PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491118}

Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2011
7,4 308 tys. ocen
7,4 10 1 307765
5,1 47 krytyków
Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Niestety brakuje świeżości. Wiadomo, czwarta część i te sprawy, jednakże spodziewałem się więcej. W weekend odświeżyłem sobie pierwsze trzy części i najnowsza jawi się jednak jako najsłabsza.
Akcja gna do przodu dosyć szybko, ale jest w sumie dosyć drętwo, brakuje ciężko definiowalnego, ale widocznego w zwłaszcza w pierwszych dwóch odsłonach, luzu.
Humor wydawał się być nieco wymuszony, szczerze uśmiechnąłem się ledwie parę razy.
Samemu Deppowi ciężko udźwignąć ponad dwugodzinny film, a to on jest najczęściej na pierwszym planie. Momentami dobrze towarzyszy mu Rush, Cruz też miewa przebłyski, ale mimo wszystko jest to film zrobiony dla postaci Sparrowa. Więcej spodziewałem się po jego relacjach z Angelicą, czegoś w stylu relacji Maria Elena - Juan Gonzalo z "Vicky Cristina Barcelona". Rozczarowujący wątek.
Cóż, do obejrzenia na raz, mimo wszystko dosyć przyjemna rozrywka na wieczór.

6/10

Ps. Jak zwykle w tej serii, także w tej części, po napisach końcowych jest jedna, krótka, ciekawa scenka.

Chal_Chenet

hmm, no ja powiedziałabym, że jest o niebo lepszy od nudnej i przeładowanej efektami specjalnymi trójki ;)
a postać Barbossy to dla mnie genialny smaczek, uwielbiam sposób, w jaki twórcy kontrastują błazenadę Jacka postacią takiego archetypi-cznego pirata ze starych książek przygodowych - rewelacja :)

(sorki za myślnik w słowie powyżej, ale potraktowało mi go jako wulgaryzm :D)

ocenił(a) film na 8
sabalo

Zgadzam się ze smaczkiem. Barbarossa vs Sparrow, to świetny duet oparty na powierzchownym przeciwieństwie, bo przecież i jeden i drugi najbardziej na świecie kocha morze, piractwo, rum i Tortugę.

ocenił(a) film na 4
kor86

Tylko ani piractwa, ani rumu to w tym filmie za dużo nie było.
Jako przygodówka jest okej, ale gdzie ci piraci???

ocenił(a) film na 10
Chal_Chenet

Dzięki za info że trzeba zostać po napisach ;)

ocenił(a) film na 4
Chal_Chenet

Weryfikuję wcześniejszą ocenę, wystawiłem ją chyba bardziej z sentymentu niż mając na uwadze realną wartość "Na Nieznanych Wodach". W porównaniu z jedynką i dwójką wypada jednak bardzo blado.
4/10