Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613185
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Być moze krytycy krecą nosem na "pianiste". Dla mnie jedno jest pewne- to najpiekniejszy i najbardziej przerazający zarazem film z jakim się do tej pory zetknąłem, a przeciez kina nie unikam. Aktorzy bardzo dobrze dobrani do ról ( no moze z wyjątkiem Kasi Figóry, której pojawienie sie na ekranie wywołało smiechy na sali kinowej). Nażeka sie na xle zagrana postać głownego bohatera. moim zdaniem wypadła ona pierwszorzędnie. Władek "szpilman" wypadł bardzo naturalnie. Nie iwdzi sie w filmie nadzwyczajnego cheroizmu i poswięcenia. Zachowania ludzi i ich reakcje są bardzo naturalne ( nie to co w kinie amerykanskim). Robota faceta od dekoracji tez wypadła nadzwyczajnie. Wnetrza kamienic porazają swa autentycznością (zupełnie jak w mieszkaniu u babuni). Dopiero po tym filmie uwiezyłem, ze to wszystko działo się naprawde, ze opowieści starych ludzi nie sa przesadzone. Człowiek oglądajac ten film naprawde cierpi ( np. moja kinowa sasiadka która ryczała niemalze przez cały film, i z przerazenia jadła swoje włosy). Na sali przez cały film (poza wspomnianą sytuacją z kasią figórą) panowała grobowa cisza. Nikt nawet nie miał odwagi wyciągnąć cukierka z szeleszczącego opakowania, że już nie wspomnę o rozmowie przez komórkę ( co sie ostatnio w kinach często zdarza). Ten film powinien zobaczyć kazdy. Dziękuje Romanowi Polańskiemu.

użytkownik usunięty

arcydzieło dla zwykłych ludzi
Taie filmy musza być robione i oglądane przez ludzi. Bo nastęone pokolenia nie moga zapomnieć że podczas II wojny światowej, to własnie ludzie ludziom zgotowali taki okrutny los. A po za tym to film swietnie nakręcony, trzyma w napięciu od poczatku do końca, wspaniałe zdjęcia. Gratulacje i uznanie dla autorów!!!!!!!!!!!!!!!!!