Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613270
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Mam pytanie bardzo istotne. Czy ktoś ze znawców polskich filmów wojennych, może mi podac takie tytuły w ktorych jest pokazany portret niemców za okupacji. Potrzebuję to na temat maturalny. Wiecie znam trochę :
- stawka większa niz zycie
- kanał
- pianista
- zakazane piosenki.

Ale chodzi o to, ze moze ktoś zna taki film, co jest mało znany a naprawdę pokazuję niemców!

Proszę o pomoc:)

kopia tematu w "kanale"

butcher_5

hmmm.... nie wiem czy trafię w to co chcesz ale jeszcze masz np. Rozmowy z katem - chociaż tutaj jest obraz Jurgena Stroopa, polecam także Listę Schindlera - doskonale ukazany portret psychologiczny Amona Goetha... z mniej znanych filmów poleciłbym "Europa Europa" Agnieszki Holland - nie wiem czy to o to chodzi ale jakby co to miałem szczere chęci pomóc :P

Pozdrawiam

michlo

aha i jeszcze "Polskie drogi" - serial złożony z 11 odcinków - przedstawia losy ludzi za okupacji - w sumie tam też mozna "podpatrzeć" Niemców i ich postawy....

a jeszcze jest ale to już bardziej sztuka teatralna, podpadająca pod Teatr telewizji - "Niemcy" - pewnie to czytałeś więc nie musze chyba pisać o czym sa :)

aha, ja pisałem coś zblizonego na maturze a raczej pokrewny temat bo o getcie warszawskim i ludzkich postawach... jakby co to pisz ;) moze pomogę jak będę w stanie

butcher_5

,,Zamach" o zamachu na Franza Kutscherę, ,,Godzina W", ,,Akcja pod Arsenałem"