PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491118}

Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2011
7,4 308 tys. ocen
7,4 10 1 307743
5,1 47 krytyków
Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Zastanawiałem się jak ująć w słowa to co czułem po obejrzeniu P.O.T.C. 4, czekałem na premiere blu-ray dosyć długo a kiedy już obejrzałem poprostu się rozczarowałem, nie mogłem zrozumieć jak mogli wypuścić wogule coś takiego...
Piersze 3 filmy są rewelacyjne, czwarty niestety, co tu dużo mówić, jest kiepski, choć i tak lepszy od całego tego chłamu którym jesteśmy karmieni na codzień, stąd moja ocena 6/10 choć i tak myśle że to za wysoka...
Kto nie oglądał mimo wszystko polecam i zapraszam do wypowiedzi...

Arielko12

Lepsza jest na pewno od trójki , Nie jest to film wybitny , ale po takiej końcówce w trzeciej części to i tak nieźle sobie poradzili :) a poza tym trochę zaczarowała mnie ta syrena :)

ocenił(a) film na 6
thom1992

Zgadzam się z tym że czwarta cześć była lepsza niż trzecia, ale czegoś mi tutaj brakowało niby wszystko a jednak...Syrena pierwsza klasa:)

Luke2907

Nigdy 3 jest lepsza od 4, a nawet od 2. Na ostatniej części PZK prawie przysypiałem. Nie było wciągającej akcji, naiwność i infantylność wiała prawie z każdej sceny. Chyba specjalnie obniżyli poziom żeby dostosować się do naiwnego myślenia gimnazjalistów częstych bywalców kin na wagarach :((

ocenił(a) film na 6
alpagaSatana

Zgadzam się z tobą w 100%

użytkownik usunięty
thom1992

"Lepsza jest na pewno od trójki"

Ciekawe w czym.

No napewno przesadzili z tą bitwą w wirze wodnym i ta czarownica powiększająca się i rozsypująca z krabów . Mogli to trochę łagodniej zrobić a nie takie szaleństwo :)

użytkownik usunięty
thom1992

Przynajmniej była tam jakaś akcja. Tutaj nie ma nic.

Prawda . Było mało akcji , ale miało zakończyć się na trzech częściach , ciężko było zrobić następną część po takim zakończeniu , dlatego budżet mniejszy i spokojnie bez rozmachu bo jakby nie wypaliło to porażka . W piątej części na pewno więcej będzie akcji i efektów .

ocenił(a) film na 4
Arielko12

A ja, mimo genialnego Rusha, nie polecam.

ocenił(a) film na 5
Arielko12

Czar prysł...Patrząc na poprzednie części 4 odsłona jest lekko niestrawna:).Sam scenariusz może nie jest zły, pomysł z tym Źródłem młodości ale według mnie ma bardzo wiele dziur i niedociągnięć w czym reżyser się chyba pogubił przez co traci na atrakcyjności. Zdjęcia i muzyka stoją na tym samym poziomie co jest miłe dla oczu i uszu:) Gra aktorska?Hmm..niby o.k. ale mam wrażenie, że Jack Sparrow to już nie ten sam poczciwy Jack. Piraci 4 utracili swoją magię i tajemniczość ale dla wiernych fanów to i tak wielka gratka.4/10

ocenił(a) film na 6
diavolo_1987

dla mnie 7/10 ale gorsza od poprzedniczek, mimo to chetnie zobacze cz 5

ocenił(a) film na 8
El_Magiko

Według mnie słabsza była 3 cześć. Chociaż bardzo dobra miała bardzo naciągniętą fabułę, a teraz jest dużo lepiej. Daję 9/10 film jest rewelacyjny. Ale rozumiem każdy ma inny gust. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

w tej rozczarowal mnie przede wszystkim depp, sparrow chodzil jakis taki znudzony i ospaly pol filmu, no i slaba pani cruz zastapila Keire Knightley, ktora pasowala swietnie do piratow i sie rozkrecala, a penelopa pasuje jak piesc do oka
a i czarnobrody tez rozczarowal
to najwieksze mankamenty wg mnie
fabula niezla ale o ile w 3czesci rozkrecila sie do formatu wrecz epickiej sagi ale w cz4 wychamowala do takiej cichej opowiesci przygodowej

ocenił(a) film na 8
El_Magiko

3 cześć zbyt skupiała się na romansie Elizabeth i Willa, robiąc z tego nudny niepotrzebny wątek. No i trochę zbyt łatwo Barabossa dostał Czarną Perłę, ale to sobie darujmy. Choć co do Cruz się zgodzę, czasem była ok, czasem wkurzająca. Moja ogólna ocena wszystkich części to:
1 - 10/10
2 - 9/10
3 - 7,5/10
4 - 9/10

Prawda co prawda, na razie nic nie przebije 1 części klasycznej za razem.

