Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613248
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Rewelka...

ocenił(a) film na 9

Kto by przypuszczał, że kiedyś zrobi mi się żal żydów? Otóż ten film dowiódł, że jest to możliwe. Nie jestem antysemitą czy coś, ale zawsze miałem do nich sceptyczne podejście.

Film okazał się naprawdę świetny i z pośród wielu filmów o tej tematyce ten był moim skromnym zdaniem jednym z najlepszych.

I jednak bądź co bądź widzieć film takiej klasy produkcji takiego wielkiego polskiego reżysera jednak napawa dumą.

ocenił(a) film na 7
Zavulon

Owszem film był dobry, nie podobało mi się jednak zachowanie głównego bohatera, gdy na początku powiedział twardo, że nie opuści Polski i zostaje (można było odnieść wrażenie, że nie opuści Polski gdyż to jego kraj i uważa się za patriotę). W późniejszych fragmentach filmu jego patriotyczna postawa z początku z każdą minutą traci na wartości, Szpilman chowa się jak szczur w mieszkaniach później w opuszczonym budynku na strychu zamiast uczestniczyć w powstaniu, pomóc Polakom i Polsce (przecież uważał się za jednego z nich) i wypędzić Niemców, jego postawa jest żałosna zachowuje się jakby był nie zdolny do walki, a w powstaniu przecież biorą udział młode dziewczyny i chłopcy, którzy oddali życie za kraj.

ocenił(a) film na 9
m4gik

Tu masz rację wyglądało to dość mizernie, ale cóż czasy tamtejsze a dzisiejsze różnią się a ludzie pozostają tacy sami więc jego celem było przeżycie. Zauważ też jak przejął się tym, że jego rodzina została wymordowana prawie wcale.