Plan lotu

Flightplan
2005
6,7 68 tys. ocen
6,7 10 1 67779
5,3 18 krytyków
Plan lotu
powrót do forum filmu Plan lotu

Dla mnie w całym filmie zagadką pozostają Arabowie. Skoro nie mieli nic wspólnego z całą intrygą, to skąd się wzięli w oknie poprzedniej nocy?

ocenił(a) film na 7
pracus

Czysty przypadek...Wątek dodany pewnie po to by troszkę skomplikować film...Albo jako przekaz (teraz na czasie) że nie wszyscy arabowie to terroryści...

ocenił(a) film na 8
pracus

Zgadzam sie. Dodatkowo skomplikowalo to fabule bo widz mogl spodziewac sie ze Arabowie beda mieli cos wspolnego z porwaniem. No i do tego mamy taki "politycznie poprawny" przekaz ze nie kazdy muzulmanin musi zaraz byc terrorysta (poniekad jest to prawda, bo takie uogolnianie moze byc dla wielu muzulmanow krzywdzace).

____16

Jeśli tak, to troche przesadnie ta scena nakręcona.
Dwóch facetów późnym wieczorem wpatruje się w okna samotnej matki z córką. Nie wyglądało to na przypadek. I to nie był chyba ten hotel, w którym - jak tłumaczyli - rezydowali... Także jak to?

ocenił(a) film na 8
pracus

Mysle ze widziala innych Arabow i ten facet nie klamal mowiac ze nigdy nie widzial jej ani jej corki. Gdyby rzeczywiscie Arabowie mieli z ta sprawa cos wspolnego to mysle ze byloby to w filmie wyjasnione bo to nie byl typ filmu z niedopowiedziana historia. Takze tak jak mowilem dla mnei to bylo skomplikowanie fabuly, dzieki ktoremu rozwiazanie akcji moglo byc bardziej zaskakujace i taki poprawny politycznie uklon w strone muzulmanow.

____16

W każdym razie, tym bardziej, że nie było to wyjaśnione, zastanawia mnie to, po co patrzyli, kim byli, itd.?

pracus

Tamci faceci w oknie to byl kto inny 9 a okno bylo na tyle zaciemnione ze nawet nie wiadomo czy patrzyli na nia czy stali w oknie. Arabowie z samolotu to zupelnie przypadkowi pasazerowie

Niput

Ja bym taknie powiedział. Scena była w sumie jedną z najmocniejszych w filmie, dlatego zapamiętałem. Wyraźnie patrzyli w okno.

pracus

Pewnym wyjaśnieniem mógłby być fakt, że Carson studiował wcześniej listę pasażerów i celowo podstawił innych Arabów tej nocy, żeby wywołać w Kyle poczucie "wątku arabskiego"...
Ale nie było to dopowiedziane.

ocenił(a) film na 8
pracus

A przypomnij sobie jak Carson mowil ze zrobila wiecej niz sie po niej spodziewali bo przekonala polowe pasazerow ze na pokladzie sa arabscy terrorysci. Z tego wynika ze to nie bylo zaplanowane. Arabowie nie byli czescia planu.

ocenił(a) film na 10
pracus

arabowie nie byli przypadkowo w samolocie na poczatku jest motyw jak obserwuja przez okno, nastepnym jest arab prowadzacy taksowke ktory w pewnym momencie i przy zblizeniu kamery spoglada w lusterko, caly czas rezyser przedstawia nam arabow po to by odwrocic nasza uwage ode tego co naprawde sie wyazy i kto naprawde jest zamieszany w cala intryge...powiem wam tak ja bym i naczej zakonczyl ten film najlepsze jest to ze reklamuja ze to najlepszy thriller tego roku ale jak zawsze zakonczenie nie wychodzi...troche to głupie koles chce 50 baniek i planuje od poczatku cala akcje ja bym przedstawil film bardziej w postaci horroru znika corka matka popada w obłed pozniej zikaja nastepne osoby przerazenie wsrod pasazerow choc corka to głwny watek w filmie...na koncu okazuje sie ze wszystko zostalo zaplanowane ojciec zyje wychodzi z trumny zabiera corke matka wpada w panike swiruje arabowie opanowuja samolot ojciec z nimi wspolpracuje a corka jest po to by cala sytuacja poszla na matke reszta znika i matka idzie do wiezienai jakos tak....dobra bo mialo byc o arabach a ja sie rozpisalem ...narazie fajny film

ocenił(a) film na 7
pracus

Hehe ale was wzięło na tych Arabów ja zgadzam się z teorią że jest to tylko zagmatwanie fabuły i ukłon w ich stronę. A co do filmu jako całości to trzeba przyznać że trzyma w napięciu do momentu twardego lądowania fabuły, bo prawdą jest że zakończenie poległo:/

ocenił(a) film na 10
Rimmi87

a ja dopowiem jeszcze tak oglądnołem go jeszcze raz i normalnie juz zdenerwowalem sie scena z arabami i koncowa scena to no powiedzmy normalnie otwarcie ze mu nie wyszło (panu rezyserowi czy tam scenarzyscie ), arabów tam dał zebysmy mysleli ze to oni zabrali dziecko i niewiem moze wysadza samolot i juz ...nie wyszlo i juz ale ogolnie film fajnie trzyma w napieciu i na 10 za klimat daje mu 9 pkt. trzymajcie sie wpadne jeszcze pozytac czy ktos ma jakies inne wnioski...pozdro dla filmomaniaków

mastero_2

Mastero, zgadzam sie z toba calkowicie, w ogole rezyserowi nie wyszlo.. Ty zrobilbys to lepiej, bardzo podobala mi sie twoja wizja rozwiniecie watku;) Ogolnie, na filmie sie zawiodlam, bardzo kiepsciutki triller, trzeba bylo z nim ten scenariusz pisac;)

mastero_2

Mastero, zgadzam sie z toba calkowicie, w ogole rezyserowi nie wyszlo.. Ty zrobilbys to lepiej, bardzo podobala mi sie twoja wizja rozwiniecie watku;) Ogolnie, na filmie sie zawiodlam, bardzo kiepsciutki triller, trzeba bylo z nim ten scenariusz pisac;)