Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613185
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

nie dziwie sie, ze film ten otrzymal zlota palme, dlaczego? polanski, edelman, szpilan, cannes (nie dziwie sie tez czemu wczesniej nagrode tam odebral woody allen) ciekawe co te nazwiska laczy...? ja wam nie powiem, ale chyba sie domyslacie i dziwne, ze oni rzadza swiatem filmowym...!!!

ocenił(a) film na 9
nikt

odp
a moze dlatego dostal te nagrode bo jest dobry ???
bardziej by mnie dziwilo gdyby amerykanskie produkcje typu wlamnanie na sniadanie czy tez jason x dostawalyby takie nagrody.
twoje rozumowanie jest podobne do rozumowania murzyna ktory ma pretensje do bialej rasy ze rządzi swiatem. nie wiem czy z kolei owa nacja o ktorej mowisz rządzi światem filmowym ale jeśli tak jest to pewnie z jakiegoś powodu, może choćby dlatego że polański nie tworzy hitów z seri american pie, weź moje słowa pod rozwage i przemyśl to jeszcze raz
Z poważaniem....

jdm

hmmm!
a nie wydaje ci sie, ze wszedzie( i tym samym w swiecie filmowym), rzadza grube pieniadze a jesli wiesz taki kapital posiadaja zydzi! prowadza swoja polityke, ktora polega na wykorzystaniu przesladowan do wlasnych interesow! (chyba zapomnieli o obozach koncentracyjnych skoro w podobnych obozach przetrzymywali muzulmanow i na czolach tatuowali im numery(!!!!!!)) maja ogromne przebicie w stanach i ogromne wplywy (myslisz, ze gyby tak nie bylo to "ludzie osamy" zaatakowaliby usa... a amerykanie wyali wojne "terrorystom"? nie wydaje mi sie! bylbym hipokryta gdybym powiedzial, ze jest on slabym rezyserem, ale taki warsztat ma bardzo duzo ludzi! ale to jest satanista! a powiedz mi czemu o murzynach i bialych mowisz bez zajakniecia, a zydow nazywasz: "ta nacja o ktorej mowisz"! dziekuje za powazanie i wiedz ze nie jestem antysemita! weź moje słowa pod rozwage i przemyśl to jeszcze raz
Z poważaniem....

ocenił(a) film na 9
nikt

co mi sie wydaje...
prdzede wszystkim to wydaje mi sie ze jestes rasowym nacjonalista z odrobina domieszki paranoii. Z racji tego iz nie tolerujesz zydow (oczym cie przekonywac chyba nie trzeba) jestes nacjonalista. Z racji tego iz widzisz ich wszedzie jestes paranoikiem. Przedewszystki jednak wydaje mi sie iz ludzi powinno sie oceniac kazdego z osobana a nie cala nacje oraz,a konkretnie winno sie oceniac nie ludzi tylko ich zachowania i czyny, gdybym natomiast ja osobiscie mial oceniac cale nacje po zachowaniu poszczegulnych jednostek to wiesz ktorej najbradziej my nienawidzil??? tej naszej polskiej, jakoze wiele razy zostalem przez polakow skrzywdzony, 2 razy mnie napadnieto w nocy zabierajac pieniadze, wielokrotnie bylem ponizany w pracy gdy odrabialem WSZ itd. no chyba ze przyjac iz ci wszyscy odpowiedzialnie za moje cierpienia to zydzi :) ale do takich wniaskow to ja sie nie posune za duzo we mnei rozsadku a za malo nienawisci. A u Ciebie jak jest z rozsadkiem i nienawiscia.....
Z powazaniem....

ocenił(a) film na 9
nikt

w kinie chyba nie o to chodzi...
Drogi Zawiszo!Czy naprawde sztuka w tym ambitne kino to podłoże do dochodzeń w stylu-"Żyd ,nie Żyd","Ma pieniądze,nie ma"?Czy fakt ze Polański miał kasę na takie przedsięwzięcie może komuś,kto kocha kino zawrócić w głowie do tego stopnia,by przesłonić jego wartość i jakość??Ja chodzę do kina na film,nie na produckję.(Tak na marginesie..gdybym miała kasę,myśle,ze mogłabym zostac świetną Himalaistką......To ,ze ich nie mam i nie zrealizuję mojego marzenia nie przeszkadza mi podziwiać tych co włażą na 8 tysięczniki:))) )Pozdrawiam

użytkownik usunięty
nikt

Ta wypowiedż to przykład głupoty i ignorancji
Ta wypowiedż to przykład głupoty i ignorancji. Pomijając same walory filmu lub nie ( nie wiem bo film dopiero zobaczę ) Kolega Zawisza jak wielu znakomitych rodaków postanowił pójść za przykładem ojca Rydzyka. Nie pisze czy zdjęcia Pawła Edelmana są dobre czy nie. O reżyserii Polańskiego nie wspomina ale .. no właśnie idzie śladem czy jest to "polskie nazwisko". Jedynie kompozytor Wojciech Kilar nie został wymieniony, czyżby dlatego iż otrzymał ostatnio nagrodę kościelną i nie pasuje do wywodu autora !!!! Zgubny wpływ żydów widać na każdym kroku, może ale najbardziej znienawidzony finasista Rotchild z Leopoldem Kronenbegiem zbudowali kolej nadwiślańską, bez winiet. Jak widać na tym przykładzie zęby coś się udało nie potrzebne jest polskie nazwisko jak na przykład Pol.

