Jeżeli założymy, że ludzie nigdy nie polecieli na księżyc (do czego się mocno skłaniam), a ten film zgarnie w tym roku najważniejsze oscary, to trzeba będzie sobie zadać pytanie gdzie dokładnie zabrneliśmy. Może to tak naprawdę jeden wielki zglobalizowany Truman Show ?
1. Miałem na myśli załogowej misji na Marsa, a nie np. Programu Viking.
2. Otóż, Rosjanie zdawali sobie sprawę, że Amerykanom po prostu się udało. Obserwowali lot na na swoich radarach i nasłuchiwali połączeń radiowych oraz zanalizowali nagrane filmy i uznali całą sprawę za prawdziwą, zawzięci śmiertelni wrogowie pozwolę sobie dodać.
3. Nie chce żeby zabrzmiało to jak szyderstwo, ale z jednej teorii spiskowej uciekasz w drugą. Generalnie tu jest pies pogrzebany dla całej tej teorii: ekonomia. W czasie programu kosmicznego doszło do skokowego wzrostu cen surowców, pozwolę sobie nazwać, kosmicznych jak np. tytan. Ponadto, amerykanie musieli utopić wielkie pieniądze na produkcje ciekłego wodoru do rakiet. Wszystko to jest dobrze udokumentowane. Dla mistyfikacji mieli wydać fundusze, które pozwoliłyby uzbroić i wyposażyć w najlepszą broń całą antykomunistyczną partyzantkę na Ziemi? Albo stworzyć i zaopatrywać dwie grupy zadaniowe z lotniskowcami przez 5 lat? I co zyskać: zwycięstwo propagandowe, niedające się ,,spieniężyć" na np. przełom naukowy wynikające z eksploracji kosmosu?
Ad. 3 możesz spokojnie pojechać do Stanów i znaleźć ze 100 lub 200 ludzi i przepytać ich dokładnie z całego programu nikt tego nie broni, nikt ich nie ukrywa etc.
1 Viking to przykrywka
3 Oczywiście rakiety budowano i odpalano. Tak jak było na początku tego tematu uważam, że nie jest możliwe wysłanie ludzi za pasy Van Allena. Jest tam śmiertelne promieniowanie. Samą rakietę bez ludzi pewnie można tam wysłać. Można było wtajemniczyć tylko część osób, wtajemniczeni nie wygadają się bo inaczej zabito by ich bliskich. Taka moja teoria.
2 Z Rosją to nie wiem
1 źle zrozumiałem sorry, nie robią Marsa bo ludzie mają internet i duże ryzyko, że wyjdzie przekręt
Nalegam jednak, wydali bilion dolarów (co już ustaliliśmy), na jedną (lub 10) mistyfikację. Po co?
Skąd pomysł, że pas Van Allena jest nie do przejścia? Znacznie wyższe promieniowanie np. z reaktorów jądrowych, na łodziach podwodnych, jest bezpiecznie ekranowane. Faktycznym problemem może być długie przebywanie na wysokości tego pasa, podobno nowa stacja kosmiczna ma być przez to umieszczona na wyższej orbicie.