5,2 31 tys. ocen
5,2 10 1 31002
3,2 22 krytyków
Piep*zyć Mickiewicza
powrót do forum filmu Piep*zyć Mickiewicza

W jakimś wywiadzie Ogrodnik mówił że to będzie film z perspektywy nastolatków. I bardzo dobrze. To co się dzieje w szkołach przeciążenie lekcjami, problemy psychiczne. Serio myślę, że warto inaczej spojrzeć na uczniów. Oni potrzebują pomocy!!!

ocenił(a) film na 1
dotin

...

dotin

jakiej pomocy? kształci się pokolenie debili i kretynów. Jeszcze trochę i faktycznie matura zostanie sprowadzona do kolorowania obrazków.

ocenił(a) film na 7
mate21

I prawidłowo. Kocham to w nich. Chciałbym być jak oni choć mam 28 yo. Dripp na zawsze!

dotin

Otóż to! Oninsię mszczą? A wy niepamietacie, jak wielu z was takimi byli ludźmi, którzy trzymali sie wyłącznie ze swoją grupką, który jeden drugiemu pomagał?

dotin

Dokladnke w filmie jest trochę komedii, dramatu, to jak wspomniałaś, że szkołach uczniowie sa przeciążeni lekcjami i problemami psychicznymi.
Przecież to mlodzi ludzie, to pokazuje persoektywe czasu jaką młodzież była i jaka jest, i nie wydzialem w filmie aby znęcali sie nad słabszymi? bardziej powkdzialby, że klasa byla zjednana,
Zapewne znajdą się przeciwnicy uznając, że to są bananowe dzieciaki, czyżby napewno? Pokolenie internetu , grupek facebookowych ale tacy, którzy chcą żyć tak jak poprzednie pokolenia, mających swoich grupkę przyjaciół w realnym swiecie.
Starsi ludzie narzekających jak to kiedyś było za ich czasów, a przeciez kazde pokolenie ma swój czas buntu , zapominając jacy oni byli w ich wieku.
A to ze oni są ulomni??
A wy niepamietacie  solówek? Ilu jest takich  ktirzy byli hojrakami? Chociaż przez nie jednego nauczyciela był poniżany? Wapolczesnych
Mlodzi ludzie żyją w samotności, bez wsparcia, którzy z góry  są skreśleni,  ale są tacy ludzie  ten nauczyciel, który wierzy w ich przemianę.wyjdą na powierzchnie
  Wlasciwy nauczyciel polonista, pisarz  który doskonale ich rozumie trudną młodzież, niegłupich, błyskotliwych bo  widzi w nich siebie za dawnych czasow dorastania, chce aby nie marnowali swojego życia, a ten nauczyciel jakbyvspadl z nieba dzięki któremu otworzyli się i z pokornieli.
Malo jest takich nauczycieli którzy majsla w sibie odwagę, wiedzę, ciety język, empatię i umjejetnosc intereakcji z młodzieżą, a w szczególności z trudną.
A w każdych szkołach powinni być psychologowie dla uczniów, a nawet kilku aby uczeń mógł poufnie porozmawiać o swoich problemach.
Niech w końcu politycy zaangażują Sue w ten postulat.

ocenił(a) film na 6
dotin

Problemy psychiczne nastolatków to nie przeciążenie lekcjami tylko przebodźcowanie przez smartfony, media i cały syf jaki oglądają w telewizji. Ja w wieku 17 lat nie musiałam się martwić kredytem rodziców, srajdemią, wojnami z dupy i lajkami na fejsbuku. Do tego dochodzi eko terror, że wszyscy zginiemy jeśli spuścimy wodę w kiblu. Jak ci młodzi ludzie mają być normalni....