ale czemu od razu glupoty i ignorancji??
Ja filmu tez nie widzialem i nie krytykuje go, ale nie odpowiada mi postawa czlowieka, ktory dorobil sie kariery dlatego, ze jest zydem (niej est on jedynym, ktory potrafi film nakrecic). Tak mowa tu o Polanskim i drazni mnie to, ze podaje sie on za Polaka tylko wtedy kiedy nakreci nowy film i chce go sprzedac w "swojej ojczyznie"! i nie oceniam filmu ze strony artystycznej tylko dlatego, ze jej nie znam. A Pol?? smieszne, ze dajesz takie porownanie, bo czy ja powolywalem sie na niego lub jego kolezkow?? Nie znosze obludy i to sie tyczy zarowno Polanskiego jak i calej "polskiej mafii w czarnych garniturkach". A jeszcze jedno przypomnij sobie Aleksander Kwasniewski paradowal z mycka na glowie, ale Papieza w reke pocalowac nie moze! i nie czul zadnych oporow z ublizania i nabiajania sie z Papieza razem z "ministrem" Siwcem. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
nikt

absurd
twierdzenie ze ktos czego kolwiek dorobil sie tylko ze wzgledu na swe pochodzenie w tym przypadku zydowskie jest zgola absurdalne irracjonalne i niegondne czlowieka myslacego. Jedna rzecz ktora mnie zadziwia to to ze jest to forum powstale w celu krytyki obrazow filmowych a ty, co by nie mowic, wypowiadasz sie zgola nie na temat, zachaczasz bowiem o pochodzenie tworcow tym samym twoje postepowanie w ocenie ludzi nie roznie sie niczym innym od postepowania przyjetego w wielu rezimach totalitarnych takich jak sowiecki czy tez faszystowski. Drazni cie ze Polanski podaje sie za polaka ??? W takim razie ciekaw jestem za gogo gdyby sie podawal by cie mniej irytowal , o ile wiem narodowosci zyd nie ma jako takiej a izraelita to on z pewnoscia nie jest, wiec odpowiedz mi prosze bo to mnie interesuje jaka narodowoscia mialby sie polanski wykazywac we wszelakich dokumentach.....
ps.
odnnosnie zachowania naszego prezydenta to uwazam iz powinnismy je oceniach jedynie przez pryzmat czlowieczensta i dobrego smaku a nie pochodzenia, ktorego nie znam i nie interesuje mnie, natomiast jesli chodzi o wspomniane wyzej walory to ich u naszego prezydenta nie znajduje
jeszcze raz z powazaniem

ocenił(a) film na 10
nikt

nieudacznik
Papiez tez ma mycke na glowie, wiec moze byc Zydem. Poszukaj dobrze a pewnie znajdziesz jakies slady. Wskazywalby na to tez fakt, ze osiagnal sukces i rzadzi dosyc bogatym panstwem, ktore na pewno jest utrzymywane przez miedzynarodowa finansiere zydowska. A wszystko przez tego Zyda Jezusa, ktory wymyslil sobie biznes, ktory kreci sie juz od 2000 lat. Sprytne zydki poprzebieraly sie za ksiezy i doja pieniadze z uczciwych katolikow.
A tak prywatnie to sadze, ze nie powinienies sie podpisywac Zawisza - to tez mogl byc Zyd, bo cholera osiagnal sukces - tylko nieudacznik, bo pewnie niczego nie osiagnales i teraz robisz sobie usprawiedliwienie, twierdzac, ze to zydowski spisek. Idz koniecznie na ten film, a moze dotrze do ciebie, ze to nie Zydzi wywolywali wojny, ale wlasnie tacy uczciwi katolicy jak ty. Jakos nie slyszalem o ani jednym pogromie chrzescijan przez Zydow, a odwrotnie bylo co chwile. Poza tym moze zauwazysz, ze cechy charakteru nie sa przypisane do narodu - w filmie sa zarowno dobrzy jak i zli Zydzi, Polacy i Niemcy.

blizbor

nie jestem nieudacznikiem!!
powiem ci tylko jedno, ze nie czuje zadnych wyrzutow do zydow. nie nawidze tylko obludy, a oni sa bardzo obludni! kilkadziesiat lat temu ogromnie cierpieli w obozach koncentracyjnych (nie tylko oni) a teraz juz o wszystkim zapomnieli i takie same obozy stworzyli dla muzulmanow i dla odmiany numerki tatuuja im na czolach!