PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245950}
7,6 85 tys. ocen
7,6 10 1 85224
7,6 49 krytyków
Plac Zbawiciela
powrót do forum filmu Plac Zbawiciela

nie wiem po co

ocenił(a) film na 8

Nie wiem po co kręcą takie filmy. Jako sztuka kinowa - naprawdę dobry, ale co on wnosi w życie widza? wszystko mnie bolało w środku jak to oglądałam i czekałam na koniec tego cierpnia

ocenił(a) film na 10
ninetka

Może po to, żeby pokazać ludziom jak wiele cierpienia jest wokół nas na które nikt nie zwraca uwagi...

shebeth

Zgadzam się. Ludzkie dramaty dzieją się w naszym otoczeniu, za ścianą u sąsiada, ale najgorsze jest to, że z różnych powodów ranimy naszych bliskich i często przechodzimy obok tego bez zastanowienia, pozostawiając nasze sumienie niezachwiane - stąd już tylko krok od upodlenia i zwykłego skur....twa, jakie możemy zaobserwować w fabule filmu. Dla mnie "Plac Zbawiciela" to dzieło, które naprawdę skłania do zastanowienia się nad motywami kierującymi ludzką egzystencją - porażające do czego doprowadzić może egocentryzm

ninetka

Zauważ, że to jest typowa polska rodzina. Ja znaczną część sytuacji znam z doświadczenia, nie wszystkie i nie zawsze tak intensywne, ale znam. Już łapiesz? Ten film jest po to, żeby się zastanowić, czy nasze pozornie zwykłe kłótnie i gówno które na siebie ściągamy przypadkiem nie doprowadzą w końcu do tragedii. Bo nie widzimy, że łamiemy bliskich nam ludzi, obciążając bólem, który bezmyślnie zadajemy.

użytkownik usunięty
ninetka

Nie wiem, po co oglądasz taki film, skoro według ciebie nic on nie wnosi w twoje życie i jest jedynie źródłem cierpienia. Każe ci kto? Odpuść, wyłącz telewizor, pójdź na spacer. I masz problem z głowy. Oglądać film i narzekać, że się film ogląda... paranoja.

ninetka

Poprostu, pokazana jest rzeczywistośc, dlaczego przymykać oko na to co się dzieje np u sąsiada/tki za ścianą?
Polecam każdemu. 10/10

ocenił(a) film na 3
barman39

Wynudzilem sie strasznie na tym filmie, dosc mocno przewidywalny a przy tym banalny. Rezyser zrobil film w tendencji w ktorej, kazdy kolejny watek musi byc bardziej dolujacy od poprzedniego ; D jedynie na pochwaly zasluguje za dobra gre aktorska pani Ewa Wencel.