Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2006
7,8 433 tys. ocen
7,8 10 1 433358
6,8 46 krytyków
Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka

Czy znajdzie się ktoś, kto mi wyjaśni, dla czego niby druga część jest gorsza od pierwszej?? Tak czytam i czytam i pełno osób pisze, że są rozczarowani. Ja uważam, że po za muzyką Skrzynia umarlaka jest znacznie lepsza niż część pierwsza. Zacznę od tego, że fabuła nie jest pod żadnym względem naciągana jak miało to przypadek w pierwszej części. Jest też znacznie bardziej rozbudowana i ciekawsza. Bo przecież w pierwszej części to mamy, naciągane sytuacje, że aż boli. W pierwszej części to chodziło głównie o zdjęcie z Piratów poprzez zebranie wszystkich monet i polanie je krwią krewnego Tunera. Np. Najpierw porywają Elizabeth i płyną do tego skarbca. Nie wypaliło, więc odpływają. Łapią Sparrowa i wyrzucają go na wyspę. Następne Sparrowa i Elizabeth wyciągają z tej wyspy i mamy znowu morskie wydarzenia. Łapią Tunera i płyną znowu do skarbca gdzie dzieje się coś odmiennego. Walka w skarbcu. No i film się już właściwie kończy. Mamy jeszcze akcje z egzekucja Sparrowa. No, ale przecież jak tak spojrzeć to fabuła wcale nie jest skomplikowana. Gra aktorska w pierwszej części jest w miarę. Depp znakomicie. Bloom zagrał źle. Elizabeth nieźle. Rush zagrał świetnie. Reszta dobrze. Efekty specjalne, nie robiły wrażenia, bo nie było ich może tak dużo. Humor… Jedynie Depp wywołał uśmiech na mojej twarzy. Też nie za często. Fajne teksty były i bardzo fajne ujęcia reżyserów. Ogólnie oceniam film na 7\10.
Druga część to skok poziomów prawie pod każdym względem. Klimat jest utrzymany, co do pierwszej części a jednocześnie jest lepszy. Przecudowne krajobrazy. Reżyseria znacznie udoskonalona, gra aktorska Blooma ciut lepsza, ale nie znaczy, że dobra. Depp rewela, choć nie robi takiego wrażenia jak za pierwszym razem. Fabuła o wiele lepsza. Znacznie ciekawsze momenty, niepowtarzające się sceny, jak w pierwszej części(ciągle to morze). No może ta walka z Karkanem, ale była ona tak ciekawa, że nie ma się, czego czepiać. Nowe fajowe postacie. O wiele ciekawsze niż w części pierwszej. Humor jest, co prawda(dla mnie) czasem nużący np. Elizabeth próbująca zwrócić na siebie uwagę. Ale też akcja np. Jak Sparrow strzela w kruka z trumny. Albo jak Sparrow śpiewa. Choć również śmiałem się głównie dzięki Deppowi to znacznie częściej się śmiałem. No powiedzcie, czy jak na Sparrowa „waczy” karkan to czy nie jest to śmieszne?? Albo jak Dav Jones mówi „Dość tego” i ujęcie jak armaty wychodzą nie jest śmieszne?? Sparrow był taki pewny siebie a tak takie coś się wydarzyło. Muzyka jest gorsza, to już mówiłem, więc pisać nie będę więcej. Kostiumy?? Znakomite. Rewelacyjny Dav Johnes. Ze Sparrowa zrobili łajdaka, ale przecież, czego wy się spodziewaliście?? Przecież on jest Piratem. Postać nie zawsze jest taka, jaką sobie wymarzymy. Ta część pozostawiłam tyle do zastanawiania się, co będzie dalej np. Czy Elizabeth kocha Saparrowa czy Willa, albo jak Barboosa przezył. W pierwszej części pozostawiono jeden wątek. Dla czego Sparrow swoją krewią zamoczył monetę?? Ale może to nie jest akurat najważniejsze, bo producęci chyba nie planowali wtedy jeszcze kontynuacji.
Denerwowała mnie jedna postać w filmie. Jest nią Lord Beckett.

Mój komentarz do filmu jest tu:
http://www.filmweb.pl/Lepsza,od,pierwszej,cz%EA%B6ci,%26%238211%3B,8,10,temat,To pic,id=478902 [www.filmweb.pl/Lepsza,o...]

