PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37309}

Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003
7,7 741 tys. ocen
7,7 10 1 740649
7,3 78 krytyków
Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły

POTC vs LOTR

ocenił(a) film na 9

Która trylogia waszym zdaniem jest lepsza: "Piratów..." czy może "Władcy Pierścieni"? Moim zdaniem Piraci są lepsi ze względu na panujący w filmie humor mimo że "władca" był tworzony na podstawie książki.

Wujek_John

Ja wolę jednak LOTR bo tam są spektakularne efekty specjalne, genialny reżyser, a zresztą Oskary mówią same za siebie

Jack_Mocznik

Władca pierścienie i piraci to moje dwa ulubione filmy no i jeszcze lubie Harreo pottera i nie chce miedzy nimi rozsądzać

ocenił(a) film na 7
kamilx98

O Boże, co za pytanie! Oczywiscie że LotR! Piraci są bardzo fajni (i to też tylko jedynka), ale nie są nawet godni Władcy Pierścieni butów glansować na wysoki połysk, a co dopiero sie z nimi równać ;)

kamilx98

kamilx98,
podzielam się z Twoją opinią. nawet trudno jest mi porównać co lepsze! ale no tak najbardziej to chyba LOTR jednak różnica jest prawie nie porównywalna bo wszystkie wspomniane przez Ciebie filmy są świetne!

Wujek_John

Piraci oczywiście świetny humor i gra aktorska nie to co u władcy.U władcy jest tylko golum tańczący breakdance i hobbici skaczący po stole.

Wujek_John

"U władcy jest tylko golum tańczący breakdance i hobbici skaczący po stole." Poprawiłeś mi humor :) Dzięki ;)

femles_CS

buahahahaha no mi tez strasznie poprawiłeś humor dzięki ;D ale mimo wszystko wole LOTR

dagmaraa12345

Ale że co? Porównywać LotR do Piratów? To jest obraza dla tej wspaniałej trylogii! Rzadko zdaża się, by ekranizacja książki była naprawdę dobra, a LotR zdecydowanie trzyma dużo lepszy poziom niż PotC. Takiego tematu w ogóle nie powinno tutaj być.

ocenił(a) film na 9
Wampiratka

Nie powinno być ale jest i nic ci do tego. Jak widzisz niektórzy uważają że Piraci są lepsi.

Wujek_John

Wampiriatko, to, że Ty uważasz, że LotR jest lepszy nie znaczy, że tak jest. Ja na przykład myślałam, że przy nim zasnę, po prostu nie przekonałam się do niego. To jest Twoje zdanie, a nie jakiś fakt :P uważam, że temat jest w porządku.

naftowa

Tematu nie powinno tu być, bo to zupełnie inna tematyka filmowa. To jak porównywać wycieraczkę do roweru.

ocenił(a) film na 10
Wujek_John

Wole LOTR naprawdę świetna trylogia... Piratów tez bardzo lubie, ale mimo wszystko LOTR wygrywa u mnie ;P

ivka_2

ale się bijecie, każdy lubi co innego:]
jak dla mnie np na równi stoi LotR i PotC no i co zabijecie mnie teraz za to? Obie trylogie MI się bardzo podobały w całości

ocenił(a) film na 8
godziasia

LOTR

ocenił(a) film na 5
Wujek_John

haha, ale porównanie. To tak jakby porównać Ojca Chrzestnego do High School Musical. Z tym, że LOTR wiadomo lepszy!!!!
Piraci z Karaibów na jedynce powinni się skończyć, bo próba robienia z tego trylogii była BARDZO na siłę i wiadomo nie wyszło. Podkreślam wg. MNIE.

Piraci na 98 miejscu ... zostawię to bez komentarza bo żal.

ocenił(a) film na 8
Wujek_John

Porównanie bez sensu. To dwa zupełnie różne filmy, dwa świetne ale w swoich kategoriach. "Piraci" są znakomitym filmem przygodowym z elementami fantastyki i komedii, i w tej dziedzinie wypadają bardzo dobrze. LotR jest typowym filmem fantasy, nijak mającym coś wspólnego z "Piratami" więc zwyczajnie porównać tych filmów się nie da. Ja ze swojej strony wole "Piratów" ale wynika to z tego, że ten gatunek jest mi bliższy, a i gra aktorska mi się tam bardziej podoba, ale wcale nie zamierzam głosić, iż "Piraci" biją LotR bo tak po prostu nie jest. Dwa różne gatunki, dwie różne trylogie. Można na siłę wymyślać różnice i podobieństwa ale będzie to bez sensu, a i do tego po co? Dla mnie to niech te dwie trylogie egzystują obok siebie, nie trzeba ich porównywać, ba nie powinno się bo nie mają z sobą nic wspólnego.

ocenił(a) film na 9
Wujek_John

Ja tez wybieram LOTR. 2 i 3 cześć Piratów wg mnie byly baaaardzo słabe. Troche zbyt dużo tej fantastyki jak na film o piratach.

ocenił(a) film na 9
Wujek_John

Moi zdaniem również piraci. Mają lepszy klimat i wogle jakoś bardziej
mnie emecjonują.

