PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31125}

Pociągi pod specjalnym nadzorem

Ostře sledované vlaky
1966
7,5 13 tys. ocen
7,5 10 1 12519
7,5 31 krytyków
Pociągi pod specjalnym nadzorem
powrót do forum filmu Pociągi pod specjalnym nadzorem

A teraz zagadka!!

użytkownik usunięty

Dokąd jedzie pociag pod specjalnym nadzorem?? :) :) :) W filmie jest to pokazane (na razie nie powiem w jakiej scenie by nie było za latwo). Podpowiem tylko że jest to jedno z Polskich miast. No to zobaczymy tera jaka jest wiedza filmwebowców...

NIE WIEM \;]

katowice bądź kraków myślę, czy oświęcim?

użytkownik usunięty
galopujacy_jelen

no miasto to moze przesadzilem, powiedzmy miescinka. W pewnym momecie na calym ekranie pojawia sie nazwa, jest ona na pieczątce.

Kostomłoty (na pieczątce Kostomlat/Kostomlaty). :P

użytkownik usunięty
the_chest

3 lata czekałem na tą odpowiedz.... to oczywiście Kostomłoty. Jako że mieszkam pare kilometrów od nich wiem... że nie ma tam torów

To ciekawe... Ale może kiedyś były tam tory? :)

the_chest

Nie, chyba jednak nie było... :P Bo czytałem parę dni temu książkę Hrabala na podstawie której powstał film i było tam parę kadrów z filmu. Dopiero wtedy na jednym z nich zauważyłem tablicę "Kostomlaty" na stacji na której wszystko się dzieje. Poszukałem w internecie i chyba faktycznie - chodziło o te czeskie Kostomlaty, w których tory są. :) Z resztą w Polsce Kostomłotów (Kostomłot?) też parę...

użytkownik usunięty

Nie wiadomo, gdzie jedzie pociąg pod specjalnym nadzorem (pewnie na fromt - skoro z amunicją). A film dzieje się na stacyjce Kostomlaty koło Nymburka, na której Hrabal rzeczywiście pracował w czasie wojny. Nie wiem, skąd jakieś szalone pomysły, że to ma być w Polsce i co ma stacyjna pieczątka do docelowej stacji pociągu.

ocenił(a) film na 8
the_chest

"Akcja filmu rozgrywa się na malutkiej stacji kolejowej Kostomlaty."

Wydaje mi się, że to nie jest istotne dokąd jedzie ten pociąg. I tak daleko nie zajechał:) Pozdrawiam!