To film tworzony prosto z serca. Wspaniały, magiczny i... animowany. Oględam go codziennie. I co dzień zaskakuje mnie swoim wyglądem. Zawsze będzie u mnie na pierwszym miejscu.
ojj tak zgadzam się. można powiedzieć że już jestem zakochana. mam bardzo dużo kaset z wytwórni disneya, ale ta bajka jest bezkonkurencyjna! jest wręcz magiczna. mam 14 lat, a ciągle do niej wracam, nie bez powodu moim ulubionym filmem jest "marzyciel";)
szkoda, że już nie robią takich bajek. aż się boję co będzie, jak będę miała dzieci.
Taak,ja także jestem oczarowana. Druga część też była w miarę,a pod koniec aż mnie w gardle ścisnęło. To prawdziwa bajka, jak miałam z 5,6 lat,oglądałam ją codziennie. Teraz sobie przypominam oglądając..
W tym filmie wszystko jest świetne. Fabuła, postacie, dalekie krainy, piraci, Indianie, syreny, pojedynki na broń białą, mnóstwo humoru, przezabawny czarny charakter, krokodyl - po prostu wszystko, co najlepsze. A sytuacje z udziałem kapitana Haka, bosmana i krokodyla czynią ten film najzabawniejszą z pełnometrażowych animacji Disneya, dając najlepszy slapstick na świecie.
Każda z postaci w "Piotrusiu Panie" jest barwna. Tytułowy bohater jest bardzo zarozumiały i pewny siebie, brawurowy, wojowniczy, lubiący ryzykować, popisywać się i pogrywać z przeciwnikiem, ale przy tym daje się lubić i nie zostawia przyjaciół w potrzebie.
Wanda - marzycielka, romantyczka, gadatliwa, bardzo delikatna i wrażliwa.
Wróżka Dzyń - bardzo zazdrosna, wręcz bezwzględna, ale lojalna wobec Petera.
Janek - chodząca encyklopedia, mały profesor, a jednocześnie niepozbawiony dziecięcych cech, jak umiłowanie do zabaw w piratów.
Michaś - typowy niewinny, uroczy czterolatek.
Kapitan Hak - bardzo inteligentny, podstępny, potrafiący udawać troskę i chęć pomocy i odgrywać prowokacyjną scenę w celu uzyskania tego, na czym mu zależy, od towarzyszki swojego największego wroga. Boi się tylko krokodyla.
Bosman Smith - bardzo oddany Hakowi, chciałby być bezlitosny, ale jest na to zbyt dobroduszny i nawet przy strzelaniu zamyka oczy.
Wódz Indian - nieufny, chmurny, małomówny, bezwzględny, ale kochający córkę i potrafiący okazać wdzięczność.
Pan Darling - pedant, twardo stąpający po ziemi, potrafiący być wrażliwy, ale nielubiący gdy się go olewa.
Pani Darling - zawsze spokojna, ciepła, kochająca dzieci.
Pamiętam, że na balu karnawałowym w pierwszej klasie podstawówki przebrałem się za Piotrusia Pana (a rok wcześniej: za Indianina), tak uwielbiałem ten film. Jako dzieciak oglądałem go bez przerwy. Nadal go uwielbiam, choć oglądam go zdecydowanie rzadziej niż kiedyś.