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

mi sie podobalo w 3 jak keira zaczynala grac
moznaby powiedziec troche pod deppa
widac bylo ze podlapala styl i klimat
za to bloom drewniany i ogolnie beznadziejny jak zawsze

a w 4 niestety sparrow juz nie taki jak wczesniej i to boli najbardziej
jak dla mnie to tez najlepsza 1 a potem po kolei, kazda nastepna troszke gorsza juz
chociaz tak wlasciwie to 2 wiele nie ustepowala 1

ocenił(a) film na 8
El_Magiko

Tak, Tak pierwsza jest nie do przebicia. Bloom jedyną dobrą rolę zagrał w Władcy Pierścieni, chyba jego najlepsza rola, później po 1 części Piratów już mu to tak nie wychodziło, poza drętwą postacią.

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

no we wladcy ten jego pedalski styl nawet pasowal ale w koncu gral elfa
a goolem to go nie trawie

ocenił(a) film na 8
El_Magiko

Jednak, kręcenie wątku o romansie, który trochę przesadzili, szczególnie na końcu. W tej sytuacji, te osoby nie mają nic do powiedzenia. Will pływa Holendrem, a Elizabeth czeka z utęsknieniem co 10 lat, na brzegu. Chyba to jest oczywiste, bez sens. Według mnie dobrze zrobili, nie pokazując tych postaci. Jest w tym prawda, źle zakończyli 3 część. Keire jest dobrą aktorką, nie mam nic do niej. ;/

ocenił(a) film na 6
LordWieslaw55

tu masz racje, zakonczenie w 3 bylo slabe, tzn watek z eli i willem bo do fragmentu z jackiem nic nie mam
a i ten watek romantyczny nie zabardzo to racja, a slub podczas bitwy byl zenujacy troche

ocenił(a) film na 8
El_Magiko

Widocznie to upchneli na siłę do części fabuły.

ocenił(a) film na 6
El_Magiko

Co do ślubu to macie racje, niepotrzebnie go nakręcili ale mimo to trójka mi się podobała

ocenił(a) film na 6
Arielko12

no mi tez sie podobala
ale akcja ze wszyscy sie bija a ci sobie gadaja jak na pikniku i przysiega malzenska to byla zenada

El_Magiko

Jedyne + jakie dostrzegam to pani Penelope i syrena

ocenił(a) film na 6
Corey666

Penelope nie bardzo ale SYRENY owszem:) to duży plus, Najbardziej mi się podobała scena z syrenami kiedy to skakały i ściągały ludzi z łudki... Naprawde dobrze nakręcone.

Arielko12

Nie zrozumieliśmy się ;(

ocenił(a) film na 6
Arielko12

W sumie nie musiałbym Ci odpowiadać, bo przemyślenia mam dokładnie takie same, ale po obejrzeniu wczoraj "Piratów z Karaibów 4" nie mogę się powstrzymać.
Także nie mogłem się doczekać aż w końcu obejrzę tę część. Także jestem rozczarowany. Nawet bardzo rozczaraowany. I także daję 6/10, ale tylko i wyłącznie za scenę z syrenami, która naprawdę jest mocna i zapada w pamięć. Szkoda, że tej sceny nie dodali w którejś z poprzednich części i nie odpuścili sobie "czwórki". Ponadto ładna jest scenografia i plenery oraz kostiumy, ale do tego już zdążyliśmy się przyzwyczaić.
W każdym razie gdyby nie w/w elementy, to dałbym pewnie z 4-5/10. Bo reszta jest co najwyżej przeciętna. Od fabuły poczynając, poprzez aktorstwo, a na efektach specjalnych kończąc.
Zresztą fabuła to jakieś pomieszanie z poplątaniem! Do tego bez jakiegoś kopa, bez jakiegoś "HALO!". Niektóre wątki są zupełnie bez sensu i wydają się być wrzuconymi na siłę bo twórcy nie mieli lepszych pomysłów. A Sparrow... to nie Sparrow! Bardzo lubię J. Depp'a, ale tu zagrał bez polotu. Choć i tak jest chyba najjaśniejszą postacią w filmie, ale to wcale nie świadczy dobrze o reszcie... P. Cruz zagrała tragicznie i zupełnie nie wkomponowała się w te klimaty. W porównaniu do niej nawet drewniana K. Knightley wypadła lepiej.

Jest to najkrótsza część, ale jednocześnie najbardziej mi się dłużyła i nie mogłem się doczekać aż to przedstawienie wreszcie się skończy. Niestety.
I jakkolwiek "jedynkę" widziałem trzy razy, a "dwójkę" i "trójkę" po dwa razy i pewnie kiedyś jeszcze każdą z tych części obejrzę, to na ponowne oglądanie "czwórki" zupełnie nie mam ochoty. Może mi przyjdzie za jakieś dziesięć lat...