Ostatnio na www.wp.pl było napisane o 20 błędech które popełniono w Piratach z Kraibów: Skrzyni Umarlaka. Oto one:
1.Po znalezieniu tajemniczej skrzyni na jednej z plaż rozpoczyna się potrójna walka na szable. W jednym z ujęć, pomimo iż walczą trzy osoby, widać jedynie dwa cienie, co wskazuje na obecność ekipy filmowej.
2.Kiedy gubernator Swann przyprowadza Willa na spotkanie z uwięzioną Elizabeth młoda para ściska się za ręce przełożone przez kraty. Otwory, przez które to robi, zmieniają się pomiędzy ujęciami.
3.Kiedy Gibbs przesłuchuje potencjalnych nowych członków załogi (podczas cumowania Perły na Tortudze) ustawione na stole przedmioty zmieniają swoje położenie z sekundy na sekundę.
4.Po aresztowaniu Willa i Elizabeth Culter Beckett trzyma w rękach nakaz aresztowania. Sposób w jaki jest on zrolowany oraz sposób jego trzymania przez Becketta zmienia się nienaturalnie pomiędzy ujęciami.
5.Podczas całego filmu sternicy na rozkaz zmiany kursu zawsze kręcą kołem steru w kierunku skrętu. Tymczasem konstrukcja dawnych statków wymagała przykładowo do skrętu statku w lewo przekręcenia koła sterowego w prawo.
6.Kilka razy, i to w obu częściach filmu, pada stwierdzenie, że Jack jest w Singapurze (nawet on sam to mówi). W czasach piratów jednak nazwa Singapur nie funkcjonowała, gdyż została nadana przez Sir Stamforda Rafflesa dopier w 1819 roku. Do tego czasy ląd był co prawda znany lecz pod nazwą Temasak.
7.Kiedy Jack staje twarzą w ‘twarz’ z Krakenem morskie monstrum opluwa go ohydną flegmą, która wyraźnie i kompleksowo przykleja się do całego jego ciała. Mimo to, w następnym ujęciu strój pirata jest idealnie suchy i nie nosi śladów wydzieliny potwora.
8.Zaraz po tym jak Will został uratowany z Latającego Holendra, na moment przed atakiem Krakena, młody żeglarz w jednej scenie jest na deku, by w następnej, rozgrywającej się zaledwie kilka sekund później, znaleźć się już na szczycie masztu.
9.W scenie, w której plemię podąża za Jackiem Sparrowem występuje pies. Czworonóg pomiędzy ujęciami zmienia się: z mokrego w suchego i ponownie w mokrego.
10.Kiedy Will po swoim aresztowaniu rozmawia z Beckettem w oddali na oceanie widać statek rybacki. W następnym ujęciu jednostka znika.
11.Kiedy Jack wisi przywiązany do pala nad ogniskiem lina, którą jest spętany znajduje się bardzo blisko jego głowy. W następnym ujęciu znajduje się dużo niżej.
12.Kiedy w jednym z szałasów Jack Sparrow znajduje srebrną puszcze widieje na niej biały napis: papryka. W następnej scenie, gdy Jack opuszcza schronienie, napis zmienia swój kolor na czerwony.
13.W scenie, w której Jack Sparrow wpada do dziury na cmentarzu i kamera pokazuje go z góry, na ścianie wykopu widać cień rzucany przez ekipę filmową.
14.Podczas sztormu, gdy 'Czarna perła' walczy z morzem, bandana na czole Jacka Sparrowa jest mokra. W następnej scenie ten nieodzowny element pirackiego image'u w magiczny sposób staje się suchy, chociaż wciąż jest to ten sam czas i miejsce, a piraci raczej nie są skłonni do przebierania się i dbania o higienę.
15.W scenie, w której Norrington, Jack i Elizabeth odkopują i otwierają tajemnicza skrzynię widać, że na jej dnie znajdują się jakieś dokumenty. W następnym ujęciu jednak dokumentów jest wyraźniej mniej pomimo, iż żadne z całej trójki nie rozpoczęło jeszcze ich wyciągania.
