Doskonała kontynuacja kolejna 4 cześć przygód Kapitana Jacka Sparrowa. W tej roli nie zastąpiony i jedyny taki aktor nie powtarzalny Jonny Depp. I Śliczna wręcz czarująca swoja uroda Penelope Cruz. Świetnie oddane czasy epoki, cudowne uroki Karaibów i oceanu. Bardzo świetnie też wypadli inni aktorzy jak na przykład Geoffrey Rush tytułowy Kapitan Hektor Barbarrosa, Ijan Mc Shane tytułowy Kapitan czarno brody i wielu innych wspaniałych aktorów. Piękne były też syreny i w roli przywódczyni wystąpiła zmysłowa Astrid Berges- Frisbey. Wspaniały scenariusz podobno napisany przez samego Jony Depa. Doskonała muzyka i wo gule jestem pod wrażeniem tego filmu .Z przyjemnością obejrzę te pierwsze 3 części i posiadam je w swojej kolekcji filmów. Polecam spokojnie wszystkim fanom filmów o PIRATACH Z KARAIBÓW> Dla mnie film jest THE BEST. Daje 10 na 10. Wiem ze może nie wszyscy się z tym zgadzają ale ja mam takie zdanie To Arcydzieło HIT 2011 Roku. Pozdrawiam wszystkie fanki John ego Depa i fanów Pięknej Penelope Cruz. Moim Marzeniem jednym z wielu jest wyjechać właśnie na Karaiby razem ze swoja kobietą i zobaczyć ten cudowny zakątek świata.