Dla mnie w całym filmie zagadką pozostają Arabowie. Skoro nie mieli nic wspólnego z całą intrygą, to skąd się wzięli w oknie poprzedniej nocy?
Czysty przypadek...Wątek dodany pewnie po to by troszkę skomplikować film...Albo jako przekaz (teraz na czasie) że nie wszyscy arabowie to terroryści...
Zgadzam sie. Dodatkowo skomplikowalo to fabule bo widz mogl spodziewac sie ze Arabowie beda mieli cos wspolnego z porwaniem. No i do tego mamy taki "politycznie poprawny" przekaz ze nie kazdy muzulmanin musi zaraz byc terrorysta (poniekad jest to prawda, bo takie uogolnianie moze byc dla wielu muzulmanow krzywdzace).
Jeśli tak, to troche przesadnie ta scena nakręcona.
Dwóch facetów późnym wieczorem wpatruje się w okna samotnej matki z córką. Nie wyglądało to na przypadek. I to nie był chyba ten hotel, w którym - jak tłumaczyli - rezydowali... Także jak to?
Mysle ze widziala innych Arabow i ten facet nie klamal mowiac ze nigdy nie widzial jej ani jej corki. Gdyby rzeczywiscie Arabowie mieli z ta sprawa cos wspolnego to mysle ze byloby to w filmie wyjasnione bo to nie byl typ filmu z niedopowiedziana historia. Takze tak jak mowilem dla mnei to bylo skomplikowanie fabuly, dzieki ktoremu rozwiazanie akcji moglo byc bardziej zaskakujace i taki poprawny politycznie uklon w strone muzulmanow.
W każdym razie, tym bardziej, że nie było to wyjaśnione, zastanawia mnie to, po co patrzyli, kim byli, itd.?
Tamci faceci w oknie to byl kto inny 9 a okno bylo na tyle zaciemnione ze nawet nie wiadomo czy patrzyli na nia czy stali w oknie. Arabowie z samolotu to zupelnie przypadkowi pasazerowie
Ja bym taknie powiedział. Scena była w sumie jedną z najmocniejszych w filmie, dlatego zapamiętałem. Wyraźnie patrzyli w okno.
Pewnym wyjaśnieniem mógłby być fakt, że Carson studiował wcześniej listę pasażerów i celowo podstawił innych Arabów tej nocy, żeby wywołać w Kyle poczucie "wątku arabskiego"...
Ale nie było to dopowiedziane.
A przypomnij sobie jak Carson mowil ze zrobila wiecej niz sie po niej spodziewali bo przekonala polowe pasazerow ze na pokladzie sa arabscy terrorysci. Z tego wynika ze to nie bylo zaplanowane. Arabowie nie byli czescia planu.
arabowie nie byli przypadkowo w samolocie na poczatku jest motyw jak obserwuja przez okno, nastepnym jest arab prowadzacy taksowke ktory w pewnym momencie i przy zblizeniu kamery spoglada w lusterko, caly czas rezyser przedstawia nam arabow po to by odwrocic nasza uwage ode tego co naprawde sie wyazy i kto naprawde jest zamieszany w cala intryge...powiem wam tak ja bym i naczej zakonczyl ten film najlepsze jest to ze reklamuja ze to najlepszy thriller tego roku ale jak zawsze zakonczenie nie wychodzi...troche to głupie koles chce 50 baniek i planuje od poczatku cala akcje ja bym przedstawil film bardziej w postaci horroru znika corka matka popada w obłed pozniej zikaja nastepne osoby przerazenie wsrod pasazerow choc corka to głwny watek w filmie...na koncu okazuje sie ze wszystko zostalo zaplanowane ojciec zyje wychodzi z trumny zabiera corke matka wpada w panike swiruje arabowie opanowuja samolot ojciec z nimi wspolpracuje a corka jest po to by cala sytuacja poszla na matke reszta znika i matka idzie do wiezienai jakos tak....dobra bo mialo byc o arabach a ja sie rozpisalem ...narazie fajny film
Hehe ale was wzięło na tych Arabów ja zgadzam się z teorią że jest to tylko zagmatwanie fabuły i ukłon w ich stronę. A co do filmu jako całości to trzeba przyznać że trzyma w napięciu do momentu twardego lądowania fabuły, bo prawdą jest że zakończenie poległo:/
a ja dopowiem jeszcze tak oglądnołem go jeszcze raz i normalnie juz zdenerwowalem sie scena z arabami i koncowa scena to no powiedzmy normalnie otwarcie ze mu nie wyszło (panu rezyserowi czy tam scenarzyscie ), arabów tam dał zebysmy mysleli ze to oni zabrali dziecko i niewiem moze wysadza samolot i juz ...nie wyszlo i juz ale ogolnie film fajnie trzyma w napieciu i na 10 za klimat daje mu 9 pkt. trzymajcie sie wpadne jeszcze pozytac czy ktos ma jakies inne wnioski...pozdro dla filmomaniaków
Mastero, zgadzam sie z toba calkowicie, w ogole rezyserowi nie wyszlo.. Ty zrobilbys to lepiej, bardzo podobala mi sie twoja wizja rozwiniecie watku;) Ogolnie, na filmie sie zawiodlam, bardzo kiepsciutki triller, trzeba bylo z nim ten scenariusz pisac;)