PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491118}

Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2011
7,4 308 tys. ocen
7,4 10 1 307773
5,1 47 krytyków
Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

SPOILERS SPOILERS

Jak w temacie :)
1. Czemu Jack zostawił Angelicę na wyspie po tym jak ją uratował?
2. Co się stało z Philipem?
3. Dlaczego Hiszpanie zburzyli Źródło? Pytam bo jak mówili to mi się popcorn wysypał ;)

Cassopei

ad. 3 wątek Hiszpanów to chyba jeden z moich ulubionych w tej części i oni sami w filmie powiedzieli, dlaczego ją burzą ...
ad. 2 tego nawet najstarsi górale nie wiedzą
ad. 1 zostawił ją aż jej przejdzie złość, przecież Jack ją zrobił w 'balona' przy fontannie

ocenił(a) film na 5
elensil20

ad. 3 wątek Hiszpanów to chyba jeden z moich ulubionych w tej części i oni sami w filmie powiedzieli, dlaczego ją burzą ...

Och tak, ten wątek trzyma cały film na swoich barkach (wątek może mieć barki?). Piękno i ascetyzm w jednym. Najpierw się Hiszpanie pojawiają, potem przepływają bez słowa obok Barbossy, a na końcu rozwalają sadzawkę życia. Widać wyraźne wpływy Antonioniego w tym wątku. Bez wątpienie ten wątek to "Przygoda" XXI wieku.

kris kelvin

Gdzie ja napisałem, że wątek trzyma film?
Zombiaku drogi, dlatego mi się ten wątek podoba, jest super-stereotypowy (jeśli można tak powiedzieć).
Hiszpanie - Obrońcy wiary katolickiej, nieprzepadający za Anglikami.
Jeśli ci mało, to wychodzi tu jeszcze kontekst historyczny, bo wiadomo, co konkwistadorzy robili z niechrześcijańskimi cywilizacjami...
I zamilcz już i się więcej nie odzywaj pod moimi postami, ok? Nie lubię, krytykanctwa. Szczególnie z ust trolli

ocenił(a) film na 5
elensil20

Patrząc na poziom zrozumienia, umiejętności czytania ze zrozumieniem i zdolności do wyczucia ironii oceniam na 14 lat. Trafiłem?

kris kelvin

Nobody expects the spanish inquisition :D

ocenił(a) film na 10
Komandor_Tarkin

hehehhe :D

ocenił(a) film na 6
Cassopei

ad 2. oni mówili że "to bóg daje nam wieczne życie, anie jakaś pogańska woda!" i ją zburzyli. Bo są katolikami

ocenił(a) film na 10
Cassopei

Myślę, że Philip w jakiś sposób został syrenem(?) W filmie jakiś marynarz mówił, że pocałunek syreny ratuje tonących marynarzy. Dlatego jak go pocałowała to mogła go zabrać pod wodę i nic mu nie było.