Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613270
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Ten film ukazuje, jak bardzo cierpieli Żydzi, przez to że byli takim narodem, byli potempiani, zabijani i... Film bardzo mnie wzruszył, szczególnie w tym momęcie kiedy Szpilman grał na fortepianie przed niemcem... wiele było takich scen. Po tym filmie byłam pełna podziwu dla Szpilmana ( bo to przecież ałtentyczna postać), że walczył o swoje życie! Pare razy mówiła sobie oglądając go - Ja chyba wolałabym umrzeć - To takie proste mówić "co ja bym zrobiła", kiedy siedzimy przed ekranem. ( mam nadzieje, ze ta wypowiedz jest zrozumiała). Film oglądałam pare razy ..i za każdym razem mnie wzruszał.

lyra18

Zgodzę się z tobą, że film został dobrze nakręcony. Żydzi byli zabijani i wyjątkowo znienawidzeni przez Niemców, ale Szpilman nie był jedynym człowiekiem, który przetrwał wojne w ten sposób. Było takich ludzi mnóstwo nie tylko Żydów, ale też i Polaków. Jednak historia narodu żydowskiego jest bardzo skąplikowana i nie można z czystym sumieniem powiedzieć, że Żydzi byli wspaniałym narodem i szlachetnym narodem. Poruszę tu sprawę Katynia. Niektórzy z NKWD byli żydami, którzy nie zostali zmuszeni do mrodowania Polaków, ale z chęcią to czynili. Żydzi nie pozostają bez winy. Przepraszam, że odbiegłam od tematu, ale taka jest prawda.