Wujek_John

Zdecydowanie LOTR. Piraci są spoko ale władca pierścieni ma w sobie to coś. :)

ocenił(a) film na 8
Wujek_John

Moim zdaniem LOTR bezkonkurencyjnie.
Chociaż Piraci nie są źli... ale do Władcy nie ma porównania.

Rosalia_Marisa_Habsburg

Ja to zapiszę tak:
( ">" to oczywiście znaczek oznaczający lepsze/gorsze)

Władca Pierścieni i stara trylogia Star Wars > Indiana Jones > Piraci z Karaibów > Powrót do Przyszłości > wszystkie inne filmy fantastyczno-przygodowe.

ocenił(a) film na 8
Wujek_John

wszystkie te trylogie mogę oglądać po parę razy ale chyba LOTR bo POTC są bardziej komercyjne

ocenił(a) film na 10
Wujek_John

No cóż mi się tam piraci podobali bardziej... szczególnie ze względu na humor ;] Władca Pierścieni jest trochę przy nudnawy, szczególnie jak się ogląda ten filmu po raz któryś ;p
No i oczywiście w piratach są lepsi aktorzy ^^

Wujek_John

Dla mnie bez porównania. Trylogia Petera Jacksona udała mu się wyśmienicie i myślę, że jest to jeden z niewielu filmów, któremu można oddać się bez żalu tyle razy na ile ma się ochotę. Myślę, że jeszcze wiele razy go obejrzę. Po za tym ten budżet, te pieniądze, te efekty specjalne, tyle pracy!!! Do "Piratów..." mnie nie ciągnie, chociażby ze względu na Orlando Blooma... :( Przyznacie pewnie, że grał on i we "Władcy..", ale ja osobiście za nim nie przepadam...

ocenił(a) film na 10
Wujek_John

LOTR jest filmem poteznym, swietnie zrobionym itp, itp
POTC to wysmienita zabawa, niezwykly humor itp itd
ktory lepszy? nie wiem
ktory przyjemniej mi sie oglada? zdecydowanie POTC xD

ocenił(a) film na 10
rafkulak

Tego tematu nie powinno nawet być! Jak można film z działu przygodówka (ale dość niezła) porównywać z filmem fantasy? LOTR to na prawdę niezłe dzieło wykonane przez Jacksona, a w dodatku powstało dzięki książce Tolkiena, którą wprost ubóstwiam. Peter na prawdę dużo musiał napracować się, by stworzyć tak genialnego jak oglądaliśmy Władce Pierścieni. Piraci natomiast to trylogia z innej półki. Powiem szczerze, że nigdy nie oglądałam takiej przygodówki, która mogłaby mnie aż tak wciągnąć jak Piraci. Oby dwa filmy są genialne i jak dla mnie jedne z najlepszych.

ocenił(a) film na 10
maricia

Tu nie chodzi o porownanie dwoch filmow w skali ich swietnosci w ramach gatunku czy jak tam tylko mozna filmy porownywac. Chodzi tutaj o porownanie TRYLOGII.
Rownie dobrze mogl pwostac temat:
"Czy wolicie trylogie starych gwiezdnych wojen, czy moze indiany jonesa? Ktora jest lepsza?"
Uwielbiam obie, ale wiekszy sentyment czuje do SW, wiec wybieram SW... a takie porownanie jest jeszcze bardziej karkolomne niz porownanie piratow z wladca.
Ludzie, posluchajcie czasem swoich odczuc i sentymentow, a nie opieracie sie na czystych kalkulacjach i szufladkowaniu dziel. Wlozcie w swoje wypowiedzi i gusta wiecej uczuc, wiecej wszechstronnosci.

ocenił(a) film na 7
rafkulak

hmmmm... ten temat jest smieszny. porownanie POTC i LOTR. geniusz go stworzyl ;)

ocenił(a) film na 10
gocek87

Jak dla mnie oby dwie trylogie są najlepsze w swoim rodzaju. Nie będę wybierać czy LOTR czy POTC. Dla mnie te filmy są świetne i nawet jedne z moich ulubionych. Tu nie chodzi o jakiś brak uczuć czy coś w tym stylu. Po prostu nie potrafię ocenić tych dzieł, które postawię wyżej na podium, bo bardzo lubię oglądać obydwa.

użytkownik usunięty
Wujek_John

Za LOTR przemawia ogromny sukces książki, której autor okrzyknięty
został geniuszem, zastępy wiernych fanów, niezwykle szczegółowo oddany
świat akcji. Piraci, owszem, dobre kino i też w pewnym sensie przełomowe
bo zerwało z tendencją tworzenia filmmów o piratach w formie
amerykańskiej komedii familijnej (nie mówie że wszystkie filmy o
piratach takie były no ale znakomita większość tak). Efektów specjalnych
nie porównuje bo sie nie znam ale chyba tutaj walka jest w miare
wyrównana.