16.Kiedy Norrington przybywa do biura Becketta przedmioty na jego biurku zmieniają pozycje pomiędzy ujęciami.
17.W scenie, w której Elizabeth usiłuje nastraszyć załogę statku, płonący napis Tortuga wyraźnie zaczyna się pojawiać w innych miejscach pomiędzy ujęciami.
18.Kiedy pierwszy raz widzimy Jacka Sparrowa jako króla na wyspie oczy wymalowane na jego powiekach są wyraźne i staranne. Kilka ujęć później stają się wyraźnie bledsze i rozmazane, by znów stać się idealnymi pod koniec perypetii na wyspie.
19.Kiedy Jack Sparrow wyciąga ze skrzyni serce Davie Jonesa sposób w jaki je trzyma zmienia się w zależności od ujęcia.
20.Kiedy Jack i jego załoga przybywa do Dalmy, dwie świece na jej stole zmienią swoją długość pomiędzy ujęciami.
Ja jakoś nie zauważyłam tych błędów. A wy????
Nawet nie wiedziałam,że aż tyle błędów jest w tym filmie.. i można je zauważyć.. Ja tam żadnego z nich nie dostrzegłam. Jedyne co wydawało mi się dziwne ,to to,że trójka głównych bohaterów potrafiła odnaleźć się w jednym miejscu o tej samej porze (np. na wyspie,gdzie ukryta była skrzynia). Kiedy po raz kolejny będę oglądać PzK2 przyjrzę się uważniej wypisanym błędom. O ile na monitorze komputera da się je dostrzec ;P
A tak a'propo. Nikt i nic nie jest idealne ;)
pozdrawiam
przejrzałam to wszystko i są to tak minimalne błędy że nawet po wpatrzeniu się nie zauważyła większości (ślepa jestem;)
Ja też nie zauważyłam tych błędów mimo że byłam 3 razy na Piratach :) Ich wogóle nie widac. Widocznie ludzie nie mają już się do czego czepiac :)
Kiedy nie ma się pojęcia o błędach, to mało prawdopodobne,że się je zauważy. Widz jest tak wpatrzony w postacie oraz to co się z nimi dzieje,że prawie niemożliwe jest,aby zobaczył np.co leży na stole i że to coś się przemieściło :D ;)
Ja byłam 2 razy na piratach i nie zauwarzyła żadnego z tych błędów oprucz tego że w ujęciu kiedy urwał się młyn to nie on się obracał tylko kamera
No bo wiecie, jak się ogląda film to się nie zwraca uwagi na cienie, miejsce położenia przedmiotów itede, aby wyłapać takie błędy należy film obejżeć z 10 razy.
mi wystarczylo obejrzec trzy razy.
1. dla filmu i fabuly.
2.dla detali fabularnych takich, jak pierscien tia'i, pozytywka johns'a i skrzynia z takim samym sercem.
3. zeby wylapac detale techniczne, ale ja znalazlam jeszcze jeden:
w pierwszej nocnej scenie na statku malpa jestr kosciotrupem, tak jak w poprzedniej czesci, ale w nastepnej jest juz normalna pomimo swiatla ksiezyca. jakies czary???
Podaje linka do tematu:
http://www.filmweb.pl/blog/entry/437989/Nadchodzace+filmy.html#komentarze [www.filmweb.pl/blog/ent...]
ZAPRASZAM!! WARTO ;]
mnie coś tkneło wczasie oglądania pierwszej części gdy Jack mówi o tym Singapurze -coś mi nie pasiło... ;)
profesjonalista ;/;/... ty zapewne byś zrobił lepszy film, no nie ;/;/... po za tym to są niezauważalne błędy, wierz mi że jak byś o nich nie napisał to większośc by do teraz o tym nie wiedziała.. Pozdrawiam ;*
Co to za utowr leci w tym zwiastunie ?http://movies.apple.com/movie s/disney/piratesofthecaribbean 2/piratesofthecaribbean2-tsr3_ h320.mov
zaczyna sie w 39 sek.
