Pianista

The Pianist
2002
8,3 613 tys. ocen
8,3 10 1 613270
7,9 67 krytyków
Pianista
powrót do forum filmu Pianista

Film naprawdę świetny, ale mam jedno zastrzeżenie. Odnoszę wrażenie, że ogólnie film zbytnio bazuje na pokazywaniu nieszczęścia, mordu. Ja rozumiem, wojna itp, itd, ale jednak wierzę (mogę tylko wierzyć, bo nie żyłam w tamtych czasach, i nie byłam Szpilmanem), że było nieco normalności w tym wszystkim. A w filmie tej normalności nie było ani trochę. Po pół godziny oglądania tego filmu miałam wrażenie przesytu tego wszystkiego. Odebrałam to trochę jak utrzymywanie widza na siłę w napięciu i przed ekranem telewizora. Mimo wszystko daję 8/10. Minus dwa za powyższe.

ocenił(a) film na 9
leila661196

I widzisz, jednak nie masz racji, komus kto kompletnie nie zna realiow wojny w Polsce, nie interesuje sie tym wogole moze sie to wydawac przesadzone ale tak wlasnie bylo naprawde. I tak nie pokazano okrucienstwa obozow zaglady, wiec i tak nie pokazano wszystkiego. Normalnosc byla na poczatku, sama widzialas, siedzieli w domu i jedli obiad, ale nie potem. Zaden Zyd nie mogl miec normalnosci w tamtym czasie, i Polanski to swietnie pokazal.Nic a nic nie jest tam przesadzone. Niemcy robili co chcieli. Jeden wielki chaos. Polacy tez nie mieli lekko ale jednak nie zamkneli ich w gettcie i niektorzy przynajmniej w miare mozliwosci starali sie zyc normalnie. Ale film pokazuje losy Zyda.

ocenił(a) film na 6
leila661196

a jak twoim zdaniem pokazac piekło getta, wojny, holokaustu
takie były realia
myśle, że wręcz odwrotnie- film nie ukazał tego strachu, brudu, głodu, cierpienia w pełni
może to dobrze, nie wiem...

ocenił(a) film na 10
leila661196

jacy ludzie sa pojeb... ... zal mi cie... jak czytalem to co napisalas rozpieralo mnie od srodka... wierzyc sie nie chce ze ludzie sa az tak glupi... brak slow by skomentowac twoja wypowiedz...

ocenił(a) film na 10
leila661196

jasne, że tylko chwyt, tym bardziej, że wszystkie zdarzenia pokazane w filmie Szpilman opisał w swoich pamiętnikach. pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
leila661196

"czy tak było faktycznie, czy to chwyt twórców?"
a czy Ty wiesz, ze film oparty jest na pamietniku Szpilmana? bo on byl postacia realna...
"przesyt nieszczęść" - no to jeszcze dodam, ze to co przezyl Szpilman to dosc optymistyczny akcent, jesliby porownac z tym co przezyli inni Zydzi a takze Polacy w czasie wojny...

ocenił(a) film na 8
leila661196

"Ja rozumiem, wojna itp, itd, ale jednak wierzę (mogę tylko wierzyć, bo nie żyłam w tamtych czasach, i nie byłam Szpilmanem), że było nieco normalności w tym wszystkim."

To przestań wierzyć i zacznij się uczyć historii, zacznij się nią interesować. Czego was w tych szkołach uczą do cholery?

ocenił(a) film na 8
leila661196

Ile masz lat? 13? wierzysz w ideały równości, braterstwa, poszanowania życia, ludzkich wartości, miłości bliźniego? No to łatwowierna jesteś. Człowiek człowiekowi bestią był i taka była prawda. Mottem ,,Medalionów;; Zofii Nałkowskiej był stwierdzenie ,,Ludzie ludziom zgotowali ten los''. I taka była prawda. 6 mln. obywateli Polski zostało zagazowanych, zastrzelonych bądź pozbawionych życia w jakiekolwiek inny sposób a Ty mówisz, że musiałą byC normalność? Żyjesz w czsach gdy cierpienie widzimy tylko w TV w postaci głodujących dizeci. Nie dotyka Cię ono bezpośrednio więc na dobrą sprawę masz to w dupie a liczby ofiar są tylko liczbami które usłyszysz w radiu o każdej pełnej godzinie pomiędzy gotowaniem obiadu a szykowaniem sie na zakupy. Radzę poczytać, byleby nie niemieckie książki, o tym co działo sie w Polsce i innych terenach okupowanych. Świat nie jest różowy, to co teraz jest dla Ciebie normalne za kilka lat może przestać istnieć. Wojna nigdy nie umiera. Mam nadzieję, że nie dożyjemy czasów w których to co było znów sie powtórzy a myślę że prędzej czy później będzie podobnie. Traktat wersalski miał by pokojm wszytskie wojny. Wystarczyło 20 lat...