Piotruś Pan

Peter Pan
1953
7,3 37 tys. ocen
7,3 10 1 36772
6,9 13 krytyków
Piotruś Pan
powrót do forum filmu Piotruś Pan

Jak w nazwie wiecie może czy można ją gdzieś w Polsce zdobyć?

ocenił(a) film na 8
Kubasek

Ale jest. Parę lat temu wyszło pełne poprawne tłumaczenie powieści Barriego "Piotruś Pan i Wendy". Proszę szukać na stronie wydawnictwa Znak, lub w sklepach, gdzie nakład, jeszcze nie został wyczerpany. Ewentualnie po prostu allegro ;)

Pozdrawiam!

akira894

Książka bardzo różni się od filmu?

ocenił(a) film na 8
Kubasek

Większych różnic się nie dopatrzyłem. Zakończenie jest dużo bardziej rozbudowane od tego w disnejowskiej wersji. Tak, to raczej czułem się jakbym czytał Piotrusia Pana Disneya. Niedawno także wydano oficjalną kontynuację "Piotrusia Pana" - "Piotruś Pan w czerwieni" - zupełnie innego autora, ale klimat jest nieziemski - zupełnie jakby się wracało do Nibylandii po latach, która bardzo się zmieniła.

Pozdrawiam!

akira894

Co masz na myśli pisząc "rozbudowane"?

akira894

Jest tam staroświecki język, jeśli rozumiesz co mam na myśli?

ocenił(a) film na 8
Kubasek

"Rozbudowane" w tym sensie, że pobyt dzieci w Nibylandii nie ogranicza się do jednej nocy. Jest to bardzo długa wycieczka z dala od domu, co również zauważają rodzice. W książce mocno uwypuklono relację Piotrusia i Wendy, który nie chce dorosnąć przez to oryginalny tytuł brzmi właśnie "Piotruś Pan i Wendy". Z ostatniego rozdziału powieści pochodzi także imię córki Wendy - Jane, której Disney poświęcił kontynuację. Zaś jeśli idzie o język, to trudno go nazwać staroświeckim, raczej typowa przystępna książka dla dzieci.
Najwierniejszy pełny, porządny polski przekład pojawił się w 2006 roku. Powieść została wydana w 1937.

Pozdrawiam! ;)

akira894

A "Przygody Piotrusia Pana" to co innego?

ocenił(a) film na 8
bartekbasista

Nie miałem jej w rękach, raczej to samo, ale możliwe, że nieco ogołocone z treści, gdyż wiele klasycznych powieści dla dzieci do Polski docierało w niepełnym przekładzie. Z tego co mówili wydawcy "Piotruś Pan i Wendy" (tytuł bezpośrednio z oryginału) jest odświeżonym i pełnym przekładem powieści Barriego.

akira894

Dziękuje

ocenił(a) film na 10
bartekbasista

"Peter Pan in Scarlet" jest naprawdę świetne, kupiłam parę dni temu i przeczytałam, polecam :) A orientuje się ktoś, gdzie za mniej bolesną cenę niż 75 zł można kupić oryginalną wersję Piotrusia Pana po angielsku?

HIMera

www.empik.pl :) 35 zł :)