Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613185
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

film o tchórzu!!!!

użytkownik usunięty

jest to film o tchorzu,ktory majac mozliwosc wziecia udzialu w powstaniu w getcie warszawskim a nastepnie w powstaniu warszawskim,wolal sie ukrywac.martwil sie jedynie o siebie,o to czy przezyje.los ojczyzny (Zydzi warszawscy identyfikowali sie przeciez z Polska ) byl mu obojetny! nie rozumiem dlaczego wszyscy podziwiali jego moralnie dwuznaczny uczynek.fakt,ze przetrwal w takimi a nie innymi sposobami jest dla mnie godny pozalowania.wstyd mi za tego czlowieka.na szczescie nalezal on do mniejszosci.jednoczesnie dumny jestem z postawy wielu tysiecy prawdziwych Polakow,ktorzy godnie walczyli przeciwko oprawcom,ktorych osobisty interes nie przeslonil interesu ojczyzny.

użytkownik usunięty

każdy ma w życiu jakis cel
każdy ma w życiu jakis cel.Celem Szpilmana było przetrwać .po co?chociażby po to,żeby taki wielce sznowny człowiek jak ty mógł napisać swój komentarz...

użytkownik usunięty

masz rację
masz rację muzycy są potrzebni w czsie pokoju a nie w czasie wojny dlatego Szpilman powinien walczyć o wolność a nie kryć się jak szczur!!!

użytkownik usunięty

łatwo oceniać innych
Ciakwa jestem, czy Ciebie byłoby staćna odwagę.
Kiedyś juz jako dziecko zastanawiałam się nad tym, czy ja w obliczu wojny potrafiłabym zachowac sie jak bohater. Filmy o bohaterach wojennych wyrobiły w nas przekonanie, że postawa bojowa- bohaterska jest naturalna. Rozmawiałam z ludźmi, którzy przeżyli wojnę i wiem, że tak naprawde jednak nie wielu ludzi było stać na odwagę. Wiekszość tak jak Szpilman chciała po prostu przeżyć.
Pomyśl, czy ty byłbyś bohaterem czy zwykłym człowiekiem, a potem oceniaj innych. Polecam tez lekturę Borowskiego.