pozdrawiam
Coś nie chce działac ta stronka podana przez ciebie. Najlepiej sprawdz ją i podaj jeszcze raz. Bo może rozpoznam muzyczke :)
Coś nie chce działac ta stronka podana przez ciebie. Najlepiej sprawdz ją i podaj jeszcze raz. Bo może rozpoznam muzyczke :)
wp.pl przy premierze każdego wielkiego hitu wynajduje takie "błędy", czyli czepia się tak błachych szczególików, że głowa boli. Te, które odkryli np. w "X-menie 3" były tak pokrętne, że aż absurdalne. A co do samych błędów w filmach: ich liczba w normalnej produkcji sięga czasem setki nie mówiąc już o tak rozbudowanym widowisku jak "Skrzynia Umarlaka". Podrawiam wszystkie szczury morskie i lądowe (oraz powietrzne świnki wietnawskie i inne tatłajstwo)
wp.pl przy premierze każdego wielkiego hitu wynajduje takie "błędy", czyli czepia się tak błachych szczególików, że głowa boli. Te, które odkryli np. w "X-menie 3" były tak pokrętne, że aż absurdalne. A co do samych błędów w filmach: ich liczba w normalnej produkcji sięga czasem setki nie mówiąc już o tak rozbudowanym widowisku jak "Skrzynia Umarlaka". Podrawiam wszystkie szczury morskie i lądowe (oraz powietrzne świnki wietnawskie i inne tatłajstwo)
Ja byłam tylko raz na filmie i nie że zauważyłam błąd, tylko zwróciałam uwagę na to że coś jest nie tak, chwilę przed tym jak Jack miał zostać zjedzony ;) no i też nie chodzę na filmy żeby wyszukiwać błędów... Choć czasami niektóre są dość zabawne :D
Zgadzam sie jeżeli jest sie na dobrym filmie poprostu nie zauważa się błędów. Przynajmniej tak było ze mną xD Swietna gra aktorska Johnnego Deppa tak mnie wciągnęła że nie widziałam żednego nawet najmniejszego błędu (mniejszy byłoby trudniej wypatrzec :)). Pozatym jak wam się film podobał?? Dla mnie był bardzo fajny. POzdrawiam i zapraszam na mojego bloga tam coś o Piratach 3 części i o tajemniczej smoczej damie.
Zgadzam sie jeżeli jest sie na dobrym filmie poprostu nie zauważa się błędów. Przynajmniej tak było ze mną xD Swietna gra aktorska Johnnego Deppa tak mnie wciągnęła że nie widziałam żednego nawet najmniejszego błędu (mniejszy byłoby trudniej wypatrzec :)). Pozatym jak wam się film podobał?? Dla mnie był bardzo fajny. POzdrawiam i zapraszam na mojego bloga tam coś o Piratach 3 części i o tajemniczej smoczej damie.
Dla mnie dużym błędem jest to że gdy Norrington i Will walczą w kole, Jack wbiega do tego koła i dostaje rurką w głowe, a potem znów wbiega i te rurki znajdują się dużo wyżej nie uderzając Jacka. To jest naprawde duży błąd który zauważyłem od razu za pierwszym razem. POZDRO
Dla mnie na prawde dużym błędem jest scena gdy Norrington i Will walczą w kole, do koła wbiega Jack i dostaje rurką w głowe. Przy następnej próbie wbiegnięcia Jack'a do koła rurki znajdują się dużo wyżej i nie przeszkadzają Jack'owi w biegnięciu wewnątrz koła. Błąd, który da sie zobaczyć za pierwszym razem oglądania tego filmu )POZDRO
dziwne ze jak Jack wtedy sie udeżył w rułkę to odpat .....
a w nastepnej akcji rormalnie wbiega do koła i bezproblemowo w nim sobie biegnie....
Pozdro:KIIS:
JAK to mozliwe ze w 1 czesci klatwa zostala zrzucona i wiekszosc piratow zabita w walce(ale to nie wazne ,wazne ze klatwa zostala zrzucona) to w dlaczego malpa zamienila sie raz w kosciotrupka??