Z tego co wyczytałam film jak i książka nie są oparte na faktach.Autorka książki Joan
Lindsey w pierwotnej wersji powieści zawarła rodział wyjaśniający co wydarzyło się zaginionym ale to usunęła żeby nadać książce większej tajemnicy.Wycięty rozdział został wydany po śmierci aktorki pod tytułem :The Secret od Hanking Rock. Czy ktoś czytał i wie co tak naprawdę wydarzyło się zaginionym?Może był ten temat ale nie chce mi się szukać. Kto wie niech podpowie.
Ten rozdział to jakieś kompletne nieporozumienie i dobrze, że go nie ma w książce ani w filmie. Autor poszedł w kompletną fantazje niczym z jakiś wizji narkomana. Rozdział opowiada o tym, jak do trzech dziewcząt dołącza nauczycielka matematyki ubrana jedynie w bieliznę, co skłania je do zrzucenia gorsetów. Następnie wszystkie cztery trafiają na dziurę w przestrzeni, podążają za wężem snującym się po skale ku szczelinie, a w końcu kolejno zamieniają się w KARBO-PODOBNE stworzenia i znikają w dziurze. Jedna z dziewcząt, odnaleziona po kilku dniach Irma, nie zdążyła się jeszcze zmienić, kiedy to spadający głaz zamknął szczelinę.
Fakt bez sensu. A gdzieś kiedyś czytałam że te wydarzenia były na faktach.....ale no całe szczęście nie są. I dobrze że nie ma tego w filmie bo film by stracił na wartości.
To, że coś jest na faktach nie oznacza, że wszystko jest 1 do 1. Mogło dojść do jakiegoś zaginięcia rzeczywiście, a to jak ktoś to wyjaśnił i przedstawił, to zupełnie inna para kaloszy. Jedno drugiego nie wyklucza. Np. w filmie "Kursk" fabuła osnuta jest jak najbardziej na faktach, a jednak połowę filmu zajmują domysły jak zachowywali się podwodnicy.