Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613270
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

To chyba jakiś dowcip, w tym filmie polskich aktorów można policzyć na palcach, a po drugie jest nudny i nieciekawy.

krzychu1323

Pewnie wycieczkę gimnazjalistów zawieźli na "Pianistę" do kina, a potem dopadły się dzieciaki do internetu i głosowali. Ja rozumiem, że paru mógł się spodobać, ale żeby taki gniot był na 1 miejscu? Łaskawie spuszczę na ten wybór kurtynę milczenia.

ocenił(a) film na 9
eskimer

Gdyby nie Pianista top10 Polska byłby zdominowany przez komedię, niektóre wcale nie najwyższych lotów (Chłopaki nie płaczą). Ciekawe, że jakoś świat nie miał problemu z docenieniem dzieła Polańskiego a wy macie. Owszem, są lepsze polskie filmy od tego ale jakoś nie sądzę, że gdyby Pianisty nie było, to one miałyby najwyższe miejsca.

eskimer

Pewnie zawieźli uczniów podstawówki na ten film i teraz takie opinie jak twoja występują.

ocenił(a) film na 9
LordRahl

A na podstawie czego twierdzisz, że jestem z podstawówki?
Bo podobał mi się film, który wygrał 3 Oscary, zdobył Złotą Palmę i został uznany za arcydzieło? Ciekawe ile ty masz lat skoro takie wnioski wyciągasz...

ocenił(a) film na 8
lew890

wydaje mi się, że to nie było do Ciebie ;)

ocenił(a) film na 9
kosobi

A no to co innego. W takim razie nawet się pod tym podpisuję;)

ocenił(a) film na 7
lew890

A czemu argumentami jakie przywołujesz są Oscary, Złote Plamy i uznanie za arcydzieło?? Przecież to kompletnie o niczym nie świadczy. Od dawna przecież wiadomo, że Tego typu nagrody to kółko wzajemnej adoracji. Ja takich "arcydzieł" troszkę obejrzałem i wcale nie uważam, że takimi są naprawdę. A "Pianista" jest niezły, chociaż nudnawy trochę. I nie mówcie, że to nie jest sensacyjny film akcji. Są filmy w których się prawie nic nie dzieje, a nie możesz się oderwać (patrz Odyseja Kubricka). Poza tym w TOP 100 Polska niech będą naprawdę polskie filmy. Bo Polański nie świadczy o tym, że film jest polski

ocenił(a) film na 9
Pregier

O ile Oscary może faktycznie nie są wyznacznikami dobrych filmów, o tyle do festiwalu w Cannes mam zaufanie. Tam Złote Palmy nie dostają filmy komercyjne, tylko takie, które naprawdę są na wysokim poziomie. A nawet jeśli pominąć te nagrody, to i tak Pianista jest wybitnym dziełem w oczach krytyków i większości widzów.

"A "Pianista" jest niezły, chociaż nudnawy trochę. I nie mówcie, że to nie jest sensacyjny film akcji"
Tak się składa, że ja również trochę arcydzieł obejrzałem i uważam, iż Pianista się do nich zalicza. W taki sam sposób "nudnawym" filmem można by uznać Łowcę Jeleni czy Czas apokalipsy. I nigdzie nie napisałem o żadnym filmie akcji (Twoje zdanie chyba jest pozbawione sensy, przeczytaj je jeszcze raz).

"Poza tym w TOP 100 Polska niech będą naprawdę polskie filmy. Bo Polański nie świadczy o tym, że film jest polski"
Gdyby "wywalić" z TOP Pianistę, to na najwyższych miejscach znajdowałyby się niemal same komedie, a tak przynajmniej jest na podium film wartościowy. A Polański rozlicza się w nim z traumą z dzieciństwa, więc nie uważam, by on, jako reżyser świadczył o tym, że film nie jest polski. Kręcony był w Polsce, przedstawia historię Polski, robiony był w dużej mierze przez Polaków, więc nie wiem o co Ci chodzi.

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
lew890

Ten film jest bardzo polski (choć oczywiscie nie w 100 %), gdyby ten film był czysto polski, to na świecie nie zrobiłby większej kariery (a na pewno nie zarobiłby zbyt wiele $).. Musiał też mieć kilka znanych na świecie nazwisk w obsadzie.. a to, że jezyk polski zastąpiono angielskim, także ma sens, bo co by nie mówić, jest to dziś język najbardziej powszechny i najłatwiejszy w odbiorze .. W top 250 IMDB na palcach jednej ręki policzysz filmy w oryginalnym języku innym niż angielski.. Zresztą wyobraź sobie Adriena Brody kaleczącego film, mówiąc po polsku z angielskim akcentem :]

Pregier

gatunek: Biograficzny, Dramat, Wojenny

To film wartościowy, ukazujący tragedie wojenne. Jeśli spodziewałeś sie wybuchów, pościgów i różnorakiej akcji to źle trafiłeś. Lepiej nie oglądaj biografii.

ocenił(a) film na 8
LordRahl

Nie spodziewałem się żadnych wybuchów ani niczego takiego, oczekiwałem interesującego i dającego do myślenia dramatu, tymczasem czegoś takiego w przypadku Pianisty się nie doczekałem.

LordRahl

I pod tą krótką, acz treściwą wypowiedzią się podpiszę.

Shui

Oczywiście Lorda Rahl mam tu na myśli.