawdaż? "Campo di Fiori" Miłosz ujął to dobrze, na pewno czytałeś ten utwór na lekcjach polskiego. Ocena ludzi poprzez pochodzenie to ograniczenie, nie wolno pozwolić by doprowadziło do powstania 2 części filmu...

ocenił(a) film na 8
mailopl

Nie mówię,że Polacy nie byli uciśnieni i prześladowani,chodzi mi jedynie o to, że w tym filmie niektóre sceny z udziałem ludności polskiej ukazane są zbyt cukierkowo,to tyle.

TubylecBetonu

krótko i na temat, podpisuję się pod tym

TubylecBetonu

Mi się wydaje ,że akurat ta scena była specjalnie tak nakręcona.Gdy po jakiś dwóch latach wychodzisz poza mury piekła jakim niewątpliwie było getto, to patrząc oczami żyda wszystko wydawało ci sie piękne i kolorowe

ocenił(a) film na 8
szponter

Może w pewnym stopniu masz rację, ale to jednak moim zdaniem zbyt przekolorowane.