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Szajba

Nie chce mi sie rozpisywac dlaczego dla mnie ta czesc jest gorsza wiec powiem to w kilku slowach :P.... pierwsza czesc zrobila na mnie wieksze wrazenie bo byla swieża..nie wiedzialem czego sie moge spodziewac na dwojke juz bylem inaczeh nastawiony...dalej fabula w jedynce moze nie tak wielowartswowa chociaz w 2 jest tez plaska jak nalesnik ale powiedzmy ... natomiast zdecydowanie lepszy byl klimat 1 czesci ...Jack mi sie nawet bardziej podobal w 1 czesci...a najwiekszym plusem czarnej perly obok nr1 Deppa jest genialny Geoffrey Rush jako Barbossa ,ktoremu wg mnie ani komputerowy kraken ani oblesny Davy Jones nie dorastaja do piet:P a muzyka ..muzyką byla jaka byla mnie sie sam film po prostu mniej podobal a twierdzenie ,ze kontynuacja jest jeszcze lepsza jest dla mnie czysta glupota...choc i tak dobrze sie na niej bawilem:P

ocenił(a) film na 10
Szajba

Widzę, że macie zupełnie przeciwne zdania :) To i dobrze bo byłoby nudno na forum. Przechodząc do rzeczy ja też mam swoje zdanie, no więc uważam że część 2 PzK była trochę lepsza niż jedynka .. chociaż nie powiem bo jeśli chodzi o stronę komediową to 2 biła na głowę jedynkę (chociażby moment gdy Jack'a wcina to koło), jeśli chodzi o fabułę to u mnie na równi stawiam 1 i 2, zaś patrząc na grę aktorską powiem tak Knightly i Depp lepiej wypadli w 2, natomiast Bloom lepiej wypadł w 1 .. no ale przecież każdy ma swoje zdanie. Ja jednak pozostaje przy swoim i czekam na trzecią część PzK .. i mam nadzieję że będzie tak samo dobra jak 1 i 2 albo nawet lepsza ;)

FFGirl

No wiesz;) kazdy ma swoje zdanie i jedenym podoba sie bardziej 1 a drugim 2.... wedlug mnie obie czesci sa super ale chyba jednak narazie wole 1:) Do 2 trzeba sie przyzwyczaic...tu chodzi o to ze wszyscy spodziewali sie nie wiadomo jak super filmu (jest super ale coz) i stad to rozczarowanie...

FFGirl

No wiesz;) kazdy ma swoje zdanie i jedenym podoba sie bardziej 1 a drugim 2.... wedlug mnie obie czesci sa super ale chyba jednak narazie wole 1:) Do 2 trzeba sie przyzwyczaic...tu chodzi o to ze wszyscy spodziewali sie nie wiadomo jak super filmu (jest super ale coz) i stad to rozczarowanie...a wedlug mnie Depp-zagral super Bloom-bardzo dobrze i Knightley-bardzo dobrze'_

Szajba

Jak dla mnie obie części rewelacyjne.
Ale pierwsza była taka "nowa".Strasznie mi się podobała.Mogłam ten film oglądać sto razy i nie mogłam się przyzwyczić na jakąś kontynuacje.Myślałam ze ją spierniczą ale proszę,proszę film suuper.
I śmieszny i na końcu smutny.
Jack jak zwykle znakomity.Nawet Will mi sie podobał.Elizabeth zresztą też.I było więcej emocji w dwójce,lepsze efekty i ogólnie oba są gites.
Pozdrawiam;)

ocenił(a) film na 10
Szajba

Mnie sie podobały obe części i żadna z nich nie byla dal mnie nuda
Swietni aktorzy zwłaszcza Johnny Depp i wogiole fajny film ale kazdy ma swoje zdanie i szanuje tych którym sie druga część nie podobała

Szajba

Masz rację, dwójka widać, że była bardziej przemyślana. Dopieszczona można by rzec, jednak posiada jeden wielki minus, mianowicie kilka scen było na siłę przeciąganych. Naprawdę nie zdziwiłabym sie gdyby ktoś zasnął na projekcji ( mi się prawie udało ).

Szajba

no to pewnie w nocy niespales :P dlatego chciało ci sie spac :P

mi sie podobała 2 bardziej od jedynki. ale jak juz psialiscie kazdy ma inny gust. Ale dziwi mnir to miesjce na top 100.. tam są gorsze filmy od PzK a ludzie to kochają... no cóz kazdy ma swoje ulubione filmy ;)