PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107404}

Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2006
7,8 431 tys. ocen
7,8 10 1 430849
6,7 50 krytyków
Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka
powrót do forum filmu Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka

Jak on się nazywa? Will czy Bill? W "Klątwie Czarnej Perły" mowa jest o tym, że nazywa się William (sam Jack tak powiedział, a młody Will potwierdził w więzieniu, że nosi imię po ojcu). W "Skrzyni Umarlaka" wszyscy nazywają go "Bill". Jak on się w końcu nazywa?

ocenił(a) film na 10
_Madzia_1990

Naprawdę nazywa się William, a wszyscy myślą, że Bill.

ocenił(a) film na 9
Smeagol_jest_OK

Początkowo myślałam, że zmienił imię po wcieleniu do załogi Davy'ego Jonesa, ale...
Na początku "Skrzyni Umarlaka" kiedy ojciec Willa ostrzega Jacka, że minęło już 13 lat i musi oddać swoją duszę Jonesowi, Jack najpierw używa jego przezwiska, a potem pyta: BILL TURNER? (byli sami, nie miał więc powodu, by nazywać go inaczej).
W "Czarnej Perle" tuż po kradzieży statku, mówi młodemu Willowi: "Tylko ja wiedziałem, że nazywa się WILLIAM Turner". Nic już z tego nie rozumiem...

ocenił(a) film na 10
_Madzia_1990

Po prostu niewiele osób wiedziało o tym, że ojciec Willa nazywa się Will, i mówili na niego Bill a jak Jack nazywa go Bill, to może po prostu z przyzwyczajenia, albo Ci się przesłyszało... Pozdr

ocenił(a) film na 9
Smeagol_jest_OK

Przesłyszeć, nie przesłyszałam się na pewno, bo specjalnie oglądałam tą scenę kilka razy, ale co do reszty, może jest tak jak mówisz.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
_Madzia_1990

I ja cię również pozdrawiam! Oraz wierzę w twój doskonały słuch ;)

ocenił(a) film na 7
_Madzia_1990

Zarówno Bill jak i Will to zdrobnienia od Williama. Więcej filmów/ksiażek/lekcji angielskiego:D, a problemy z Billem Turnerem same znikną;)

alexno

No niezłą bekę miałem z tej dyskusji.
Dokładnie w "Klątwie..." podczas akcji porywania statku w Port Royale Sparrow mówi: tylko ja wiedziałem, że nazywał się William Turner, wszyscy mówili na niego Bill Bucior"
Amerykanie tak mają z tymi zdrobnieniami - Richard to Bob itd.