PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491118}

Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2011
7,4 308 tys. ocen
7,4 10 1 307770
5,1 47 krytyków
Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Ogółem - film na wysokim poziomie, dobry.
Jednak - mam tutaj kilka nieścisłości historycznych. Mimo młodego wieku - wszak jestem tylko dwunastoletnim "smarkiem" - historia Wysp to mój "konik".
Pierwsza rzecz; pływanie na statku z dzisiejszą flagą Wielkiej Brytanii. Załóżmy, że film dzieje się za całego konfliktu hiszpańsko-angielskiego. Zatopienie Armady Hiszpańskiej nastąpiło w 1588 roku, a skoro wyścig "po skarby i ziemie" ( vide - owo źródło Młodości ) dopiero się zaczynał - to przyjmijmy, że okres wydarzeń to 1583/4 rok.
Akt Unii ( unia personalna, zmieniona w realną, łącząca Szkocję i Anglię, która była najważniejszym krokiem do stworzenia GB) podpisano w styczniu 1707.
Więc, za czasów piratów nie mogło być nawet mowy o Wielkiej Brytanii; nie mówiąc już o fladze na maszcie.
Druga rzecz; nawet, jeżeli moje założenie co do czasu wydarzeń jest błędne - początkowa flaga wyglądała z deka inaczej - pozbawiona była, natomiast, czterech czerwonych pasów po bokach.
Trzecia; w tamtych czasach, na tronie Anglii (jednocześnie rządząc Szkocją, Irlandią i Francją) siedziała Elżbieta I Tudor. Król w filmie był mężczyzną.
Czwarta; następcą króla Elżbiety był Jakub Stuart. Jeśli on miał być królem w filmie, nie zgadza się również jego "tytuł" - gdyż owy brzmiał "z Bożej łaski król Anglii, Szkocji, Francji i Irlandii i Obrońca Wiary". W jego tytule nie ma nawet słowa o Wielkiej Brytanii (tytuł z filmu brzmiał bodajże *skrócony, oczywiście, nie pamiętam samego początku* "Król (...) Wielkiej Brytanii i Irlandii" ), gdyż ona wtedy jeszcze nie istniała!
Po piąte, i już ostatnie; Irlandia była składową częścią UK do 1921 (a i wtedy Eire była brytyjską dominą ), więc również nie można dzielić GB na "Wielką Brytanię i Irlandię"
Amen, skończyłam. Zapraszam do rozważań.

ocenił(a) film na 7
Hyali

Synku jakbyś obejrzał film dokładnie to byś wiedział, że statek tego całego Leona zaginął 200 lat wcześniej i akcja filmu nie toczyła się w XVi wieku, faktycznie za panowania Elżbiety, tylko 200 lat później za rządów miłościwie panującego króla Jerzego II Hanowerskego...

husar49

A, faktycznie, dziękuję za zwrócenie uwagi.
Wybacz, myślałAM (jestem dziewczyną~), że czas jest wcześniejszy. Przyznam szczerze, że pierwsze skojarzenie z piratami to konflikt zakończony zatopieniem Armady... Co wskazywało na czas wydarzeń w filmie?
PS. Dziękuję za krótką i rzeczową odpowiedź.

ocenił(a) film na 7
Hyali

No na początku w hiszpańskim zamku mówią o tym, że statek zaginął 200 lat temu. Poza tym ubiór żołnierzy nijak nie przypomina XVI-wiecznego.;) Proszę bardzo ;)

husar49

*facepalm* A, faktycznie! Chociażby mundury Anglików takie jak podczas wojny o niepodległość Ameryki... *facepalm* Popisałam się, wybacz głupotę, dziękuję generalnie.

ocenił(a) film na 7
Hyali

film byłby o niebo lepszy bez tej taniej otoczki fantasy

użytkownik usunięty
Hyali

Ale brednie. Król Jerzy II (jego imię pada w filmie...), który opłaca Barbosse rządził w latach 1727-1760, flaga o której mówisz została wdrożona jako oficjalna do użytku w marynarce wojennej dopiero w 1801 roku. Nieścisłość jest, ale nie ma nic wspólnego z Twoimi faktami.

Właśnie wiem, zauważyłam ^ ^" Przepraszam jeszcze raz, bzdura wyszła...
Edit: A imienia nie usłyszałam, szczerze mówiąc.