Wygrywa LOTR. Bo jest poprostu większym kalibrem. Dużo większym.

jct nie bijcie x)

Wujek_John

Trudny wybór, no i trochę bez sensu. Te dwie trylogie zupełnie różnią się od siebie charakterem. Muszę powiedzieć, że obydwie są świetne... Chociaż książka "Władca Pierścieni" podobała mi się bardziej od filmu. :P

Wujek_John

Kocham i to, i to.
POTC za kapitalnego Johny'ego Deepa w roli Jacka Sparrowa, a także za humor i pomysł xD.
A LOTR... za prawie wszystko. Jednak mimo tego nie zamierzam żadnej z trylogii wyróżniać, bo to po prostu nie na miejscu. Nie, jeśli chodzi właśnie o te filmy.

ocenił(a) film na 8
Amelle

Przecież to całkiem inne trylogie. Piraci to po trosze komedia więc nie rozumiem porównania. Piraci są spoko, ale głownie dla dobrej rozrywki, a LOTR posiada głębię, która nie każdemu odpowiada i dlatego niektórych nudzi. Mnie nie. Więc dla mnie zdecydowanie LOTR!

ocenił(a) film na 8
Wujek_John

Nie powinniśmy sądzić która trylogia jest lepsza, tylko którą bardziej lubimy. O tym która jest lepsza mówią statystyki.

Obie uwielbiam! Ale osobiście wole LOTR'a.

ocenił(a) film na 10
FRYCEK

szacun za tak oczywiste rozwiazanie sporu 'sensu tego tematu'
to bylo piekne
a ja wole potc :p

użytkownik usunięty
Wujek_John

PotC jest rewelacją,LOTR jest arcydziełem :)

to całkiem inne filmy wjęc

ocenił(a) film na 7
kamilx98

Komu coś na mózg padło, żeby porównywać dwa zupełnie odmienne filmy - PZK i LOTR! Przecież to ma ze sobą tyle wspólnego, co katolik z satanistą, czyli nic. Chyba tylko to, że w obu grał Orlando.

ocenił(a) film na 7
EnidAnGleanna

Poprzednik/Poprzedniczka dobrze napisał/a. Nie można porównywać dwóch całkowicie odmiennych filmów. Moim zdaniem zarówno "Władca..." jak i "Piraci..." są świetne w swoim rodzaju,obie produkcje bardzo lubię.

ocenił(a) film na 8
Wujek_John

Zdecydowanie Władca. Film to klasyk sam w sobie. Aktorzy genialni, efekty specjalne i widoki zapierające dech w piersiach, a muzyka... godzinami da się słuchać.

Ale z drugiej strony, Piraci też nie są najgorsi. Ale tylko pierwsza część, reszta jest troche naciągana. Johnny rozśmiesza do łez, Orlando też rozbawia tą swoją niewinnością.

Ale mimo wszystko Władca lepszy ;)

Wujek_John

ja tylko wtrącę, że LOTR To nie trylogia. Osobiście wole LOTR (chociaż w wersji kinowej to kupa... tylko i wyłącznie wersja rozszerzona).

ocenił(a) film na 7
jarro06

Owszem, trylogia, jeżeli chodzi o film. Książkowy Władca Pierścieni to sześcioksiąg. Tylko że to zapytanie autora tematu (notabene przeraźliwie głupie) o to co est lepsze dotyczy właśnie filmów.

JaszczurXP

Piraci nie umywają się do Władcy Pierścieni, nie można nawet tych dwóch filmów porównywać, a jestem fanem i tego, i tego.

ocenił(a) film na 9
sarev0k

Ja również lubię i to i to :) Jednak wygrywa LotR ! Tak jak ktoś tu wcześniej napisał - Piraci są świetni ale to inny rodzaj filmu , bardziej komedia ( rewelacyjny Sparrow ) ale swój urok ma :) LotR to arcydzieło , zarówno film jak i książka.

Wujek_John

Uwielbiam oba filmy. Piraci są MEGA i Władca jest MEGA. To moje zdanie, dla mnie są na równi, mimo że widać wyraźnie, iż LOTR odniósł większy sukces, oskary itd. Ale Piraci są też niesamowicie wysoko ;];];] Temat niepotrzebny.

ocenił(a) film na 9
Wujek_John

Władca to po Ojcu Chrzestnym najlepsza trylogia w historii kina i nie można kwestionowac jej wielkości. Bardzo lubię Piratów i swietnie się przy nich bawię ale LotR ko jednak Klasyka.

ocenił(a) film na 7
Wujek_John

Dla mnie piraci sa znacznie lepsi od wladcy pierscieni. Przy piratach mozna sie dobrze bawic, a przy lotr to jedynie dobrze mi sie spalo, nudzil mnie.

użytkownik usunięty
Wujek_John

Piraci to nie jest trylogia... Trylogia to jest CIĄG, a tu się nam szykuję czwarta część...

ocenił(a) film na 6

Hmm.. ja lubię i "Piratów..." i LOTR ale jednak według mnie lepsze jest "Władca Pierścieni" ;D

ocenił(a) film na 6
Ricia966

Mnie jeszcze nigdy LOTR nie znudził. Przy tym filmie zasypiają tylko ci, którzy nie wiedzą o co wogóle w tym filmie chodzi. Trzeba wcześniej książkę przeczytać bo wtedy dużo lepiej się ogląda. ;D