PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491118}

Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2011
7,4 308 tys. ocen
7,4 10 1 307785
5,1 51 krytyków
Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Opinia

ocenił(a) film na 7

Witam,

byłem dziś na premierze w IMAX i muszę przyznać, że zawiodłem się. Jeżeli chodzi o 3D to mało było widać (a miejsce miałem idealne na 3D), obraz niestety w większości był zbyt ciemny przez co nie było tych efektów 3D widocznych. Ta część niestety nie miała tego czegoś, nie żałuję, że poszedłem na to do kina ale film mnie nie porwał. Muszę też przyznać, że dźwięk był na bardzo wysokim poziomie czego nie mogę powiedzieć o obrazie. Niestety filmy w 3D są trochę mniej wyraźne niż te tradycyjne. Ostatnia scena była z tym smaczkiem kpt. Jacka. Niestety niewiele ich było w trakcie całego filmu.. :/ Tak samo podobał mi się motyw gdzie pokazano jak "armia" syren płynie aby zaatakować marynarzy. Jak zwykle bardzo dobra gra Johnego Deppa, przeciętna gra Penelope Cruz (spodziewałem się dużo więcej po tej aktorca), bez życia Geoffreya Rusha, Ian McShane miał trochę więcej i(s)kry w sobie niż Rush, Kevin McNally jak dla mnie to właściwy człowiek do roli Gibbsa, tak samo Stephen Graham. :)
Myślałem, że w filmie będzie więcej potyczek "w dzień" a tutaj niestety, ciemność... Sądzę, że w tradycyjnej wersji film byłby kolorystycznie inny.. PS Zdjęcia na filmwebie dotyczące PZK4 mają się nijak pod względem barw do obrazu z filmu... Tutaj są żywe a w filmie to tylko las i wyspa (w ostatniej scenie) są o takich kolorach.
Fabuła? Jak to w filmach przygodowych, oko trzeba było przymknąć np na naginanie palmy.. ;) Traktowałem ten film jako rozrywkę i taką otrzymałem choć nie na najwyższym poziomie niestety...

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
Juna_3

nie wiem ,czy jakość obrazu nie zależy też troszkę od kina, ja byłam w multikinie i tak, obraz fatalny ,zero nasycenia kolorów, gdzie ta bogata zieleń lasów z drugiej części Piratów?! Zwłaszczaw pierwszej połowie filmu, ciemno i jakoś niewyraźnie, obraz nie miał głębi. czasem zdejmowalam okulary, żeby się przekonać, czy one mi nie matują obrazu...

ocenił(a) film na 7
martini215

Tak jak napisałem, byłem w IMAX (Poznań Plaza), jednak zdecydowanie chodzę częściej do Multikina - i powiem, że przy filmach 3D nie ma to znaczenia większego. Tak jak puścili np reklamę filmu Born To Be Wild przed PZK4 to zachwyciłem się tym 3D (widziałem też reklamę koncertu U2 w 3D i było identycznie bdb). Tam wszystko było idealne i kolorystyka, i trójwymiar, wszystko, no może obraz ciut niewyraźny ale przy filmach (nie animowanych) to już tak jest. Bajki 3D zdecydowanie lepiej sobie radzą. :) Np. pierwszy film animowany w 3D jaki widziałem to "Fly Me To The Moon" i tam te muchy były przede mną. :) (Polecam kino 5D). Swoją drogą jak to znajomy (pracownik kina na stanowisku kierowniczym) określił, teraz filmy 3D robi się tylko dla kasy bo znacznie więcej się zarabia, da dosłownie kilka scen w 3D i już można ten film reklamować jako 3D (aby móc tak robić film musi spełniać kilka warunków). Tak więc nie wszystko 3D co jest tak reklamowane...

ocenił(a) film na 9
Juna_3

Wiem o czym jest mowa to nie zależy od kina moi drodzy tylko od projektora wiem co nie co na tem temat ja tam oglądałem ten film już z parę razy A co do kolorystyki tego filmu i efektów to się nie zawiodłem odczułem wrażenie że bym był w samym centrum tego co się dzieje a co do akcji filmu to troszkę spadła myślałem o coś więcej tylko szkoda że trzeba tak długo czekać po napisach na dodatkową scenę

ocenił(a) film na 7
TicTac

Kina nie kina... Widziałem Avatara kilka razy w różnych miejscach... I nie porwało mnie to "3D"... Tam obraz był wyraźniejszy ale tylko dlatego, że było jasno i zdecydowanie więcej animacji komputerowych niż w PZK4... Swoją drogą z tego co się orientuję to w Poznaniu Multikino 51 ma nowszy projektor niż IMAX a jednak różnie te filmy wyglądają (raz w 51 jest lepiej raz w IMAX). Projektory pokazują owe 3D w trochę innej technologii.

ocenił(a) film na 6
Juna_3

Sry za duzo piszesz...
Mi również się średnio podobał - ogólnie jest ok ale słabo na tle poprzedników wypada ;p
Obraz no cóż w moim kinie nie było się czego przyczepić.
Potwierdzam, że dźwięk spoko - pare razy nawet dałem się nabrać że to w realu :)

U mnie 6/10 jednak jak bym miał wybierać drugi raz to spróbował bym innego filmu (3d drogie :D )