Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613211
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Pianista

użytkownik usunięty

To film dla wszystkich ludzi ku przestrodze (jakze dzis aktualny wobec nasilajacej sie agresji i terroryzmu), a dla wszystkich powojennych Polakow i Niemcow powinien stac sie lektura obowiazkowa. To straszne, ze "ludzie ludziom zgotowali ten los" Po obejrzeniu tego filmu odnosi sie wrazenie, ze wola Boska bylo przeprowadzic Szpilmana przez to pieklo, by wlasnie Polanski mogl je pokazac w swoim filmie.
Zastanawia mnie, ile braku wrazliwosci, a ile cynizmu jest w tych wszystkich negatywnie krytycznych komentarzach, bo, o ile nie powinny one dziwic u profesjonalnych krytykow, to moga napawac zdumieniem i przerazeniem u ludzi nie zwiazynych z tym zawodem, w szczegolnosci zas ludzi mlodych. Naleze do pokolenia powojennego, ktore ksztalcono w wypaczonej swiadomosci historycznej, jedynym zrodlem prawdy o eksterminacji Zydow byly przekazy domowe, lecz dopiero obraz Polanskiego uzmyslowil mi, jak straszliwie zly potrafi byc czlowiek.
Nie wiem, czy ten film jest dobry, kiepski czy taki sobie, wiem, ze wywiera na wrazliwych ludziach przerazajace wrazenie.