PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123310}

Piorun

Bolt
2008
6,7 73 tys. ocen
6,7 10 1 72828
6,4 26 krytyków
Piorun
powrót do forum filmu Piorun

Bardzo slabe

użytkownik usunięty

Praktycznie z filmu na film widze staczanie sie Disneya jako producenta.

ocenił(a) film na 7

To źle widzisz.

ocenił(a) film na 10
Unimportant

źle bardzo widzisz, ten film akurat rewelacja.

ocenił(a) film na 3
Narodzonyzchaosu

Jeśli to miała być komedia to im nie wyszło

ocenił(a) film na 7
kaganiec

Były śmieszne momenty, widocznie masz spaczone poczucie humoru...

ocenił(a) film na 3
Unimportant

aha spaczone poczucie ciekawe może ty masz dziwne

ocenił(a) film na 8
kaganiec

Dla mnie film jak na animacje rewelka. Dzieciarnia i ci co oczekuja prostego humoru mogą tego filmu nie docenic co chyba sie stało, w końcu jest tu wiele satyry na temat kina i by ja docenic trzeba je troche znac od 2 strony kamery i od strony tych co chcą zarobić. 8+/10 przy czym zadnej animacji nie dałem chyba oceny choćby 9. Wiec byc moze to nawet najlepsza jaka ogladalem a z tych znanych to widziałem 95%.

ocenił(a) film na 10
Klopsik1988

No, Klopsik ładnie to ująłeś w tym niezbyt rozbudowanym wątku ;P

Dla mnie to jest absolutnie najlepsza animacja spośród tych nowoczesnych.
Do tego (w drugim rzędzie) dodam Ratatuja oraz Shreka 1, bo był pierwszym i wciąż (niestety) jest jednym z najlepszych w swoim gatunku. Ale dość o nich, liczy się tylko Przenajkultowiejszy Piorun.
Dlaczego? Bo nie sypie aż takimi `żarciochami` jak Shrek, bo graficznie jest o wiele lepszy od niemal wszystkim tych bajek, bo jak 95% tych filmów ma prostą fabułę i jasne morały (a te już nie są standardem), bo podczas tłumaczenie wykonano fenomenalną pracę i jest to najlepszy dubbing jaki słyszałem. On oraz dialogi to wielka klasa, a towarzysząc pomysłowej fabule tworzy coś idealnego. Przynajmniej w porównaniu z całą resztą animacji które stawiam przynajmniej półkę niżej.

Satyra na temat kina: "megano" - co tu masz za uchem? o! szpileczkę !...", dialogi typu "Dotarliśmy! Oto jest. Paszcza jądra ciemności" oraz widok na LA oraz Hollywood, lekka krytyka całego przemysłu (czyli robienie z psa idioty) i wiele innych sprawia, że produkcja jest i zabawna i `w miarę` głęboka jak na animację. Na pewno adresowana jest do osób nieco starszych, lub nieco dojrzalszych dzieci, co ciężko stwierdzić o Epokach, Dżungli czy Skoku przez płot.

Kto oglądał ten wie, że film jest naładowany fajnym scenami i dialogami - zaczynając od początku (śmieszny sam w sobie, a dodatkowo okazuje się...), potem np: dialog z dwoma kotami, dialog z gołąbami w parku ("tak tak, on ma pamięć telegraficzną"), dialog z Marleną i gołąbami ("Joe, Loi, Bobby, chłopaki..."), podróż, żebranie, spotkanie Atylli ("Jestem :) Niewykrywalny"), i to co dalej. Jest tego mnóstwo.
Jeśli ci się ten film nie podoba, to "Czeka cię seria bolesnych zastrzyków w brzuch".

ocenił(a) film na 8
Muszrom

Nie chce słodzić ale jeśli ja dobrze coś podsumowałem wtedy to teraz Ty przejmujesz w tym wątku pałeczkę "mienia racji" :)

Generalnie ten film i tak wielu się podoba tylko akurat nie przez to co faktycznie w nim najlepsze. Pamiętam że przez jakiś dialog nie mogłem się szczerze powstrzymać ze śmiechu co mi się nie zdarzyło od nie wiem jak dawna. Oczywiście ktoś z boku oglądający był bez reakcji i nawet nie wiedział co mnie śmieszy bo jego zdaniem nie było to zapewne nic ciekawego, na pewno nie jak prosty humor sytuacyjny związany z potykaniem się czy wejściem na drzewo przez zagapienie się (akurat na mnie takie rzeczy prawie wcale nie działają). A gołębie to w ogóle są the best. Wiele animacji bazuje na rozśmieszaniu poprzez jakieś zwierzaki żyjące w dużych grupach jak szalone pingwiny w Madagaskarze ale ten film ze swoimi gołębiami podnosi poprzeczkę naprawdę wysoko. Nawet ich oczy są pełne obłędu :) Cały Szeregowiec Dolot nie miał w sobie tyle humoru co w sumie te 5-8 minut scen z gołębiami w Piorunie.