Pożegnania

Okuribito
2008
7,7 10 tys. ocen
7,7 10 1 10171
6,7 9 krytyków
Pożegnania
powrót do forum filmu Pożegnania

Żeby oglądać takie smenty z dołującą muzyką. Nuda, nic się nie dzieje przez cały film.

ocenił(a) film na 10
kiecur

Nie jesteś w stanie zrozumieć kultury wschodu. Jaką wartość ma dla nich ceremonia pochówku. Czego oczekiwałeś od filmu, który niesie za sobą przesłanie kulturowe oraz ukazuje kulisy niezwykle ciężkiego zawodu przeprowadzania ceremonii pogrzebowych... ??
Film jest jednym z najlepszych jakie widziałem w ostatnim czasie, piękna muzyka, świetna gra aktorów gdzie do swoich ról przygotowywali się bardzo dbale, przez długi okres. Piękne przedstawienie ceremonii pogrzebowej, reakcji rodzin zmarłego... Od smutku po wspomnienia człowieka za życia. Do tego porusza temat refleksji, gdzie to zawód nie jest mile kojarzony, wydaje się wręcz być czymś bardzo poniżającym... Film ten ukazuje, że jest zupełnie odwrotnie, traktowane nie mal jak powołanie. Ten film jest o człowieku, którego pracą jest przywrócenie zmarłego do życia, zaraz przed jego pogrzebem. Tak by rodzina mogła raz jeszcze zobaczyć swego bliskiego, tak jak by żył razem z nimi...
Nie potrafisz pojąć ? zrozumieć wartości tego filmu, to omijaj taką tematykę. Dla mnie jest to film świetny pod każdym względem, przejął mnie i mimo iż oglądałem go już jakiś czas temu, to do dziś uważam, że ocena jaką mu wystawiłem, jest jak najbardziej zasłużona. Podobnie jak Oscar - na który w pełni zasłużył.