PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=269897}

Piotruś i Wilk

Peter & the Wolf
2006
7,4 14 tys. ocen
7,4 10 1 13712
7,6 19 krytyków

Piotruś i Wilk
powrót do forum filmu Piotruś i Wilk

najpierw przeczytałem że bajeczka ta dostała oskara a 15 minut później zasiadłem przed telewizorkiem ! Fantastyczna bajka !! Inna niż wszystkie jakie dotąd obejrzałem! Opowieść o chłopcu który swoją wielka odwagą i sprytem przechytrzył wilka ale nie tylko!! Bajka z morałem ale na pewno wg mnie dla dzieci od lat 7 jak pisało w tv !!!!!!! Bardzo rozbawił mnie spasiony kot :P 9/10 rewelacja i brawo Polacy - oskar :)

Adash

Zgadzam się. Bajka ciekawa nawet dla osobników starszych i chyba tylko dla nich skoro puścili film po 22... ;]

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Adash

A właśnie! to tez jest magiczne w tej animacji! jeszcze nigdy nie widziałam takiej postaci, która byłaby tak 'ludzka' jak Piotruś, faktycznie, wzrok był genialny, wszystko można było z niego odczytać, uczucia emocje! żal, gniew, złość, zagubienie! ah, genialne dzieło, zasłużony oscar!
Pozdrawiam:)

cff

Rzeczywiście animacja magiczna a sam Piotruś bardzo realistyczny. W bajce nie potrzebne były słowa - wszystko można było wyczytać z oczu chłopca. One były najbardziej ludzkie. Zauważyliście, że twórcy postarali się nawet o zaznaczenie delikatnych żyłek na powierzchni oka? Diabeł tkwi w szczegółach :) Akcja z pożarciem gąsiorka, nawet mnie - dorosłą osobę - wbiła w fotel! Jedynym mankamentem bajki jest muzyka. Jak ktoś już wcześniej napisał, sama w sobie nie jest zła, ale nie współgra z akcją, stanowi jedynie luźny, podłożony w tle motyw, jak z winampa. Oscar mimo to w pełni zasłużony!

to była gąska :) widać, ze na wsi nie mieszkacie :D sie mieszka, sie wie :P

Los_Pomidoros

Kaczka, kaczka. Choć trochę i gąski podobna :P

sten44

Według mnie Oscar zasłużony...bardzo ciekawa bajka

Adash

Nie wie ktoś czy będzie to jeszcze leciało w telewizji? Bo akurat kanały przeglądałam i trafiłam na sam koniec a chciałabym to zobaczyć od początku... ;D

Adash

Czy orientuje ktoś może gdzie w Internecie można obejrzeć ten film? Bo ja nie wiedząc niestety, że TVP ma zamiar to wyemitować nie widziałam filmu w całości. Właśnie przeszukuję YouTube, ale jak na razie udało mi znaleźć tylko fragmenty. ;/

blumenkohl

A ja znalazłam całość:

http://pl.youtube.com/watch?v=eRtJxbQ1RsA&feature=user
1 część

http://pl.youtube.com/watch?v=elOkHhMAByE&feature=user
2 część

http://pl.youtube.com/watch?v=GQFBVge62dI&feature=user
3 część

:]

Ewi

Bajka świetna! wreszcie jakaś odmiana od tych wszytkich pixarów i innych mainstreamowych produkcji :P No i w dodatku polska i mądra! cudo! najlepsza rola grubego kocura! uśmiałem się z jego nieporadności :D

Adash

było napisane, było napisane, było napisane, było napisane

Pozdrawiam

Zandarm

hehe, Żandarm, ja widzę, że Ty tu z lupą czytasz te komentarze. Chodzi Ci o błąd w treści tematu, tak? No ja widzę, że trzeba się mieć na baczności, gdy jesteś w pobliżu :D
pozdrawiam

Adash

Debile w TVP! Puścili bez rzadnej zapowiedzi!

arek15

ja trafiłam na jedną...

znowu za krótki...:|

arek15

Była zapowiedz! Po dzienniku zapowiadali ta bajke !! Sprobuj na youtube ..
powyzej ktos podal link!

Adash

Biedronko, bardzo dziękuję za link.

blumenkohl

Nie ma za co :}

zaaaaaaaa krótttttkiii

Ponik_Kolny

Ja oglądałem wersji dvd jednak film dużo traci w samej jakowi ala youtubek polecam jednak pożyczy /wyporzyć /kupic /sciągnać ten film w tej wersji :)

Adash

Hmmm, no tak, pewnie to co napisze będzie mało popularne ale co tam. Filmik był słabiutki. OK, animacja rewelacyjna, uwielbiam takie tradycyjne formy. No ale historia taka trochę beznadziejna. Domyślam się że jak pan Prokofiew pisał Piotrusia... to chciał pewnie umieścić w nim jakiś symboliczny przekaz (cenzura i te sprawy). Niestety ja tej symboliki nie zrozumiałem. Ale największy zawód to właśnie muzyka Prokofiewa. Ja tu się nastawiłem na nie-wiem-jakie doznania słuchowe, a tu nic! Podobno najlepsza muzyka w filmie to taka, której nie słychać. No ale jak w filmie (bądź co bądź) niemym jej nie słychać to chyba nie dobrze.
Ogólnie zawiodłem się, a za kaczkę (cudowna, bez podtekstów politycznych;) na miejscu Piotrusia ukatrupiłbym tego wilka (bezboleśnie i humanitarnie;)

rolmops25

Oko za oko ząb za żab ? i nic do 2008 lat się nie zmieniło ehh..

Adash

Potwierdzam.
Naprawdę świetna bajka. Animacja i scenografia to Mistrzostwo Świata. Na pewno zrobienie animacji klatkowej, jak ten film, jest trudnym i żmudnym zadaniem. Animatorzy z "Se-Ma-Foru" odwalili kawał dobrej roboty. Zadbali o najmniejsze szczegóły. Najbardziej można pochwalić mimikę twarzy bohaterów filmu.
No i oczywiście oprócz oprawy audiowizualnej film niesie przesłanie o przełamywaniu wewnętrznych lęków...
Daję 9/10

http://www.osloskop.net/r/41182.html

..... .... .... ... ... .. .