PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491118}

Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2011
7,4 308 tys. ocen
7,4 10 1 307765
5,1 47 krytyków
Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach

Po komentarzach Filmwebowiczów nastawiałem się na dobry film. Nie wiem jednak, za co tyle pochwał (i tak wysoka średnia). Po pierwsze, tandetny i żenujący wątek misjonarz-syrena. Duchowny umiera dwa razy, za pierwszym cudownie ,,ożywa" (co można wybaczyć, bo okazuje się, że to podstęp), ale już za drugim razem kona przez dwadzieścia minut filmu. W między czasie dzięki wstawiennictwu Boga syrena powraca zza światów, a sam misjonarz zostaje przez nią porwany w otchłań - jak się można domyślać, żyli długo i szczęśliwie. Pomijam już pomoc syreny Sparrowowi w odnalezieniu kielichów.
Po drugie. Mało ,,Piratów" w ,,Piratach". Brakowało mi podstępów i nagłych zwrotów akcji z poprzednich części.
Film przewidywalny, szczególnie scena z zamianą kielichów. Barbossa jako korsarz angielski to jakaś totalna abstrakcja.

Oczywiście film ma sporo plusów. Przede wszystkim gra aktorska - Depp, Cruz, Rush i McShane to mieszanka wybuchowa. Po za tym znana już muzyka Zimmera, ale także kostiumy i scenografia. Piękne widoki i statki.
Słowem - mógłby być bardzo dobry, gdyby nie beznadziejny scenariusz. A tak, zasługuje tylko na ,,6", w kontekście całej serii.

Aha, 3D to strata pieniędzy, szczególnie w Heliosie :)