Piknik pod Wiszącą Skałą

Picnic at Hanging Rock
1975
7,3 62 tys. ocen
7,3 10 1 61785
8,4 52 krytyków
Piknik pod Wiszącą Skałą
powrót do forum filmu Piknik pod Wiszącą Skałą

Jest poetycki, malarski, cudowny. Bardzo piękny.

ocenił(a) film na 10
Elif

Ja ten film obejrzałam w nocy i w pewnej chwili musiałam zatrzymać go i wyjść z pokoju. Musiałam zapalić wszystkie światła w domu, bo tak sie bałam

ocenił(a) film na 8
Elif

Umówmy się na pewną rzecz. Zgadzam sie z Tobą, ale przestań nazywać ten film horrorem. Ładna historia, ale nie HORROR!

hedwiga

Tak naprawdę to jest w pewnym sensie horror, Natura upomina się o szacunek ale dając coś w zamian. Oczywiście nie w rodzaju obecnych i do tego bardzo dosłownych produkcji. Ukryty przekaz dochodzi do wnętrza stąd mogą być i takie reakcje. Góra miała twarze, i w pewnym sensie wchłonęła dziewczyny. Natura w swojej najczystszej i nie zniszczonej postaci. Kiedyś w horrorach nie było dosłowności a głównie nie domówienia i symbole i nastrój pobudzający wyobraźnie i czasem nawet i strach. Sam fakt że w filmie o kobiecie panterze a ni razu nie pokazano pantery, tylko jej groźny pomruk w ciemnościach i reakcje zwierząt na jej obecność.Takie coś bardo poruszało wyobraźnią. Oczywiście że osoby o wrażliwej wyobraźni mogły odebrać to jako horror. Romantyczna poetycka opowieść, przecież romantyzm właśnie stworzył podwaliny pod horrory. :)))

ocenił(a) film na 10
MorganaBlackcat

Horror...być może....poetycka opowieść...napewno...ale jest to też film o głębokim filozoficznym zabarwieniu...czymże jest ta góra jeśli nie odzwierciedleniem absolutu? Jeśli nie tajemniczą twarzą samego Boga patrzącego na nas z góry i delikatnie sterującego naszymi losami...