PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=34765}

Pinokio

Pinocchio
1940
7,0 22 tys. ocen
7,0 10 1 22453
7,1 15 krytyków
Pinokio
powrót do forum filmu Pinokio

Słowem wstępu.
Mam 15 lat.
W ,,bajce" owej, jedynym, co uważam za zaletę, jest świetna jakość samego sposobu animacji, kolorystyka, może dodam jeszcze wcale niezłą muzykę.
Samą jednak darzę wprost nienawiścią za oczernianie zwierząt (choć to bardziej wina Carlo Collodiego, a nie disnejowskich twórców, proszę też wybaczyć mi, jeżeli ktoś nazwie mnie zbyt subiektywnym.), sam nawet spaliłem książkę Collodiego w proteście przeciw zakłamanym stereotypom.
Przejdźmy już do samego sedna tematu.
Otóż, gdy animacje dwa lata temu oglądał mój młodszy brat, zapamiętałem, że jeden z antagonistów, Stromboli (książkowy lalkarz Ogniojad.) został przez kogoś (nie pamiętam już, przez kogo.), określony... Cyganem !
Może kogoś to zdziwić, ale widzę zatem zbliżanie ideologiczne do hitleryzmu-nazizmu,(przecież kreskówka powstała w okresie II wojny światowej.), ponieważ Hitler oczywiście prowadził straszliwą eksterminacje Romów, rzekomych podludzi razem z zbrodniami na Żydach i Słowianach, również jego chorym zdaniem przeznaczonych do wytępienia.
Naziści mieli pewne wpływy w USA.
Czyżby zatem uległa nim wówczas marka Disneya ?

użytkownik usunięty
Fabian3200

Stromboli został nazwany cyganem ponieważ jest cyganem, nie ma w tym nic rasistowskiego.

ocenił(a) film na 6

A może i Cyganem był, ale chodzi mi o to, iż kreacja Cygana na antagonistę zalatuję mi faszysztowskim rasizmem.
Bo zauważ, że w książce tak chyba nie ma.
Z drugiej strony może to być jednak odbicie jakichś rasowych niechęci np. któregoś z twórców.

użytkownik usunięty
Fabian3200

co ty masz miedzy uszami? niech lekarz sprawdzi czy to MÓZG.

ocenił(a) film na 6

Była to głupota mojego dojrzewania, zgadzam się, tym postem (i nota bene jeszcze kilkoma) ośmieszyłem się do granic możliwości i w żadnym wypadku nie należy traktować go poważnie. Poniekąd uważałem (i nadal uważam) lisy za swoje ulubione zwierzęta, ale wówczas zatraciłem się chyba w rzeczywistości, tak nie lubiłem czynienia z nich ,,złych" postaci, że przekształciło się to w jakąś histerię odnośnie ich ,,oczerniania."
Sam nie do końca rozumiem, o co chodziło, z tym postem, wystukałem go chyba bez większego zastanowienia, na zasadzie; ,,ej ten film oczernia lisy no i jest w nim ,,Cygan''(Rom) jako postać negatywna, to jest rasizm."
Wydaję mi się, że, jakiś wpływ na to miał kryzys związany z okresem dojrzewania i młodym światopoglądem (w latach 2015-16 przechodziłem kryzys wiary i orientacji politycznej),

ocenił(a) film na 6
Fabian3200

w 2017 wyszedłem z tego, ale wciąż brnąłem w morzu fikcji (marnowałem czas i energię na krytykę jakichś bajek tylko dlatego, że lisy były w nich ukazywane jako postaci negatywne), aż dopiero 3 lata temu porzuciłem tą dziecinadę i zająłem się poważnymi rzeczami.
Zgłoszę chyba post do usunięcia...

użytkownik usunięty
Fabian3200

Twoje posty na pewno nie były taką głupotą jak spam tego gościa ("kotbury") któremu tutaj odpowiedziałeś.

ocenił(a) film na 6

Spam? Napisał tylko jedną wiadomość

użytkownik usunięty
Dubbingorozec

Pod każdym tematem jaki jest na forum tego filmu. Widziałem go i on tak robił też na paru innych forach.