Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613248
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Pianista jest pierwszym takim filmem(ja do tej pory nie spotkałem się z takim) ukazujący w części prawdziwe oblicze Żydów w czasie II wojny światowej. Nie mówię, że Żydzi są winni wybuchu wojny, tylko chcę podkreślić, iż wielu z nich bez żadnej skruchy przeszli na stronę pogromców swojego narodu!! Ogólnie mówiąc warty obejrzenia film!

ocenił(a) film na 10
QuIsLiNgEr

Film jest rewelacyjny - to fakt. Jednak żeby zrozumieć "problemy" Żydów, należy przeczytać książkę Władysława Szpilmana. Naprawdę - pomaga dostrzec prawdziwe piękno filmu. Ogólnie - poruszony dobry temat...pierwszy film o antysemickim problemie

ocenił(a) film na 10
QuIsLiNgEr

A Polaków prezentujących taką postawe podzczas wojny to nie było? W każdym narodzie są kanalie.

QuIsLiNgEr

co masz na myśli mówiąc "stronę pogromców swojego narodu"?

chodzi Ci o żydowską policje w gettcie?
moim zdaniem Ci, którzy byli w tej jednostce wykazali się poprostu sprytem... mieli trochę lepsze warunki w gettcie... ale nie wierzę, żeby robili to z nienawiści, czy też z jakiś własnych interesów...

a takie ataki na własnych obywateli można mnożyć w historii choćby Polski... rok 1981... stan wojenny... POLSKIE wojsko i POLSKA milicja atakują POLAKÓW pałkami, armatkami wodnymi i bronią palną... kopalnia Wujek... ginie 9(jeśli dobrze pamiętam) POLAKÓW z rąk swoich braci... i wina jest po stronie żołnierzy?

bazyl87

Kurde bazyl ty to mnie rozwalasz na każdym forum... swoją głupotą. To już kolejna nieudolna próba obrony twojego ulubionego narodu...
Nie kompromituj się i nie pisz chociaż tu haseł antypolskich bo w gazetach robią to znacznie skuteczniej od ciebie...

ocenił(a) film na 10
Pitstop2

Antypolskie to jest pisanie do swojego dyskutanta "ty" z małej litery.

ocenił(a) film na 10
bazyl87

Zaprzeczasz sobie. Najpierw piszesz, że wykazali się sprytem, bo mieli łatwiej, a potem, że nie robili tego dla jakiś własnych interesów.
Należy odróżnić osoby wcielone do tych organizacji, od osób, które poszły na ochotnika.

Co do przykładu ze stanem wojennym, to jednak trudno porównywać go z holocaustem. Przykładem mogą być polscy kolaboranci z czasów II w.ś. Nie muszę dodawać, że było ich mało i że była to chołota, podobnie było z Żydami...

ocenił(a) film na 10
maks_4

No, oczywiście z żydowskimi kolaborantami:D