6,1 17 tys. ocen
6,1 10 1 17279
4,9 9 krytyków
Piotruś. Wyprawa do Nibylandii
powrót do forum filmu Piotruś. Wyprawa do Nibylandii

Jak pamiętam z filmu Disneya, Tiger Lilly była Indianką, córką wodza....Ale może ta adaptacja też była
'luźna"...nie czytałam książki, więc nie wiem. Tu w zwiastunie nie pasuje mi na dzwoneczka, zresztą w filmie z
Robinem Wiliamsem, Julia Roberts też mi nie pasowała, choćby dlatego, że w ogóle się odzywała:) No ale
zobaczymy, nei wiedziałam, że w tej bajce występuje Czarnobrody, a kapitan Hak jest młody - czemu - skoro
w Nibylandii nikt się nie starzeje...To tylko takie moje odczucia po obejrzeniu zwiastuna.

D_O_R_O

Film który wyjdzie w 2015 roku jest zainspirowany przygodami Piotrusia Pana, a nie wierną adaptacją. Co do Tiger Lilly ona była Indianką, a Wendy była Angielką a nie Afroamerykanką. ( w tym nowym filmie wszystko jest na opak :( ) Co do Dzwoneczka nie zauważyłem go na zwiastunie. Czarnobrody nie występuje w książce. To postać wymyślona na potrzeby filmu. Mam nadzieję że nad wizualną stroną tej nowej produkcji jeszcze popracują bo jak na razie wygląda to tandetnie.

Ps. Osobiście polecam wersję Piotrusia Pana z 2003 roku. Jest jedną z lepszych ekranizacji.

adidos09

No tak, wiedzialam, że będzie kolejna luźna adaptacja...:) A ten Piotruś Pan, o którym mówisz, ciągle mi wpada w ręce - muszę obejrzeć w takim razie. Czarnoskóra Wendy??? Co za idiota to wymyślił? Ale widać teraz nastały takie czasy , że wszyscy wszystko przeinaczają. Ostatnio dorwałam jedną z moich ulubionych bajek z dzieciństwa, Dziadka do Orzechów, z rysunkami Szancera...bardzo się cieszyłam, bo to unikat - a tu niespodzianka!!! Głowna bohaterka ma na imię Marysia:) ( W oryginale - Klara - jakby ktoś nie wiedział). Kupy tekstu brakowało, a to co było, też było jakies przeinaczone... Czekam, a może nie czekam na nowe interpretacje Alicji w Krainie Czarów lub inne dziecięcej klasyki. W sumie to moze niepotrzebnie się przejmuję, skoro książek i tak czyta się coraz mniej....:(

D_O_R_O

Odnoszę wrażenie, że film jest historią tego, jak Piotruś trafia do Nibylandii. Już sam fakt, że Hak ma obie dłonie, pozwala się domyślić.
Co do Tiger Lily: w oryginale była Indianką, ale i dziewczynką. Indianie w tej adaptacji w ogóle na Indian nie wyglądają, więc można się spodziewać, że nawet zmienią nazwę plemienia na coś innego. Nie uważam, aby było to coś złego, bo Indianie w oryginale byli bardzo stereotypowi, więc lepiej już zmienić ich na kogoś innego niż utrwalać rasistowski obraz Indian w kinematografii.

LemonadeChan

Z tego co pamietam, to chyba Piotruś Pan mu ucina dłoń. I wszyscy zadają sobie pytanie - czy będzie krokodyl???...:) No nic, nie ma co gdybać - zobaczymy to podyskutujemy.

D_O_R_O

To jest zupełnie inna wersja Piotrusia Pana. Tak właściwie ta Disneyowska wersja też nie jest prawdziwą wersją tej powieści. Zachęcam do przeczytania książki Piotruś Pan. Polecam film Piotruś Pan z 2003 roku, jest to najbliższa adaptacja książki.
A ten film to bedzie zupełnie inna historia, pozmieniana. Ale osobiście myślę, że to może być ciekawe :)
Z tego co pamiętam w Książce była wzmianka o Czarnobrodym, ale ogólnie nie występował tam.

D_O_R_O

Też nie zauważyłam Dzwoneczka w zwiastunie ani w obsadzie. Ani tutaj, ani na innych stronach. Może wzięłaś za nią Carę Delevingne (http://www.filmweb.pl/person/Cara+Delevingne-1898767), która wygląda mi w sumie bardziej na syrenę. Na filmwebie co prawda nie ma przydzielonej roli i w kilku innych serwisach taż, ale Wikipedia potwierdza moją teorię (http://en.wikipedia.org/wiki/Pan_%282015_film%29)

missaster

przepraszam, mam jakiś problem z linkami, dawniej wchodziły normalnie :/

D_O_R_O

Ten film będzie o tym, jak Piotruś trafił do Nibylandii. Brak dzwoneczka nie byłby niczym dziwnym, mogli się po prostu jeszcze nie poznać.
No i kreskówka jest tylko adaptacją, ,,oryginał" to książka :P