Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613248
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Jak ktoś już pisał, w filmie cierpią tylko Żydzi, Polacy mają sielankę. Poza tym, od kiedy to
powstanie w getcie było inspiracją/motywacją do powstania warszawskiego? Tak to jest
przedstawione. Za te dwie rzeczy duży minus, bo to fałszowanie historii... Piękna muzyka,
ciekawa (o ile można użyć tu takiego słowa) i poruszająca historia Szpilmana, dobre
ukazanie okrucieństwa tej wojny, choć niepełne. No i świetna gra Brody'ego. Tylko za to
4/10.

ocenił(a) film na 1
kalakala

Dla mnie filmy, które w tak obrzydliwy sposób fałszują historię nie mogą mieć więcej niż 1/10.

TheQac

Może i słusznie, ale ja stwierdziłam, że poza tym wszystko było w porządku, więc dałam te 4. To i tak nie za dużo, jak na tak znany i powszechnie uważany za arcydzieło, cudo i w ogóle sztukę przez duże "sz" film. :)

TheQac

Popraw oceny na przykład niżej wymienionym filmom, bo chyba zapomniałeś się dając im całe 10 i znaczek:
Dobry, zły i brzydki
Dobry wojak Szwejk
Tylko dla orłów
Pasja

ocenił(a) film na 1
Koshara

Chyba ty się zapomniałeś blokując możliwość zobaczenia twoich ocen przez postronnych. Aż tak jesteś zakompleksiony, że wstydzisz się co tam zaznaczyłeś?

Wymienione przez ciebie filmy są arcydziełami w swoich gatunkach i podpisuję się pod tym. Pasja jest arcydziełem nie tylko w swoim gatunku, ale i ogólnie.

TheQac

Nie zapomniałem. Nie chcę żeby takie trolle jak Ty grzebały w moich bibliotekach. Można zawsze zapytać, jeśli się czegoś nie wie.

Pianista w takim razie jest arcydziełem w swoim gatunku. Nie twierdzę, że filmy, które wymieniłem są złe. Kilka z nich bardzo lubię i też oceniłbym bardzo wysoko. Ale jeśli według kryterium prawdy historycznej oceniamy, to wszystkie te filmy zasługują na niską notę. Stawianie 1 Pianiście, to nawet nie jest dziecinada, tylko trolling.

ocenił(a) film na 1
Koshara

1 za antypolską kłamliwą propagandę. Kłamliwe propagandy nienawiści to wstyd twórców kinematografii, a nie gatunek. I przecież w innym temacie sam napisałeś, że nie bardzo wiesz co to prawda historyczna to skąd nagle poruszasz akurat ten temat?

Nie chce mi się za bardzo pisać z zakompleksionym trollem, który boi się, że ktoś zobaczy jego oceny. Można zapytać, ale właściwie o co? Czy oglądałeś Ondskan i jaką ocenę temu filmowi wystawiłeś? Takie pragniesz, aby ci pytania ludzie zadawali? Z ciekawości to można spojrzeć na twój profil, ale skoro nic tam nie ma to sam przed sobą wstydzisz się swych ocen, więc niby o co ktokolwiek ma pytać?

Stawianie 1 Pianiście to normalna sprawa, bo film ten jest nieporozumieniem.

Prawdopodobnie odpiszesz coś i prawdopodobnie obrazisz mnie bardziej lub mniej. Jak bardziej to nacisnę "zgłoś nadużycie", jak mniej to machnę ręką, jak odpiszesz coś z sensem to może i ja odpiszę. Proste zasady.

TheQac

Prawda historyczna, której Ci w Pianiście brakuje jest widocznie niejasna i powszechnie nieznana. Odpisałem na Twoją jednozdaniową uwagę w tym temacie tylko dlatego, że była nieuzasadniona, agresywna i nie zgadzam się z nią. Też nie chciało mi się rozpoczynać kłótni z kimś, kto tylko nieuprzejmie zwraca uwagę na film ale miałem chwilę słabości.
Możesz mnie zacytować, nie prowadzę dziennika wypowiedzi.
Nie widziałem Zła. Nie jestem tutaj celebrytą żeby oświadczać wszem i wobec, że taki albo owaki mam pogląd na filmy i nie prowadzę bloga. Nie i tyle. Skoro łatwiej Ci wytłumaczyć to sobie przez pejoratywne określenia i poczucie wstydu, to trudno. Nie jestem wychowawcą.
Jeżeli kogoś interesują moje oceny, to mnie pyta (tak jak to zrobiłeś) albo dodaje do znajomych. Prosta sprawa.
Stawianie 1 Pianiście to sprawa nietypowa. Podparta sprzecznymi lub płytkimi argumentami wygląda jak kaprys. Zgadzam się, że każdemu wolno wyrażać swoje poglądy. Ja też wyrażam swój. Nie zgadzam się na poniżanie twórców czy filmów na tym portalu ot tak, z kaprysu.
Zgłaszaj nadużycie, jeśli wola. To pewnie wygodny sposób kończenia nie idących po myśli dyskusji.

ocenił(a) film na 1
Koshara

Dla ludzi, którzy interesują się historią, a gdzie tam... dla ludzi, którzy rozmawiali lub rozmawiają z ludźmi, którzy w tamtym czasie byli w Warszawie jasnym jest bezczelne fałszowanie historii Pianiście. Zresztą nie trzeba być nawet zainteresowanym historią, żeby zauważyć tendencyjne elementy tego filmu, które wciskają pewne treści. Nawet nie chcę przywoływać konkretnych elementów, bo bym musiał to obejrzeć raz jeszcze.

Inne filmy, które za to samo otrzymały 1 to Opór i Essential Killing. Nie zgadzasz się na poniżanie twórców czy filmów, ale zgadzasz się, żeby ci twórcy i filmy poniżały całe narody? Kłamstwa w tych filmach to nie tylko zwykłe przeinaczanie faktów, ale i propagowanie nienawiści wobec tych, którzy znają prawdę i ją głoszą. Nienawiści wobec całych narodów tylko dlatego, że należą do pewnej grupy etnicznej.

Jeżeli dla ciebie "sprzecznym lub płytkim argumentem" jest stek bzdur zawartych w Pianiście i za samo to należy mu się 1 (a nawet niżej jakby coś było) to żal twojej wiedzy o przeszłości. Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości to nie jest godzien szacunku teraźniejszości ani prawa do przyszłości.

TheQac

Essential Killing też zaliczył u mnie 1 ale to ze względów zupełnie innych, niż dobro narodu. Kontynuuj krucjatę i unikaj kłamliwej propagandy.

użytkownik usunięty
Koshara

Już nie wspomnę jak Polacy ukrywali żydów a ci ich wydawali hitlerowcom w filmie mogli to wyolbrzymić bo taka jest prawda