Skąd ten irytujący "realizm"? Jedyne, co przychodzi mi do głowy w trakcie oglądania "Placu" to "Jaki ten świat jest zły" i "A w Polsce najgorzej". Tylko nie wiem czy bardziej wynika to, ze smutnej poniekąd treści filmu (zrealizowanej na odwal się), czy tragicznego, nudnego, pretensjonalnego wykonania. Film za długi, rozwiązania fabularne nieprzekonujące, najgorszy początek i zakończenie, no i to wrażenie déjà vu... Miałem o wiele większe oczekiwania.
nie po to zdałem maturę i obroniłem magistra, zeby zarabiać 600 zł, jak ktoś przez swoje młode zycie zamiast sie uczyć cały czas imprezował i na wszystko kład lagę to moze miec pretensje ale tylko do siebie....ja sie cenie bo pracowałem na swoje wykształcenie i umiejetnosci....i nie chce zarabiac gównianych pieniedzy, zeby mi starczyło od pierwszego do pierwszego.Nie chce być oszukiwany i wykorzystywany, chc zarabiac takie pieniądze zeby godnie zyć.....czy to tak wiele, nie wydaje mi się........
ciekawe max po czym stwierzdzasz ze przesciemniałem okres młodości? po tym ile zarabiam? mieszkam w małym mieście gdzie bezrobocie jest ogromne i trudno o prace. no ale oczywiscie ty sie znasz na zyciu,ty wiesz wszystko,ty jestes najmadrzejszy , ty tylko potrzebujesz tyle pieniedzy aby godnie życ... jak 1,5 tys nie wystarcza ci na godne zycie to ciekawe co wg ciebie jest tym godnym zyciem... swoje frustracje wyrzucaj gdzie indziej kretynie.
nie po to zdałem maturę i obroniłem magistra, zeby zarabiać 600 zł, jak ktoś przez swoje młode zycie zamiast sie uczyć cały czas imprezował i na wszystko kład lagę to moze miec pretensje ale tylko do siebie....ja sie cenie bo pracowałem na swoje wykształcenie i umiejetnosci....i nie chce zarabiac gównianych pieniedzy, zeby mi starczyło od pierwszego do pierwszego.Nie chce być oszukiwany i wykorzystywany, chc zarabiac takie pieniądze zeby godnie zyć.....czy to tak wiele, nie wydaje mi się........
Nie, nie chcesz wiele, ale widać, jak szybko w tym kraju zarobki spadają. ;)
W poprzednim poście była mowa 0 1500 złotych, teraz już o 600... cholera, chyba jednak jest źle. ;P
hmmm a mi się wydawało że to forum w którym się ocenia film a nie typowa lista komentarzy pod informacjami onetu ...
Śmieszni jesteście w tej waszej nieomylności co do przyszłości i przeszłości tego kraju
Ok, max jesteśmy z Ciebie dumni. Naprwde wierzę w to że zapracowałeś na wszystko sam. Ale dlaczego naskakujesz na ludzi, którzy mieli lepszy start? Ich rodzice też, bardzo mozliwe, ciężko pracowali, właśnie na ten start dla swojego dziecka. I na tym to polega, ktoś musi sie poświęcić aby żyć mógł ktoś. Na nasze nieszczęści jesteśmy jebanym punktem przejściowym po PRLu i nic na to nie poradzimy.
Co do mentalności polaków. Rzeczywiście film bardzo dobrze ja pokazuje, ale niestety nie podaje nam żadnego rozwiążania. Moim zdaniem tego własnie potrzebują Polacy. Pokazania im rozwiązania gotowego, nawet i na tacy, nie obraziłabym się za to, naprwdę.
Wierzę w to, że mozna być dobrym i uczciwym, ale trzeba mieć swoja godność i byc asertywnym. Nie mozna być artruistą (jak główna bohaterka). Przede wszystkim trzeba cały czas pracować nad sobą. Nie mozna byc biernym i zakładać, że "taki juz jestem, niech inni to zaakceptują". Szczypta egoizmu też nie zaszkodzi. Także max nie oglądaj się na innych tylko rób to co do Ciebie nalezy, zgodne ze sobą i przede wszystkim dla siebie, a nie po to zebyś mógł porównywac się z innymi na nich nie wiele poradzisz.