Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613270
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Tylko my Polacy bo procentowo to zdecydowanie najwięcej wymordowano Polski naród a pod względem liczby to mamy chyba niestety drugie miejsce do tego dochodzą jeszcze grabieże naszych skarbów i niszczenie Polskich miast oraz kradzież wschodnich ziem gdzie w innych krajach to nie miało miejsce na taką skalę więc troche drażni mnie to jak sie zapomina o Polakach a z Żydów robi sie największe ofiary tej wojny i wszędzie traktuje ulgowo nawet my zapominamy o tym jak było naprawdę

ocenił(a) film na 10

tak, ale ten film dotyczy holocaustu, czyli prześladowania i zagłady Żydów, dlatego Polacy przedstawieni w tym filmie są tak a nie inaczej.

LuBe

Holokaust to prześladowanie i zagładu kilku nacji, nie tylko Żydów. To Żydzi sobie wymyślili, że Holokaust dotyczył tylko ich.

Przepraszam ale nie mogę się powstrzymać od ataku ad personam i muszę nazwać cię idiotą. Zauważ może, że połowa z tych ludzi w statystykach uwzględnionych jako zabici Polacy to właśnie Żydzi z obywatelstwem polskim? Zabitych Żydów wszędzie się wlicza jako ofiary konkretnych państw, z których pochodzili. Jeśli kogoś w tej wojnie zginęło więcej niż Żydów to możliwe, że Rosjan ale nie znam danych na ten temat. Nie wiem też jak było w Chinach. Czytanie ze zrozumieniem i w ogóle czytanie czegokolwiek to bardzo ważna sprawa aby nie robić z siebie kretyna publicznie.

gupidupek

Ale ja nie neguję tego, że Żydzi byli największymi ofiarami wojny (bo przecież byli) tylko monopolizowanie Holokaustu.

Pablo_46

Oskarżenie o idiotyzm nie dotyczyło Ciebie tylko autora tematu. Monopolizowanie Holokaustu oczywiście istnieje ale faktycznie zdecydowanie największe prawo mają do niego Żydzi, chociaż nie mogą oni sugerować jakoby byli jedynym narodem, który ucierpiał, chociaż oczywiście zdecydowana większość wymordowanych w obozach to Żydzi.

Holokaust był nastawiony wybiórczo wobec trzech grup: Żydów, Cyganów, homoseksualistów. Tych ostatnich oczywiście wykryć najtrudniej a tych drugich nie było tak wiele jak Żydów więc to oni stali się jego największą ofiarą.

PS. Mój dziadek - Polak bez żadnych korzeni żydowskich, był więźniem obozu koncentracyjnego w Buchenwaldzie, do którego dostał się z obozu pracy w Niemczech, gdzie z kolei znalazł się na wskutek łapanki we Lwowie więc rozumiem o co Tobie chodzi.