Pierrepoint: Ostatni kat

The Last Hangman
2005
7,2 4,0 tys. ocen
7,2 10 1 4023
Pierrepoint: Ostatni kat
powrót do forum filmu Pierrepoint: Ostatni kat

Naprawdę bardzo dobry film ukazuje tą drugą stronę nie skazańca lecz kata. Tomothy Spall naprawdę świetnie odegrał swoją rolę ta wiecznie ponura mina i brak emocji gdy pociąga za dźwignie aż do... no właśnie sami zobaczcie w tym miejscu zaznaczę że film jest na stronie iplex.pl więc można zobaczyć w każdej chwili. A coś jeszcze do filmu to naprawdę dobrze to wszystko ukazał nie wiem jak to nazwać może natura ludzka... najpierw traktowali Pierrpointa jak bohatera "powieś te wszystkie nazistowskie świnie" krzyczeli a potem... ach ludzie a jego żona pieniądze, pieniądze i tylko pieniądze. Naprawdę bardzo dobry film z mojej strony osiem.

użytkownik usunięty
Disturb__

jednak było tam kilka błędów, nie wiem czy to zwykła niewiedza czy ignorancja dla faktów historycznych.

użytkownik usunięty

1 ) Nie Kramer strzelał do więźniów z balkonu dla zabawy, pomylili go z komendantem obozu w Płaszowie - Amonem Goethem, który strzelał do więźniów z balkonu w swojej willi przed obozem. A tak wogóle komendantem w Belsen był przez krótką chwilę, dłużej przebywał w Auschwitz-Birkenau.
2) Fritz Klein został pomylony z doktorem Josefem Mengele, który był nazywany w Auschwitz Aniołem śmierci lub doktorem śmierć i to on przeprowadzał eksperymenty na więźniach, nie Klein.
3) Irma Grese podczas egzekucji zachowywała się jak więźniarka powieszona przez Pierrepointa (ładna blondynka), czyli bez zdenerwowania wskoczyła na podest i uśmeichała się do kata, nie była wredna dla brytyjczyków podczas pobytu w więzieniu, przeciwnie wręcz flirtowała często z nimi, a Albert był nią podobno "oczarowany"
Widać jeśli chodziło o sprawy związane ze zbrodniarzami w Belsen to zawiedli na całej linii...

ocenił(a) film na 8

Uważam że człowiek o mocnej osobowości do końca zachowa spokój i godność. Tylko cipy przed śmiercią panikują. Hej!