Piotruś Pan

Peter Pan
1953
7,3 37 tys. ocen
7,3 10 1 36772
6,9 13 krytyków
Piotruś Pan
powrót do forum filmu Piotruś Pan

To film tworzony prosto z serca. Wspaniały, magiczny i... animowany. Oględam go codziennie. I co dzień zaskakuje mnie swoim wyglądem. Zawsze będzie u mnie na pierwszym miejscu.

ocenił(a) film na 9
elkabasista

bez problemu można zakochać w takim chłopaku jakim jest Piotruś..:)

użytkownik usunięty
oranzada_w_proszku_fw

ojj tak zgadzam się. można powiedzieć że już jestem zakochana. mam bardzo dużo kaset z wytwórni disneya, ale ta bajka jest bezkonkurencyjna! jest wręcz magiczna. mam 14 lat, a ciągle do niej wracam, nie bez powodu moim ulubionym filmem jest "marzyciel";)

ocenił(a) film na 9
elkabasista

szkoda, że już nie robią takich bajek. aż się boję co będzie, jak będę miała dzieci.

AlfonsMucha

Taak,ja także jestem oczarowana. Druga część też była w miarę,a pod koniec aż mnie w gardle ścisnęło. To prawdziwa bajka, jak miałam z 5,6 lat,oglądałam ją codziennie. Teraz sobie przypominam oglądając..

ocenił(a) film na 10
elkabasista

W tym filmie wszystko jest świetne. Fabuła, postacie, dalekie krainy, piraci, Indianie, syreny, pojedynki na broń białą, mnóstwo humoru, przezabawny czarny charakter, krokodyl - po prostu wszystko, co najlepsze. A sytuacje z udziałem kapitana Haka, bosmana i krokodyla czynią ten film najzabawniejszą z pełnometrażowych animacji Disneya, dając najlepszy slapstick na świecie.

Każda z postaci w "Piotrusiu Panie" jest barwna. Tytułowy bohater jest bardzo zarozumiały i pewny siebie, brawurowy, wojowniczy, lubiący ryzykować, popisywać się i pogrywać z przeciwnikiem, ale przy tym daje się lubić i nie zostawia przyjaciół w potrzebie.
Wanda - marzycielka, romantyczka, gadatliwa, bardzo delikatna i wrażliwa.
Wróżka Dzyń - bardzo zazdrosna, wręcz bezwzględna, ale lojalna wobec Petera.
Janek - chodząca encyklopedia, mały profesor, a jednocześnie niepozbawiony dziecięcych cech, jak umiłowanie do zabaw w piratów.
Michaś - typowy niewinny, uroczy czterolatek.
Kapitan Hak - bardzo inteligentny, podstępny, potrafiący udawać troskę i chęć pomocy i odgrywać prowokacyjną scenę w celu uzyskania tego, na czym mu zależy, od towarzyszki swojego największego wroga. Boi się tylko krokodyla.
Bosman Smith - bardzo oddany Hakowi, chciałby być bezlitosny, ale jest na to zbyt dobroduszny i nawet przy strzelaniu zamyka oczy.
Wódz Indian - nieufny, chmurny, małomówny, bezwzględny, ale kochający córkę i potrafiący okazać wdzięczność.
Pan Darling - pedant, twardo stąpający po ziemi, potrafiący być wrażliwy, ale nielubiący gdy się go olewa.
Pani Darling - zawsze spokojna, ciepła, kochająca dzieci.

Pamiętam, że na balu karnawałowym w pierwszej klasie podstawówki przebrałem się za Piotrusia Pana (a rok wcześniej: za Indianina), tak uwielbiałem ten film. Jako dzieciak oglądałem go bez przerwy. Nadal go uwielbiam, choć oglądam go zdecydowanie rzadziej niż kiedyś.

elkabasista

Cudowna bajka. Stare filmy Disneya mają to do siebie, że są robione porządnie, a muzyka to pełen profesjonalizm, śpiewane przez chór z cudowną melodią. Dzisiejsze bajki też są świetne, ale już w zupełnie inny sposób.