Zofia_Szydlik25

Pani chyba nie ma dzieci w takim razie. Szkoła i to co tam się dzieje na co dzień jest głównym czynnikiem stresogennym wśród dzieci. Przeładowywanie tych młodych mózgów ogromną ilością niepotrzebnych informacji i niepraktycznych form myślenia powoduje u nich ogromną frustrację i uczucie bezcelowości. Do tego dochodzi unikalny ekosystem jaki tworzy społeczność uczniów w szkole, relacje i wydarzenia mające tam miejsce są podstawą ich samopoczucia. Polecam zasięgnąć rady psychologa dziecięcego w razie wątpliwości.

dr_weed

Głównym czynnikiem stresogennym jest cyfryzacja i dotyczy to całego społeczeństwa, nie tylko młodzieży. Szkoła pozostawia wiele do życzenia, ale nie jest to główny czynnik.

Jakub_Zn

Załóż rodzinę, odchowaj dzieci do momentu pójścia do szkoły, wtedy pogadamy. Dzieci nie popełniają samobójstw z powodu cyfryzacji człowieku.

Badania zrealizowane przez IEP dostarczają też odpowiedzi na pytanie o to, co najbardziej stresuje polskie dzieci szkolne. Na liście przyczyn są m.in.:

Problemy rodzinne: np. nadmierny dystans emocjonalny, sztywne zasady i brak elastyczności emocjonalnej, wysokie oczekiwania rodziców przy jednoczesnym braku wsparcia, nadmierna krytyka.
Czynniki indywidualne: np. zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju, nadwrażliwość na krytykę, problemy tożsamościowe, zaostrzony zmysł rywalizacji, dążenie do perfekcyjności w każdej dziedzinie.
Problemy szkolne: np. napięte harmonogramy i sztywne reguły, zbyt duża waga przywiązywana do ocen, brak możliwości rozwijania pasji i zainteresowań, konflikty szkolne (z rówieśnikami i nauczycielami).
Czynniki kulturowe: np. kreowany przez media wizerunek osoby sukcesu: szczupłej, pięknej, z wysokimi ocenami, przebojowej (wygląd i wyniki ważniejsze niż bycie zdrowym).
Inne powody: np. brak rozwijania u dzieci poczucia wdzięczności i świętowania małych sukcesów, tendencja do podejmowania wielu ról społecznych naraz, ciągłe porównywanie się do innych, a także ciągle rosnące tempo życia.

Polecam lekturę, wraz z badaniem u źródeł, zamiast powtarzać głupoty wykreowane przez pseudointeligentów.

Źródło:
https://zdrowie.pap.pl/rodzice/stres-szkolny-niedostrzegane-cierpienie-dzieci

dr_weed

No czynników jest wiele, ale to nic nowego. Na pewno czynniki środowiskowe czy rosnące tempo życia ma główną rolę, a jest to duży i powszechny problem.

dotin

Chyba żartujesz, ważny społecznie film? ''Mechaniczna Pomarańcza'' ; ''Quadrophenia'' ; ''Lot nad Kukułczym Gniazdem'' czy też ''Chleb i Sól'' te filmy bardziej zasługują na to miano. Pomijając publicystyczny zabieg w formie nazwy filmu, obrażającej jednego z naszych najwspanialszych poetów dla rozrywki, ten film to jeden wielki Cringe. Młodzież się z nim nie utożsamia, wychodziła z kina/salonu po 20 min... Sprawdź swoje informacje.

ocenił(a) film na 1
dotin

Jakby jeszcze ten film był z perspektywy nastolatków. A to jest film napisany przez osobę która ma 40 lat. I to znany z takich perełek jak "7 rzeczy, których nie wiecie o facetach" i "Jak ukradłem 100 milionów", więc to nie tak, że nawet zależałoby mu na ukazaniu nastolatków w realistyczny sposób.

ocenił(a) film na 7
patryk1gamon

28 yo to kid. Pants low, dripp mój drogi. I jestem skibidi sigma.

ocenił(a) film na 7
patryk1gamon

Cały czas mnie obserwują ziomki po 13 roku życia i piszę z nimi prawie codziennie. Lol.

dotin

huja wiesz

dotin

Warto zobaczyć ten film?

AndrzejChyra4

średnio